Οι 10 πιο επικίνδυνες τροφές


Μερικά από τα πιο θρεπτικά, υγιεινά και φαινομενικά «αθώα» τρόφιμα, όπως οι ντομάτες, το μαρούλι και το τυρί, μπορούν να μας αρρωστήσουν, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Οι «10 πιο επικίνδυνες τροφές», όπως τις κατατάσσει η αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), με τις... πράσινες σαλάτες να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, μπορούν να προκαλέσουν από μικροπροβλήματα, όπως κοιλόπονους και διάρροια, μέχρι σοβαρές ασθένειες που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο, όπως η νεφρική ανεπάρκεια.

Οι θρεπτικές πράσινες σαλάτες, όπως το μαρούλι, το λάχανο και το σπανάκι, είναι η νούμερο ένα επικίνδυνη τροφή μεταφέροντας παθογόνα.

Το «Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον» κατέγραψε 363 ξεχωριστές εστίες μόλυνσης με συνολικά 13.568 κρούσματα από το 1990 έως το 2006.

Δεύτερα σε επικινδυνότητα έρχονται τα αγαπημένα μας αβγά, τα οποία σχετίζονται με τη σαλμονέλα, με 352 εστίες μόλυνσης και περισσότερους από 11.000 ασθενείς.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα μισά κρούσματα παρουσιάστηκαν σε εστιατόρια, όπου σερβίρονταν σχεδόν ωμά ή έμεναν σε ακατάλληλη θερμοκρασία σε μπουφέδες για αρκετές ώρες, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Οι επόμενες δύο σε επικινδυνότητα τροφές είναι ο τόνος, ο οποίος προκαλεί σκομβροτοξίνωση όταν δεν αποθηκεύεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, και τα στρείδια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα εάν δεν μαγειρεύονται καλά.

Τη «φονική» πεντάδα συμπληρώνουν οι αγαπημένες μας πατάτες, παρόλο που δεν τις τρώμε ποτέ ωμές.

Οι περισσότερες από τις 108 εστίες μόλυνσης που σημειώθηκαν συνδέονται με την πατατοσαλάτα, η οποία περιέχει πολλά υλικά, άρα και πολλά παθογόνα, όπως η σαλμονέλα και το βακτήριο E.coli.

Μία εξίσου δημοφιλής τροφή, το τυρί, εμφανίζεται στην έκτη θέση του καταλόγου, αφού μπορεί κατά την παρασκευή του να μολυνθεί με παθογόνα, όπως η σαλμονέλα.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις εγκύους είναι η κατανάλωση μαλακών τυριών, όπως η φέτα, το καμαμπέρ και τα μεξικάνικα τυριά, που μπορεί να περιέχουν το μικρόβιο λιστέρια και να οδηγήσουν σε αποβολές.

Το αγαπημένο μας γλυκό του καλοκαιριού, το παγωτό, ακολουθεί στην έβδομη θέση, επειδή συνδέεται με επικίνδυνα βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και ο σταφυλόκοκκος.

Ενα λαχανικό που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της μεσογειακής διατροφής, η ντομάτα, επίσης βρίσκεται στη λίστα με συχνότερο παθογόνο τη σαλμονέλα.

Το βακτήριο μπορεί μάλιστα να διαπεράσει τη φλούδα, καθιστώντας αδύνατη την απομάκρυνσή του με το πλύσιμο της ντομάτας.

Στην ένατη θέση βρίσκονται οι ρίζες, τροφή που συναντάμε κυρίως στις ασιατικές κουζίνες, ενώ, τελευταία στη λίστα του FDA συναντάμε τα μαλακά φρούτα, όπως οι φράουλες και τα μούρα, με τα περισσότερα κρούσματα να συνδέονται με το παράσιτο Cyclospora.


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


No Internet Connection