Αναμορφώνεται ο «Τειρεσίας» και οι όροι υπαγωγής των επιχειρήσεων στο ΤΕΜΠΜΕ


PIZIKEΣ αλλαγές στον «Τειρεσία», στα κριτήρια έκδοσης μπλοκ επιταγών, αλλά και στους όρους υπαγωγής στα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, με στόχο την προστασία των δανειοληπτών, την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την αναθέρμανση της οικονομίας, προανήγγειλε χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της πολιτικής του υπουργείου και τις παρεμβάσεις που θα προωθήσει το επόμενο διάστημα.

Η κ. Κατσέλη προανήγγειλε επίσης αναμόρφωση της λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και συνάρθρωσή της με μια νέα Αντιμονοπωλιακή Επιτροπή που θα δρα προληπτικά για την αποφυγή μονοπωλιακών καταστάσεων σε αγορές με μεγάλες συγκεντρώσεις, ενώ παρουσίασε αναλυτικότερα τα πέντε νομοσχέδια που προτίθεται να προωθήσει στη Βουλή τις 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης.

 

 Σε ό,τι αφορά τον Τειρεσία, η αναμόρφωση του οποίου θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας, όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Κατσέλη, δεν θα γίνει για να ενθαρρυνθεί ο μπαταχτσής, αλλά για να διευκολυνθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις. Eτσι μια επιχείρηση που της έχουν σφραγιστεί μια ή δυο επιταγές δεν θα μπαίνει αυτομάτως στον Τειρεσία, όπως επίσης θα είναι ευκολότερη η έξοδός της από τη λίστα, εφόσον καλύψει τις υποχρεώσεις της. Επίσης θα αυξηθεί ο χρόνος αναγγελίας του σφραγίσματος μιας επιταγής, ενώ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις οι οποίες με αυστηρούς όρους εισήχθησαν στον Τειρεσία, η κ. Κατσέλη είπε ότι εντός των ημερών θα αρχίσει διαβούλευση με τα επιμελητήρια, ενώ θα υπάρξει διάλογος και με τις τράπεζες σχετικά με τα κριτήρια παροχής των μπλοκ επιταγών. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται αλλαγή των κριτηρίων δανειοδότησης μέσω του ΤΕΜΠΜΕ.

 Το δεύτερο νομοσχέδιο που παρουσίασε η κ. Κατσέλη αφορά την προστασία των δανειοληπτών από την υπερχρέωση. Οι δανειολήπτες θα αποπληρώνουν τα χρέη τους με βάση την περιουσιακή τους κατάσταση και τα εισοδήματά τους –θα προβλέπεται ακόμη και απαλλαγή τους με δικαστική απόφαση, εάν δεν έχουν περιουσία ή εισόδημα– ενώ θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία.

 Προστασία των καταναλωτών από παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών. Θα διορθωθεί ο νόμος που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και θα καθιερωθεί η αρχή του «υπεύθυνου δανεισμού».

 Διευκόλυνση της ίδρυσης των επιχειρήσεων με μείωση των διαδικασιών από 14-18 που είναι σήμερα σε μόλις 4 με χρήση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Θα αξιοποιηθεί αντίστοιχη πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει ο κ. Χατζηδάκης ενώ ξεκινά διαβούλευση με τα επιμελητήρια για να λειτουργήσουν στις έδρες τους υπηρεσίες μιας στάσης. Θα ακολουθήσει νέο νομοσχέδιο για αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων με στόχο την απλοποίηση και ίδρυση ΚΕΠ για επιχειρηματίες. Στο νομοσχέδιο αυτό θα προβλέπεται η καθιέρωση διαμεσολαβητή για τις επιχειρήσεις.

 Αναβάθμιση των ΒΕΠΕ με στόχο τη ρύθμιση ζητημάτων που σχετίζονται με τις υποδομές.

Η κ. Κατσέλη σημείωσε επίσης ότι πρώτος στόχος της είναι η ολοκλήρωση του Γ'Α ΚΠΣ ενώ παράλληλα θα προχωρήσει σε στοχευμένη αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ ώστε οι δράσεις του να υλοποιούν την πολιτική της κυβέρνησης για την πράσινη ανάπτυξη. Σημείωσε ότι αρκετά προγράμματα που έχουν προαναγγελθεί δεν έχουν αντιστοίχιση με το χρηματοδοτικό πλαίσιο, όπως επίσης ότι υπάρχουν εγκεκριμένες δράσεις των οποίων η πληρωμή καθυστερεί εδώ και τουλάχιστον 15 μήνες. Πρόσθεσε δε ότι σε εκκρεμότητα υπάρχουν 1.100 επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού νόμου, το ξεκαθάρισμα των οποίων θα αρχίσει αμέσως μόλις οριστεί ο νέος γενικός γραμματέας Επενδύσεων.

Τέλος, θα λειτουργήσει άμεσα –το αργότερο εντός διμήνου– το «Γραφείο Eξυπηρέτησης Πολιτών» που θα αφορά σε μια ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία θα διοχετεύονται τα ερωτήματα, τα θέματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου και θα παρακολουθείται η πορεία επίλυσής τους.


ΠΗΓΗ: ΕΞΠΡΕΣ


No Internet Connection