Τρομο-θρίλερ με το πείραμα του αιώνα


Ένα θρίλερ με πρωταγωνιστή έναν νεαρό πυρηνικό φυσικό εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες στα γαλλοελβετικά σύνορα. Ο 32χρονος επιστήμονας συνεργαζόταν τα τελευταία έξι χρόνια με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Ενέργειας (CΕRΝ) για το πείραμα της Μεγάλης Έκρηξης. Παράλληλα, όμως, έδινε στο βορειοαφρικανικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα πληροφορίες για πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη.

O 32χρονος, αλγερινής καταγωγής, Γάλλος Αντλέν Ισέρ συνελήφθη στο σπίτι των γονιών του, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λυών, την περασμένη Πέμπτη. Στα χέρια της γαλλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας βρίσκεται και ο μικρότερος αδελφός του Ζιτουνί. Οι γαλλικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τη δραστηριότητα των δύο αδελφών, αλλά πριν από μερικές εβδομάδες κρίθηκε ότι θα ήταν επικίνδυνο να συνεχιζόταν η παρακολούθηση επί μακρόν. Χρησιμοποιώντας εξελιγμένα συστήματα είχαν τη δυνατότητα να διαβάζουν σε «σχεδόν πραγματικό χρόνο» την ηλεκτρονική αλληλογραφία του Αντλέρ Ισέρ με την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ, παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Αφρική (ΑQΙΜ). Στα ηλεκτρονικά μηνύματα τα δύο αδέλφια υποδείκνυαν ως στόχους στην οργάνωση πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Γαλλία και «άλλες συμμάχους των ΗΠΑ».

Η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία προβληματίζεται ιδιαίτερα από το γεγονός ότι το προφίλ των δύο συλληφθέντων δεν ταιριάζει με αυτό των μελών μιας σκληροπυρηνικής ισλαμικής οργάνωσης. Ο Αντλέν και ο Ζιτουνί Ισέρ γεννήθηκαν στη Γαλλία από γονείς μετανάστες, οι οποίοι είχαν έρθει στη χώρα τη δεκαετία του 1970 και περιγράφονται ως «σκληρά εργαζόμενοι». Ο Αντλέν σπούδασε στο Εργαστήριο Μοριακής Φυσικής στο Ανεσί και εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Στάντφορντ των ΗΠΑ όπου πραγματοποίησε και το μεταπτυχιακό του. Έχει εργαστεί επίσης στη Βρετανία και την Ελβετία, ενώ συμμετείχε σε πολλές επιστημονικές μελέτες, γεγονός που τον κατατάσσει στα πιο γνωστά ονόματα του χώρου του διεθνώς. Έχοντας πραγματοποιήσει εξίσου λαμπρές σπουδές, ο αδελφός του εργάζεται σήμερα ως ερευνητής στη φημισμένη σχολή του Παρισιού College de France.

Τα τελευταία έξι χρόνια ο Αντλέν Ισέρ ήταν ένας από τους χιλιάδες επιστήμονες που συνεργάζονταν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Ενέργειας για το «πείραμα του αιώνα», την αναπαράσταση στο εργαστήριο της Μεγάλης Έκρηξης, από την οποία θεωρείται ότι δημιουργήθηκε το Σύμπαν. Το γραφείο του ήταν στο κεντρικό κτίριο του CΕRΝ, εκεί όπου βρίσκεται και ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων, στο εσωτερικό του οποίου θα πραγματοποιηθεί το πείραμα.

Σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές στο Παρίσι, όπου κρατούνται τα δύο αδέλφια, ο Μεγάλος Επιταχυντής δεν φαίνεται να ήταν ανάμεσα στους στόχους για τρομοκρατικό χτύπημα. Το CΕRΝ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ο Αντλέν Ισέρ δεν είχε πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τρομοκρατικές οργανώσεις. Επισημαίνει επίσης ότι καμία έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικής Ενέργειας δεν μπορεί να έχει στρατιωτική χρήση και ότι σε κάθε περίπτωση το Κέντρο δεν έχει και πολλά μυστικά, καθώς «τα αποτελέσματα όλων των ερευνών δημοσιεύονται αμέσως». Εξίσου καθησυχαστικά απαντά το CΕRΝ στο ερώτημα εάν ο 32χρονος επιστήμονας θα μπορούσε να υπεξαιρέσει ραδιενεργό υλικό. Όπως σημειώνουν πηγές του Κέντρου, το υλικό αυτό φυλάσσεται σε θησαυροφυλάκια, ενώ για μεγαλύτερη ασφάλεια έχουν επιστρατευθεί βιομετρικά συστήματα φύλαξης.


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ


No Internet Connection