banner psaremagr

Ο πυρηνικός Έλληνας του Ομπάμα


«Το Τσερνόμπιλ έκανε μεγάλη “ζημιά” στην Ελλάδα. Η πλειονότητα του ελληνικού λαού τάχθηκε ενάντια στην πυρηνική ενέργεια. Σήμερα, αν είσαι οικολόγος είσαι απευθείας αντίθετος. Δεν μπορεί όμως μια χώρα να στηρίζει την ηλεκτροπαραγωγή της κυρίως στο κάρβουνο».

Υπέρ του διαλόγου για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας και στην Ελλάδα και κατά των τυφλών αφορισμών τάσσεται ο Γιώργος Αποστολάκης, ο ακαδημαϊκός του ΜΙΤ που προτάθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα για τη στελέχωση της Επιτροπής Πυρηνικής Εποπτείας στις ΗΠΑ.

Από τον περασμένο Μάιο είχε γίνει γνωστή η πρόθεση του Λευκού Οίκου για αξιοποίηση του Γιώργου Αποστολάκη σε μια ομοσπονδιακή υπηρεσία. Ο υπουργός Ενέργειας Στίβεν Τσου τηλεφώνησε στο γραφείο του Έλληνα καθηγητή στο ΜΙΤ και τον ρώτησε αν ενδιαφέρεται. Ακολούθησαν μήνες εξονυχιστικών ελέγχων και συνεντεύξεων. Το FΒΙ ξεψάχνισε το παρελθόν του κ. Αποστολάκη. Ώσπου την περασμένη εβδομάδα, ο Μπαράκ Ομπάμα τον πρότεινε ως μέλος της διοίκησης της Επιτροπής Πυρηνικής Εποπτείας των ΗΠΑ.

Η θέση του δεν είναι ακόμα εξασφαλισμένη, αφού θα πρέπει να τον εγκρίνει και η Γερουσία. Μέχρι τότε απαγορεύεται να κάνει δηλώσεις σε αμερικανικά Μέσα, ενώ δεν μπορεί να μιλήσει και για τον μελλοντικό ρόλο του ή τις προθέσεις του όταν βρεθεί στην Επιτροπή. Στο ΜΙΤ όμως, η επιλογή του Έλληνα καθηγητή γι΄ αυτό το πόστο θεωρείται ιδιαίτερα τιμητική.

Τον συναντήσαμε στο γραφείο του, στο κτίριο 24 και μιλήσαμε για την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας, ένα θέμα που παραμένει «ταμπού» στην Ελλάδα. «Θα ήταν υπεραπλούστευση αν έλεγα ότι είμαι υπέρ ή κατά της πυρηνικής βιομηχανίας στην Ελλάδα», λέει ο κ. Αποστολάκης. «Το ζήτημα δυστυχώς έχει πολιτικοποιηθεί, ενώ είναι κυρίως τεχνικό. Χρειάζεται να γίνουν συζητήσεις και μακροχρόνιος σχεδιασμός».

Οι αντιδραστήρες.

Στην Αμερική λειτουργούν σήμερα 104 αντιδραστήρες που παράγουν το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Στη Γαλλία περίπου το 77% των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας καλύπτεται από πυρηνικά εργοστάσια. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα ουρανίου. Τα βεβαιωμένα κοιτάσματα φτάνουν τους 1.525 τόνους στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, ενώ τα δυνητικά κοιτάσματα σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ξεπερνούν τους 10.000 τόνους.

«Στην Ελλάδα λένε ότι το πρόβλημα είναι η σεισμική δραστηριότητα. Αλλά στην Ιαπωνία, μια εξαιρετικά σεισμογενή χώρα, υπάρχουν τόσα εργοστάσια», λέει ο κ. Αποστολάκης. Όπως επισημαίνει, το βασικό πρόβλημα είναι το κόστος κατασκευής. Η δημιουργία ενός εργοστασίου που θα παράγει 1.000 ΜW ημερησίως κοστίζει στην Αμερική περίπου πέντε δισεκατομμύρια δολάρια. Άλλωστε λόγω κόστους δεν έχουν χτιστεί τα τελευταία 20 χρόνια νέοι αντιδραστήρες στην Αμερική.

Η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί ένα ακόμη αγκάθι. «Η Γαλλία και η Ιαπωνία προωθούν την ανακύκλωση των αποβλήτων. Στην Αμερική εδώ και χρόνια επιτρέπεται μόνο η αποθήκευσή τους. Φοβούνται ότι με την ανακύκλωση θα δημιουργηθεί αγορά και εμπόριο πλουτωνίου», λέει ο κ. Αποστολάκης. «Ίσως όμως μέσα στον επόμενο χρόνο αλλάξει αυτό το σύστημα».

Ειδικός στην ασφάλεια των πυρηνικών αντιδραστήρων
O Γιώργος Αποστολάκης είναι «βετεράνος» στα θέματα πυρηνικής βιομηχανίας.

Το 1999 τιμήθηκε με το βραβείο Τόμι Τόμσον για τη συμβολή του στην αναβάθμιση της ασφάλειας των αντιδραστήρων.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και τo 1956 μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αθήνα και φοίτησε στο Βαρβάκειο. Σπούδασε στη σχολή Μηχανολόγων- Ηλεκτρολόγων στο Πολυτεχνείο και το 1969 βρέθηκε στην Αμερική. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του στην Καλιφόρνια και σήμερα διδάσκει Πυρηνικές Επιστήμες και Μηχανική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

Σενάρια τρομοκρατίας
Η Επιτροπή Πυρηνικής Εποπτείας για τον οποία προτάθηκε ο κ. Αποστολάκης αποτελείται από πέντε μέλη πενταετούς θητείας. Η Επιτροπή ελέγχει την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, δηλαδή τους αντιδραστήρες σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και σε ερευνητικές εγκαταστάσεις. Δεν έχει σχέση με τα πυρηνικά όπλα. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου όμως, ένα από τα καθήκοντά της είναι ο έλεγχος των εγκαταστάσεων για την ετοιμότητά τους απέναντι σε τρομοκρατική επίθεση.

Τo 2007, η Επιτροπή έδωσε μέσα σε 28 ημέρες άδεια λειτουργίας σε μια επιχείρηση- φάντασμα που είχε στήσει το Γραφείο Ελέγχου Κυβερνητικής Ευθύνης. Κανείς από την Επιτροπή δεν είχε επισκεφτεί την εταιρεία, ούτε είχε μιλήσει προσωπικά με τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες. Η μυστική επιχείρηση αποκάλυψε μια «τρύπα» στον αντιτρομοκρατικό σχεδιασμό που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στην κατασκευή μιας «βρώμικης βόμβας».

Η τρομοκρατική απειλή είναι ένα από τα ερευνητικά αντικείμενα του κ. Αποστολάκη. «Τα μέτρα που λαμβάνονται πλέον είναι πολύ αυστηρά», λέει. «Ακόμα κι αν πέσει ένα αεροπλάνο σε αντιδραστήρα, η ζημιά δεν θα είναι σημαντική. Παίζει ρόλο η γωνία της πρόσκρουσης.

Έχω μιλήσει με πιλότους και μου είπαν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να στείλουν ένα αεροσκάφος με ακρίβεια πάνω στον αντιδραστήρα.

Ακόμα κι αν συμβεί αυτό, το αεροπλάνο δεν θα μπορέσει να εισχωρήσει τόσο βαθιά».


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection