banner psaremagr

Τσιφλίκ Μπαχτσέ: Πολίτικη κουζίνα τώρα και στο Γκάζι


 

Ανδρώθηκε κι έγινε γνωστό στον Κορυδαλλό προτού βάλει πλώρη για το μοδάτο Γκαζοχώρι. Στριμωγμένο ανάμεσα σε μπαρ και πάσης φύσεως ταβέρνες, νεοταβέρνες και μεταμοντέρνα ταχυφαγεία, το νέο «Τσιφλίκ Μπαχτσέ» φιλοδοξεί να προσελκύσει τους λάτρεις της μικρασιατικής κουζίνας. Ο χώρος του, φιλικός, λιτός, με φωτεινά χρώματα, λευκά τραπεζοκαθίσματα και διακριτικές διακοσμητικές πινελιές: ένας χρυσός σκαλιστός καθρέφτης, βαζάκια με μπαχαρικά και γλυκά του κουταλιού στα ράφια, σουπλά με καρτ ποστάλ από διάφορα σημεία της Μικρασίας.

Τετάρτη βράδυ και οι πελάτες είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Από τη μεγάλη τζαμαρία ρίχνουμε κλεφτές ματιές στην περαντζάδα της Τριπτολέμου, προτού ξεκινήσουμε την ανάγνωση του καταλόγου ο οποίος είναι αρκετά πλούσιος. Υπάρχουν δροσερές σαλάτες, «αλοιφές» -ανάμεσά τους, χούμους, παντζαροσαλάτα και τυροκαυτερή- χειροποίητες πίτες, ντολμαδάκια γιαλαντζί -πιλάφια όπως το τσιφλίκ πιλάφ με σαφράν- μαγειρευτά με μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό, αρνί, αλλά και πιάτα της ώρας με πρωταγωνιστή φυσικά το γιαουρτλού κεμπάπ.

Ξεκινήσαμε με πολίτικη σαλάτα με λάχανο, καρότο, σέλινο, κόκκινη πιπεριά και σκόρδο, μαζί με ταμπουλέ, παστουρμαδοπιτάκια Καππαδοκίας, λαχματζούν και μαντί. Ξεχώρισε με διαφορά το μαντί, ανατολίτικο πιάτο με καταγωγή από την Καισάρεια της Καππαδοκίας. Βέβαια, το συναντάει κανείς σε διαφορετικές εκδοχές στην Πόλη, τη Θράκη και τον Πόντο. Πρόκειται για μικρά χειροποίητα ζυμαράκια, μεγέθους κρεμμυδιού, με γέμιση κιμά και σάλτσα από γιαούρτι, σκόρδο και σουμάκι. Καλό ήταν επίσης και το λαχματζούν, η περίφημη λιβανέζικη πίτσα με κιμά και διάφορα μπαχαρικά. Τα παστουρμαδοπιτάκια, αν και νόστιμα, είχαν ρουφήξει αρκετό λάδι, ενώ οι σαλάτες ήταν λίγο άνευρες.

Από τα κυρίως επιλέξαμε γιαουρτλού κεμπάπ, το οποίο δεν ήταν ακριβώς ό,τι ονειρευόμασταν: όχι τόσο ζουμερό και χωρίς την απαραίτητη σπιρτάδα που χαρακτηρίζει αυτό το πιάτο. Αντίθετα, το γιούλμπασι -χοιρινός λαιμός γεμιστός με κεφαλοτύρι και πιπεριά- ήταν δυνατό γευστικά και καλομαγειρεμένο.

Στον κατάλογο υπάρχει μικρή ποικιλία ελληνικών κρασιών, κάποιες μπίρες, τσίπουρο και ούζο. Για επιδόρπιο μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε καζάν ντιμπί, πολίτικο τσουρέκι, σοκολατόπιτα σε πήλινο και καρυδόπιτα.

Το Τσιφλίκ Μπαχτσέ προσπαθεί να ξαναζωντανέψει τον γευστικό πλούτο των χαμένων πατρίδων. Η κουζίνα του δεν στερείται γνώσεων και οι πρώτες ύλες είναι προσεγμένες. Μόνη ένσταση είναι ότι «τσιγκουνεύονται» λίγο στα μπαχαρικά, συμβιβαζόμενοι μάλλον με τα γούστα του μέσου Ελληνα. Σε γενικές γραμμές, όμως, τα καταφέρνουν, διατηρώντας μάλιστα ένα λογικό επίπεδο στις τιμές, γεγονός που σου επιτρέπει να πας περισσότερες από μια φορές.

Τσιφλίκ Μπαχτσέ
Τριπτολέμου 26
210-34.62.926
Τιμή: 20-25 ευρώ

* Σημείωση: Οι τιμές των εστιατορίων είναι αυτές που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.


ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection