Από την Lehman στην Ελλάδα…

Σύμφωνα με μια θεωρία που κυκλοφορεί πολύ τελευταία μπορεί κανείς να συγκρίνει την Ελλάδα με τους Lehman Brothers. Η εγκατάλειψη των Lehman Brothers στην πτώχευση ήταν το χειρότερο πολιτικό σφάλμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, λέει αυτή η θεωρία. Κι αφού οι σχεδιαστές πολιτικής ανά τον κόσμο πήραν το δίδαγμά τους, θα κάνουν τα πάντα για να σώσουν μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ενδεχόμενο μιας στάσης πληρωμών.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Το βασικό πρόβλημα δεν ήταν ότι επιτράπηκε η κατάρρευση των Lehman. Οι θεματοφύλακες της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας τα έκαναν θάλασσα γιατί είχαν προηγουμένως στηρίξει την Bear Sterns και την είχαν φιλοδωρήσει με μια προίκα 29 δις δολαρίων προκειμένου να διευκολύνουν τον υποχρεωτικό γάμο της με την JP Morgan. Με τον τρόπο αυτό δημιούργησαν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας σε ό,τι αφορούσε τα μεγέθη του διχτυού ασφάλειας και ήταν η συγκεκριμένη ασυνέπεια που ενίσχυσε τον πανικό που ακολούθησε με την κατάρρευση των Lehman.

Αντί για αυτό η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα έπρεπε να είχε κάνει πίσω και να είχε επιτρέψει την πτώχευση της Bear Sterns. Ο ηθικός κίνδυνος θα ελαχιστοποιούνταν, ενώ οι Lehman θα είχαν κατά πάσα πιθανότητα επιβιώσει, προφανώς θυσιάζοντας την ανεξαρτησία τους και βρίσκοντας έναν εταίρο για να προσκολληθούν, όπως έκανε η Merill Lynch καταφεύγοντας στην Bank of America. Ο χρηματοπιστωτικός δαρβινισμός θα είχε κάνει τη δουλειά του και η δεξαμενή των γονιδίων θα έμενε καθαρή.

Ένα ανάλογο επιχείρημα μπορεί να διατυπωθεί και για την περίπτωση της Ελλάδας. Κάθε παρέμβαση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη σωτηρία μιας χώρας από οικονομικά δεινά για τα οποία ευθύνεται η ίδια, θα ήταν καταστροφική για το πρόγραμμα του κοινού νομίσματος. Γιατί θα διακινδύνευε να ανοίξει το δρόμο ώστε και άλλες σπάταλες κυβερνήσεις να αγνοούν τις δικές τους δημοσιονομικές ευθύνες και να νιώθουν ασφαλείς στη βάση της γνώσης ότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη έχει τα προνόμιά της.

Αλήθεια και επιπτώσεις

Η Ελλάδα οφείλει στους πιστωτές της περί τα 361 δις δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του μηνός Ιουνίου, που επεξεργάστηκε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών με έδρα τη Βασιλεία. Συνεπώς, και για να μην κάνουμε λάθος, μια στάση πληρωμών θα ήταν κάτι το τρομερό. Όμως οι επιπτώσεις ενός εγχειρήματος διάσωσης με την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας θα ήταν κάτι πολύ χειρότερο.

Προφανώς δεν υπάρχουν κάποιες κοινές ευρωπαϊκές εγγυήσεις για τις χώρες που υιοθέτησαν το ευρώ. Το γεγονός ότι το χρέος όλων των χωρών της Ευρωζώνης αποτιμάται στο ίδιο νόμισμα δεν σημαίνει ότι στηρίζεται από έναν δανειστή ‘τελευταίου καταφυγίου'. Η διάσωση ενός αναξιοπαθούντος δανειστή όχι μόνον είναι ανεπιθύμητη για ηθικούς λόγους, αλλά και κατά πάσα πιθανότητα έκνομη, κάτι που οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνεται ότι λένε στους κατόχους των ελληνικών ομολόγων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στην εφημερίδα Bild-Zeitung της 21ης Δεκεμβρίου ότι η Ελλάδα ζει πολύ πέρα από ό,τι της επιτρέπουν τα δικά της μέσα εδώ και χρόνια και ότι δεν πρέπει να περιμένει από τη Γερμανία να πληρώσει για τα ελληνικά λάθη. Ο Φρανκ Σέφλερ, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου, είπε στις 18 Δεκεμβρίου ότι κάθε προσπάθεια για την έκδοση ενός κοινού ομολόγου ανάμεσα στις δύο χώρες «θα ήταν το πρώτο καρφί στο φέρετρο του ευρώ».

«Δεν υπάρχει εντολή»

Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι, από την πλευρά του, είπε στο Dow Jones Newswires ότι η κεντρική τράπεζα δεν σκοπεύει να σώσει τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης που επιβαρύνονται με υψηλά χρέη. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ούτε την εντολή ούτε την πρόθεση να ασχοληθεί με την κατάσταση μιας συγκεκριμένης χώρας, ιδίως σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά».

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει περιέλθει σε άθλια οικονομική κατάσταση. Το δημοσιονομικό της έλλειμμα έχει φτάσει στο 12,7% του ΑΕΠ, είναι δηλαδή πολύ χειρότερο από το όριο του 3% που ισχύει για τα μέλη της Ευρωζώνης. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου λέει ότι θα περιορίσει το έλλειμμα σε 8,7% το 2010, προσθέτοντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις παραπλανούσαν τους επενδυτές ως προς την έκταση της προβληματικότητας των ελληνικών δημοσίων οικονομικών.

‘Λαθροχειρίες'

«Υπήρξαν αρκετές λαθροχειρίες», ανέφερε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC στις 20 Δεκεμβρίου. «Ιδίως το 2009, διαπιστώνεται μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα στοιχεία που αναφέρθηκαν και τις πραγματικές τάσεις του ελλείμματος».

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει δανειστεί κάπου 47 δις ευρώ από την ΕΚΤ, σύμφωνα με στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η Royal Bank of Scotland. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει απορροφήσει περίπου το 7% της έκτακτης ρευστότητας που χορήγησε η ΕΚΤ για να διευκολύνει την απορρόφηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ η οικονομία της αντιπροσωπεύει μόνο το 2,7% της Ευρωζώνης και το δημόσιο χρέος της κάτω του 4% του συνολικού χρέους των μελών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America.

Η Ελλάδα έχει ήδη τιμωρηθεί από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Στις 8 Δεκεμβρίου ο οίκος Fitch υποβάθμισε την αξιολόγησή του για το χρέος της χώρας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒΒ+, και στις 16 Δεκεμβρίου τον ακολούθησε ο οίκος Standard & Poor's, με προειδοποιήσεις για περαιτέρω υποβάθμιση «αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την αναγκαία πολιτική υποστήριξη ώστε να εφαρμόσει ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης». Η Moody's μείωσε κι αυτή κατά μία βαθμίδα την αξιολόγησή της για την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω υποβάθμιση.

Οι εκδικητές της αγοράς ομολόγων

Οι εκδικητές της αγοράς ομολόγων τιμωρούν κι αυτοί με την Ελλάδα. Το κόστος χρηματοδότησης των 10ετών τίτλων του ελληνικού δημοσίου αυξήθηκε σε 6% αυτή την εβδομάδα, είναι δηλαδή κατά 1% πιο πάνω από ό,τι ήταν τον περασμένο μήνα και αρκετά πιο ψηλά από το 4,4% του Οκτωβρίου, που ήταν το χαμηλό του έτους.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι κατά 2.5 μονάδες βάσης υψηλότερες από της Γερμανίας που αποτελεί τον κύριο πιστωτή της Ευρώπης. Η διαφορά αποδόσεων, που αποτελεί ένα μέτρο που δηλώνει πόσο επικίνδυνο θεωρείται το ελληνικό χρέος, άνοιξε τις 276 μονάδες βάσης στις 21 Δεκεμβρίου, υπερδιπλασιαζόμενο μέσα σε πέντε εβδομάδες.

Με τέτοιες αποδόσεις, οι επενδυτές προφανώς δεν νοιάζονται για το ενδεχόμενο μιας στάσης πληρωμών. Αυτό που δεν είναι σαφές όμως είναι αν οι προσδοκίες τους για αποπληρωμή βασίζονται στην αισιοδοξία τους ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βρει το δρόμο της ή στην ελπίδα ότι τα μεγάλα πορτοφόλια του ευρωπαϊκού βορρά θα της δώσουν ζεστό χρήμα όταν η ανάγκη το απαιτήσει.

Αλλά όποιος υπολογίζει σε αυτό κάνει λάθος και μπορεί να του στοιχίσει ακριβά.


ΠΗΓΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ 10


No Internet Connection