banner psaremagr

Ταλιμπάν:«Ομπάμα, πολλά φέρετρα θα γυρίσουν στις ΗΠΑ»

Για «πιο ισχυρή αντίσταση» κατά των Αμερικανών που αποφάσισαν να ενισχύσουν την στρατιωτική τους παρουσία στο Αφγανιστάν προειδοποιούν οι Ταλιμπάν. Ο εκπρόσωπός τους, Κάρι Γιουσούφ Αχάμντι, αναφερόμενος στον πρόεδρο των Ην.Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, επισήμανε: «ο Ομπάμα θα δει πολλά φέρετρα να επιστρέφουν στις Ην.Πολιτείες από το Αφγανιστάν. Ο στόχος τους, να ελέγξουν το Αφγανιστάν με στρατιωτικά μέσα δεν θα πραγματοποιηθεί».
«Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του Προέδρου Ομπάμα, εάν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ αποφασίσουν να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο Αφγανιστάν, η Τουρκία δεν θα ενεργήσει διαφορετικά από τους άλλους», δήλωσε.

«Δεν είναι Βιετνάμ»

Ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά την ομιλία του τα ξημερώματα για τα σχέδια της κυβέρνησής του για το Αφγανιστάν, επισήμανε πως θα αποσταλούν επιπλέον 30.000 στρατιώτες στο συγκεκριμένο μέτωπο και, επικαλούμενος την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ και τη διεθνή ασφάλεια, ζήτησε από τους συμμάχους των Ην.Πολιτειών να πράξουν ανάλογα. Τόνισε δε πως καμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνει ανάμεσα στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και στον πόλεμο του Βιετνάμ, δεδομένου ότι στο Αφγανιστάν, η Ουάσιγκτον υποστηρίζεται από 43 άλλες χώρες.

Το ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ανταποκρινόμενος στο αίτημα των Ην.Πολιτειών, τόνισε ότι τα μέλη της Συμμαχίας εκτός της Αμερικής θα συμβάλουν αποστέλλοντας στο Αφγανιστάν επιπλέον 5.000 στρατιώτες ή και περισσότερους μέσα στο 2010.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίστηκαν έτοιμοι να προσφέρουν προφορικά την υποστήριξή τους στον Μπαράκ Ομπάμα και στα σχέδιά του για το Αφγανιστάν, ωστόσο λίγοι δεσμεύτηκαν για την αποστολή επιπλέον στρατιωτών.

Μέχρι στιγμής, η Βρετανία, από τους στενότερους συμμάχους των Ην.Πολιτειών, ανακοίνωσε ότι θα στείλει άλλους 500 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Βρετανών στρατιωτών στις 10.000.

Η Γαλλία-συμμετέχει στη διεθνή δύναμη με 3.750- και η Αυστραλία εμφανίστηκαν διστακτικές. Το ίδιο και η Γερμανία-έχει 4.400 στρατιώτες στο Αφγανιστάν- η οποία δήλωσε πως μπορεί να συμμετέχει με περισσότερα προγράμματα εκπαίδευσης αλλά δεν μπορεί να δεσμευτεί αυτή τη στιγμή για επιπλέον στρατεύματα. Η Ιταλία είπε ότι θα στείλει και άλλους στρατιώτες ενώ η Δανία, που έχει 700 στρατιώτες στην περιοχή, δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Η Πολωνία, ανακοίνωσε ότι θα στείλει άλλους 600 στρατιώτες να ενισχύσουν την δύναμή της των 2.000 στρατιωτών. Το υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας ανακοίνωσε επίσης ότι θα σκεφτεί το ενδεχόμενο να προσθέσει περίπου 100 άνδρες στους 535 που ήδη βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Ο Καναδάς

Ο Καναδάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενίσχυση του εκστρατευτικού
σώματος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, έσπευσε όμως να ανακοινώσει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στην προβλεπόμενη ημερομηνία της ανάκλησης των δικών του στρατιωτών το 2011.

«Ο Καναδάς είναι ευτυχής που έμαθε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξουν επιπλέον στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό στο Αφγανιστάν, ιδίως
στο νότιο τμήμα της χώρας. Αυτές οι πρόσθετες δυνάμεις θα συμβάλουν στη
βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στις οποίες ζει ο αφγανικός πληθυσμός», και
κυρίως στην εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας, αναφέρει ο επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας Λόρενς Κάνον, σε ανακοινωσή του.

Ο Καναδάς, έχει χάσει μέχρι στιγμής 133 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, και έχει αναπτύξει περισσότερους από 2.800 στρατιώτες στην περιοχή του Κανταχάρ, προπύργιο των Ταλιμπάν στο νότο.

Η Τουρκία

Η Τουρκία, από την πλευρά της, δήλωσε έτοιμη να στείλει στρατιωτικές ενισχύσεις στο Αφγανιστάν, αν όλες οι άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ κάνουν το ίδιο, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγκίς.

«Σε τελική ανάλυση, είμαστε όλοι πάνω στο ίδιο πλοίο, πρέπει όλοι να
υπερασπιστούμε όλες τις αξίες που μας ενώνουν, αξίες όπως η δημοκρατία, τα
ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία της έκφρασης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να βοηθήσουμε το Αφγανιστάν, το οποίο είναι «μια πολύ σημαντική
χώρα για μας», πρόσθεσε.

Η Τουρκία, που έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ μετά τις Ην.Πολιτείες, εμφανίζεται επιφυλακτική στην αποστολή επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

 

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection