Οι γερανοί κάνουν... υπερωρίες στο κέντρο της Αθήνας


ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ πρωινό μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ο «φρέσκος» υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης τηλεφώνησε στην Τροχαία και ανέφερε ότι «στην Πανεπιστημίου υπάρχουν σταθμευμένα αυτοκίνητα. Και κάθεστε ακόμα στα γραφεία σας;». Ήταν η αρχή μίας μεγάλης εξόρμησης, με στόχο να φύγουν τα αυτοκίνητα από τα πεζοδρόμια- μία εξόρμηση που συνεχίζεται ακόμα, με βροχή κλήσεων...

«Τις πρώτες ημέρες της εξόρμησης εδώ στην αρχή της Ερμού, γινόταν μάχη με τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα. Σιγά σιγά η κατάσταση βελτιώνεται», είπαν στα «ΝΕΑ» αστυνομικοί της Τροχαίας που έκαναν χθες ελέγχους στο εμπορικό κέντρο. Καθημερινά στις κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας περιπολούν 250 τροχονόμοι, ενώ οι γερανοί έχουν επιστρέψει σε άλλες αρτηρίες, κυρίως για αυτοκίνητα που εμποδίζουν τη διέλευση των λεωφορείων.

«Η τροχονομική αστυνόμευση είναι συνεχής με αιχμή τα πεζοδρόμια και τους πεζόδρομους ιδιαίτερα στο κέντρο των Αθηνών, όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ήταν η πρώτη εντολή που μας έδωσε ο υπουργός. Τα πεζοδρόμια και οι ράμπες είναι για τους πολίτες και αυτό θα εφαρμοστεί», είπε στα «ΝΕΑ» ο διοικητής Τροχαίας Αττικής κ. Δημήτρης Σκαρλάτος.

Σε πρώτη φάση θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο εμπορικό κέντρο, ενώ ήδη έχουν δοθεί εντολές να αυξηθούν οι έλεγχοι και σε άλλες προβληματικές περιοχές, όπως Καλλιθέα, Γλυφάδα, Κηφισιά, και σε άξονες της πρωτεύουσας. Σε δρόμους όπως η Σόλωνος, η Ασκληπιού, η Ιπποκράτους έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους γερανοί για την άμεση απομάκρυνση οχημάτων που εμποδίζουν τη διέλευση των λεωφορείων.

«Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο καθώς δεν υπάρχουν αρκετές υποδομές, όπως γκαράζ, υπαίθριοι χώροι στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Το πρόβλημα έχει διογκωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, καθώς κατά μέσο όρο μπαίνουν στην αγορά τουλάχιστον 150.000 με 200.000 αυτοκίνητα. Ακόμα και οι γειτονιές είναι κορεσμένες», παραδέχεται ο διοικητής Τροχαίας Αττικής. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δικαιολογείται η κατάληψη των πεζοδρομίων ή η στάθμευση σε ράμπες που προορίζονται για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Έχει δοθεί προτεραιότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και οι έλεγχοι θα συνεχισθούν και δεν θα ατονήσουν».

«Οι έλεγχοι έχουν αρχίσει από τη Δευτέρα. Ήρθαν γερανοί, ενώ αστυνομικοί της Τροχαίας πήραν πινακίδες. Η κατάσταση με τις παράνομες σταθμεύσεις είχε γίνει αφόρητη. Αναγκασθήκαμε να βάλουμε ζαρντινιέρες μπροστά στο μαγαζί μας για να μη σταθμεύουν μηχανάκια. Μας έκλειναν την είσοδο και δεν μπορούσε να περάσει πελάτης», λέει η ιδιοκτήτρια καταστήματος στην Ιπποκράτους κ. Πηνελόπη Παπαδιονυσίου. «Δεν μπορεί ο εργαζόμενος καθημερινά να αναγκάζεται να πληρώνει πανάκριβα το ιδιωτικό πάρκινγκ. Από την άλλη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις συγκοινωνίες. Μένω στο Ελληνικό και τα δρομολόγια είναι τόσο αραιά, ώστε εμείς οι κάτοικοι να λέμε ότι βρισκόμαστε “στην άγονη γραμμή”».

«Μπαίνει τάξη στην Ερμού»
Η κατάσταση στην Ερμού την τελευταία εβδομάδα έχει βελτιωθεί, όπως μας λέει η εργαζόμενη κ. Γεωργία Αθανασιάδου. «Έχει αρχίσει να μπαίνει κάποια τάξη στο εμπορικό κέντρο. Παλιά ο πεζόδρομος γέμιζε κυρίως από μηχανάκια. Τώρα με την αστυνόμευση έχουν αρχίσει και αραιώνουν».

Περαστική από την Ερμού, η κ. Χριστίνα Ρούπα πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει γενικότερη αστυνόμευση. «Όχι μόνο της Τροχαίας αλλά και της Αστυνομίας. Πάντως, οι κλήσεις δεν λύνουν από μόνες τους το πρόβλημα. Χρειάζονται υποδομές σε χώρους στάθμευσης, ώστε ο πολίτης να μην αναγκάζεται να παρανομεί. Πιστεύω ότι θα πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας».


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ


No Internet Connection