banner psaremagr

Αποικίες έκανε το κουνούπι-τίγρης


Σχεδόν σε ολόκληρο τον Δήμο Αθηναίων αλλά και σε πολλές περιοχές της Αττικής εξαπλώθηκε το κουνούπι-τίγρης που ευθύνεται για τη μετάδοση θανατηφόρων μολυσματικών ασθενειών, όπως είναι ο κίτρινος και ο δάγκειος αιμορραγικός πυρετός.

Το κουνούπι - τίγρης, το οποίο ήρθε στην Ευρώπη από την Ασία, ευθύνεται για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών και ζει σε πολύ μικρές ποσότητες νερού

Το κουνούπι - τίγρης, το οποίο ήρθε στην Ευρώπη από την Ασία, ευθύνεται για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών και ζει σε πολύ μικρές ποσότητες νερού

Οι επιστήμονες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου έχουν εντοπίσει σταθερά αναπαραγόμενους πληθυσμούς στην Κυψέλη, στα Πατήσια, στο Γαλάτσι, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στη Νέα Ιωνία, στους Αγίους Αναργύρους και στη Νέα Χαλκηδόνα.

«Το περασμένο φθινόπωρο βρήκαμε το πρώτο άτομο στη Ριζούπολη, σήμερα όμως εντοπίζουμε σταθερά αναπαραγόμενους πληθυσμούς σε πολλές περιοχές, ενώ έχουμε ενδείξεις για παρουσία του στην Πάτρα, στην Ηλεία, στη Ζάκυνθο, στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και ένα δείγμα μάς ήρθε από τη Θεσσαλονίκη», δήλωσε στο «Εθνος» ο ερευνητής του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Αντ. Μιχαηλάκης.

Ερευνητές
Ο ίδιος μαζί με άλλους ερευνητές θα μιλήσουν σήμερα για την παρουσία του κουνουπιού-τίγρης στην Αθήνα, από το βήμα του 13ου Πανελλήνιου Εντομολογικού Συνεδρίου που γίνεται στην Αλεξανδρούπολη.

Θα εξηγήσουν μάλιστα ότι πλέον είναι πεπεισμένοι για την ύπαρξη σταθερά αναπαραγόμενου πληθυσμού, καθώς έχουν βρεθεί αβγά και άτομα κάθε ηλικιακής φάσης. Αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων, οι επιστήμονες δεν μπορούν να εκτιμήσουν πόσα ακριβώς είναι, σημειώνουν όμως ότι κάθε θηλυκό γεννά περίπου 100 αβγά και η θνησιμότητα του είδους είναι πολύ μεγάλη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το άκρως επικίνδυνο είδος κουνουπιού (Aedes Albopictus είναι η επιστημονική του ονομασία) εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2004 στην Κέρκυρα και φέρεται ότι ήρθε μέσω Αλβανίας, ενώ διαβιοί -σε αντίθεση με τα άλλα κουνούπια- σε πολύ μικρές ποσότητες νερού. Γι αυτόν τον λόγο δεν αποδίδουν οι ψεκασμοί - δεν είναι δυνατόν να ψεκαστούν όλες οι μικροεστίες νερού, ενώ επιπλέον τα χημικά κάνουν τις επόμενες γενιές ανθεκτικές στα εντομοκτόνα.

«Αυτό που οφείλει να ξέρει το κοινό για να αποτρέψει την αύξηση του πληθυσμού στο κουνούπι-τίγρης είναι ότι πρέπει να περιορίσουν τα περιττά νερά που δημιουργούν εστίες εμφάνισης και ανάπτυξης του είδους.

Για παράδειγμα, έχει εντοπιστεί σε πιατάκια από γλάστρες, σε αναποδογυρισμένη ομπρέλα, ακόμη και σε μεταλλικό κουτάκι αναψυκτικού που έμεινε στο μπαλκόνι και πήρε νερό», μας είπε ο κ. Μιχαηλάκης και συμπλήρωσε: «Θα σας φανεί παράξενο, αλλά οι ιδανικότερες συνθήκες για να αναπαραχθεί ο τίγρης είναι τα...νεκροταφεία, όπου υπάρχουν εκατοντάδες βάζα με νερό. Γι αυτόν τον λόγο στην Ιταλία έχουν καταργήσει τα αληθινά λουλούδια με ψεύτικα».

Με βάση αυτό το δεδομένο μόνο τυχαία δεν είναι η πρώτη εμφάνιση αυτού του κουνουπιού για την Αττική στη Ριζούπολη, κοντά στο Β Νεκροταφείο, και μάλιστα με ακμαία άτομα και των δύο φύλων.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙ - ΤΙΓΡΗΣ
Από την Ασία στην Ευρώπη

Το κουνούπι-τίγρης, ή τίγρης της Ασίας, είναι το πιο πολυσυζητημένο είδος κουνουπιού διεθνώς και τα τελευταία 20 χρόνια απασχολεί αρκετούς επιστημονικούς κλάδους.

Αν και δεν είναι νέο είδος, ούτε και το μόνο υπεύθυνο για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, εντούτοις πέτυχε μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα κάτι εξαιρετικά αξιοσημείωτο για τους εντομολόγους: ανέπτυξε την ικανότητα να εξαπλώνεται με απίστευτη ευκολία σε περιοχές μακριά από τον αρχικό τόπο παρουσίας του και να εγκαθίσταται με επιτυχία σε νέους βιότοπους.

Αν και ήταν ένα είδος ενδημικό των δασών της νοτιοανατολικής Ασίας, κατάφερε σήμερα να αποτελεί ένα από τα πλέον επικίνδυνα και «επικηρυγμένα» είδη κουνουπιών για ολόκληρο το δυτικό ημισφαίριο.

Παρά το όνομά του, κουνούπι-τίγρης, το μέγεθός του δεν διαφέρει από το κοινό κουνούπι και το μόνο που το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα είναι το ασπρόμαυρο χρώμα του, που όμως δεν γίνεται πάντα ορατό με γυμνό μάτι. Επιτίθεται στον άνθρωπο κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας και τα θηλυκά προτιμούν να τσιμπούν στις περιοχές των αστραγάλων και των γόνατων, ενώ περιστασιακά μπορεί να τραφεί και με αίμα πτηνών.


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣbanner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection