banner psaremagr

Οι θέσεις της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδος για την βιντζότρατα

Η Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδος (ΣΑΕ) απαντώντας στο δελτίο τύπου, που εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις 23/12/09,
σχετικά με τη συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου και εκπροσώπων των αλιέων βιντζότρατας, στο οποίο αναφέρεται ότι συμμετείχαν στη συνάντηση εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Περλεπέ - Σηφουνάκη, Δημήτρης Καρύδης, Μιχάλης Κατρίνης, Σπύρος Μαργέλης, Σπύρος Μοσχόπουλος, Παναγιώτης Ρήγας και ο Συμεών Κεδίκογλου και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνει με ανακοίνωσή της τα εξής:

Όσον αφορά τον βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Άδωνη Γεωργιάδη, θεωρούμε ότι η συμμετοχή του αποσκοπούσε μόνο στην άσκηση μικροπολιτικής και τίποτα περισσότερο διότι το κόμμα του μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει καθόλου θέση για τα ζητήματα της αλιείας.

Όμως η συμμετοχή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε μια σύσκεψη για ένα τόσο σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με χρήση συρόμενου εργαλείου στην ακτή, πάνω σε προστατευόμενα παγκοσμίως ενδιαιτήματα, το οποίο έχει καταστροφικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και τους ιχθυοπληθυσμούς συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην μείωση της βιοποικιλότητας και στην επιδείνωση της ήδη κακής κατάστασης του αλιευτικού κλάδου δεν προωθεί την βασική πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την «Πράσινη Ανάπτυξη» αλλά απεναντίας στηρίζει την πολιτική των «κουμπάρων» και των υμετέρων που η Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας με μαζικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα καθώς και με την απεργία πείνας επιχείρησε να ανατρέψει πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.

Οι κύριοι αυτοί πριν καταλήξουν να στηρίξουν το συγκεκριμένο αλιευτικό εργαλείο που ακόμη και η γειτονική Τουρκία έχει καταργήσει, λόγω της καταστροφικής του δράσης από το 2001, θα έπρεπε να έρθουν σε επαφή με τις θεσμικές οργανώσεις των αλιέων και να κουβεντιάσουν μαζί τους για να αποκρυσταλλώσουν άποψη και εν συνεχεία να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους ή όχι.

Προφανώς δεν γνωρίζουν ότι στα αλιευτικά αυτά σκάφη σε σύνολο 300 περίπου ενεργά είναι μόνο τα 200. Το σύνολο δε αυτών των σκαφών δεν διαθέτει μόνο άδεια βιντζότρατας αλλά έχει ταυτόχρονα και άδειες για όλα τα άλλα αλιευτικά εργαλεία.

Όσον αφορά την κοινωνική διάσταση προφανώς αγνοούν ότι μιλάμε για 200 περίπου ιδιοκτήτες οι οποίοι επί της ουσίας δεν πλήττονται με την κατάργηση του και από την από την άλλη μεριά για 30.000 οικογένειες οι οποίες συνθλίβονται από την συνεχή υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και τη συρρίκνωση των ιχθυοπληθυσμών από τα συρόμενα εργαλεία.

Η στήριξη σε καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές δηλώνει άσκηση μικροπολιτικής και όχι άσκηση σοβαρής και υπεύθυνης πολιτικής ευθυγραμμιζόμενης με την γενική πολιτική του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον.

Εφόσον κάποιοι, αποκρύπτοντας στοιχεία, επιχειρούν να αιτιολογήσουν ότι το αλιευτικό εργαλείο είναι αβλαβές θα θέλαμε να ρωτήσουμε τους κυρίους βουλευτές αν με βάση άρθρο του συντάγματος για την ισονομία των πολιτών θα υποστήριζαν την άποψη το συγκεκριμένο αλιευτικό εργαλείο να δοθεί σε όλους τους Έλληνες ψαράδες με ότι αυτό συνεπάγεται.

Επιπλέον ωφέλιμο θα ήταν όλες οι ενέργειες και οι παρεμβάσεις να γίνονται σε ένα πλαίσιο συλλογικότητας και όχι παρεμβάσεων στη βάση εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων.


ΠΗΓΗ: ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection