Γεμάτοι με άγνωστους ιούς οι πάγοι στην Ανταρκτική

Ισπανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι παγωμένες λίμνες της Ανταρκτικής φιλοξενούν μια εντυπωσιακά μεγάλη ποικιλία ιών, αρκετοί από τους οποίους ήσαν τελείως άγνωστοι μέχρι σήμερα.
Εκ πρώτης όψεως οι λίμνες γλυκού νερού της Ανταρκτικής δεν φαίνονται ιδιαίτερα φιλόξενες για τη ζωή, καθώς παραμένουν παγωμένες επί εννέα μήνες τον χρόνο, ενώ περιέχουν ελάχιστα θρεπτικά συστατικά. Μερικές λίμνες κυριαρχούνται από μικρο-οργανισμούς, όπως άλγες, βακτήρια, πρωτόζωα και ιούς.

Σύμφωνα με την ομάδα των ισπανών ερευνητών, υπό τον Αντόνιο Αλκάμι του Κέντρου Μοριακής Βιολογίας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, οι οποίοι δημοσίευσαν σχετική εργασία στο περιοδικό “Science”, οι ιοί πιθανότατα παίζουν καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο των αριθμών των άλλων μικρο-οργανισμών.

Ο Αλκάμι και οι συνεργάτες του μελέτησαν το DNA ιών από δείγματα λιμναίων υδάτων της Ανταρκτικής και βρήκαν περίπου 10.000 διαφορετικά είδη ιών, μερικά από τα οποία δεν είχαν ποτέ πριν ανιχνευθεί.

Συνολικά, οι ιοί ανήκαν σε 12 «οικογένειες», μερικές από τις οποίες ήσαν τελείως άγνωστες στην επιστήμη μέχρι τώρα. Η έρευνα δείχνει ότι οι λίμνες της Ανταρκτικής έχουν μεγαλύτερη ποικιλία ιών από τα περισσότερα θαλάσσια περιβάλλοντα στον κόσμο, τα οποία έχουν μελετηθεί μέχρι σήμερα, ένα γεγονός που εξέπληξε τους επιστήμονες με δεδομένο ότι η πολική περιοχή έχει πολύ μικρή βιοποικιλότητα λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι ιοί που μόλις ανακαλύφθηκαν, έχουν προσαρμοστεί ειδικά για να επιβιώνουν σε ένα τέτοιο ακραίο περιβάλλον. Επίσης διαπιστώθηκε ότι η κοινότητα των ιών ποικίλει πολύ ανάλογα με την εποχή του χρόνου.

Όταν οι λίμνες καλύπτονται με πάγους, το υγρό νερό από κάτω φιλοξενεί κυρίως μικρούς ιούς, ενώ όταν το καλοκαίρι οι πάγοι λιώνουν, οι λίμνες κυρίως φιλοξενούν μεγαλύτερους ιούς. «Είναι σαν να είναι μια τελείως διαφορετική λίμνη το καλοκαίρι», δήλωσε ο Αλκάμι.

Το επόμενο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, είναι αν ορισμένοι ιοί ζουν αποκλειστικά στην Ανταρκτική, πράγμα που, αν επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει ότι η μικροβιακή ζωή αναπτύχθηκε ανεξάρτητα στην ήπειρο αυτή, που έχει μείνει απομονωμένη επί εκατομμύρια χρόνια.


ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


No Internet Connection