Γνωριμία με το «Mηχανισμό των Αντικυθήρων»

Την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία και τη λειτουργία του αρχαιότερου μηχανικού αστρονομικού υπολογιστή, το «Μηχανισμό των Αντικυθήρων»,
θα έχουν όσοι επισκεφθούν σήμερα και έως τις 25 Ιανουαρίου 2010, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Επίσης το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών,στο πλαίσιο της έκθεσης "Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Περιήγηση στην αστρονομία και την τεχνολογία της εποχής του", θα παρουσιάσει και όψεις της αρχαίας αστρονομίας και τεχνολογίας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κατανόηση της λειτουργίας του Μηχανισμού και την τοποθέτησή του στο πλαίσιο της Ιστορίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας.


Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στα δεδομένα της ιστορικής έρευνας, μέσα από αρχαία κείμενα και αρχειακό υλικό.

Για πρώτη φορά θα μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στις εικόνες από το εσωτερικό του Μηχανισμού.

Οι εικόνες αυτές εμφανίστηκαν σε πρώτη προβολή, με τη χρήση υπερσύγχρονης τεχνολογίας, σε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις και μηχανικά ομοιώματα, καθώς και σε πολυμεσικές εφαρμογές με θέμα την αστρονομία και την τεχνολογία που προϋπήρξαν της κατασκευής του Μηχανισμού.

Η αποψινή εκδήλωση, ανοίγει αυλαία με τη παρουσίαση του έργου «Hephaestus», από τον Ευθύμιο Νικολαΐδη, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του ΕΙΕ.

Στη συνέχεια θα απευθυνθούν χαιρετισμοί από εκπροσώπους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ενώ λίγο αργότερα θα παρουσιαστεί η έκθεση από τον κ. Ιωάννη Μπιτσάκη, ιστορικό των επιστημών.

Τέλος θα ακολουθήσει διάλεξη του καθηγητή κ. Θεοδόσιου Τάσιου με θέμα "Μας ενδιαφέρει ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων;".

Στα πλαίσια αυτής της έκθεσης, το Βρετανικό Συμβούλιο διοργανώνει Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα "Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων στο πλαίσιο της ιστορίας, της επιστήμης και της τεχνολογίας".

Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, στις 19.30, στο πλαίσιο της έκθεσης του ΕΙΕ.

Σε αυτήν προβλέπεται να βγάλουν λόγο ο καθηγητής Ρόναλντ Νάμπερς του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν των ΗΠΑ και οι: Θεοδόσιος Τάσιος, καθηγητής ΕΜΠ και πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Τόνι Φριθ, μαθηματικός και σκηνοθέτης, μέλος της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, Πάολο Μπρένι, πρόεδρος της Επιτροπής Επιστημονικών Οργάνων (SIC) και αντιπρόεδρος της IUHPS-DHST και Ρομπέρ Αλέ, ιστορικός των επιστημών και των τεχνικών, καθηγητής του πανεπιστημίου της Λιέγης και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.

Διοργανωτής της έκθεσης για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων είναι το Πρόγραμμα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδακτικής των Επιστημών και της Τεχνολογίας, του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διδακτικής και Επιστημολογίας Φυσικών Επιστημών και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας - ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην διοργάνωση συμμετείχαν επίσης και η Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και η Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.

Η έκθεση θα λειτουργεί στο ισόγειο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου 48, στην Αθήνα, καθημερινά από τις 10.00π.μ έως τις 20.00μ.μ και Σάββατο με Κυριακή από τις 10.00π.μ έως τις 14.00μ.μ αντίστοιχα.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.


ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


No Internet Connection