banner psaremagr

Χάι τεκ Νέρωνας, μίνι Κολοσσαίο


Ηταν η πρωτεύουσα του αρχαίου κόσμου για αιώνες. Η αρχαία Ρώμη, η τοπογραφία της και τα αρχιτεκτονικά της επιτεύγματα συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν με τις γνώσεις και την τεχνολογική τους αρτιότητα.

Μια γενική εικόνα του αμφιθεατρικού «μικρού Κολοσσαίου» που αποκαλύφθηκε σε αρχαίο λιμάνι κοντά στη Ρώμη

Μια γενική εικόνα του αμφιθεατρικού «μικρού Κολοσσαίου» που αποκαλύφθηκε σε αρχαίο λιμάνι κοντά στη Ρώμη.

Η περιστρεφόμενη τραπεζαρία του Νέρωνα του 1ου αιώνα μ.Χ. στην περιοχή των ρωμαϊκών ανακτόρων και το «μικρό Κολοσσαίο», ένα εντυπωσιακό αμφιθέατρο με αρένα στην Οστια, είναι δύο από τις νέες ανακαλύψεις της αρχαιολογικής σκαπάνης στην πιο ανεσκαμμένη αρχαιολογικά περιοχή του κόσμου.

 Αεροφωτογραφία που απεικονίζει το «μικρό Κολοσσαίο», το οποίο χρονικά τοποθετείται στην αρχή του 3ου αι. π.Χ.

Αεροφωτογραφία που απεικονίζει το «μικρό Κολοσσαίο», το οποίο χρονικά τοποθετείται στην αρχή του 3ου αι. π.Χ.

Ενα ρωμαϊκό αμφιθέατρο που θυμίζει (σε μικρότερη κλίμακα) το Πάνθεον αποκάλυψαν Βρετανοί αρχαιολόγοι στον χώρο του λιμανιού, που κάποτε τροφοδοτούσε τη Ρώμη και τις λεγεώνες της. Το «μικρό Κολοσσαίο», που χρονολογείται στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ., σχετίζεται με το λιμάνι Πόρτους, το οποίο στον 2ο αιώνα μ.Χ. ήταν μια πύλη προς τη Μεσόγειο. Δύο φορές το μέγεθος του Σαουθάμπτον, στην περιοχή της Οστια, 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ρώμης, βοήθησε στην άνθηση και την ευημερία της. Η ανακάλυψη είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακή γιατί πρόκειται για το μόνο αμφιθέατρο στην Οστια και ήταν σπάνιο να υπάρχει ένα τέτοιο μνημείο κοντά σε λιμάνι.

Το «μικρό Κολοσσαίο» ήταν τοποθετημένο μέσα σε παλάτι που είχε χτίσει 100 χρόνια πριν ο αυτοκράτορας Τραϊανός.

Η ανασκαφική ομάδα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, ύστερα από τρία χρόνια ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλης κλίμακας ανασκαφή στο Πόρτους και πιστεύει ότι οι ανακαλύψεις της μπορεί να διευρύνουν τις γνώσεις μας σχετικά με τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό. Ο χώρος ανασκάφηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1860, αλλά τώρα αποκαλύφθηκε ένα ελλειπτικό θέατρο με αρένα διαστάσεων 42Χ38, που μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι και 2.000 άτομα. Το σχέδιό του το είχε προτείνει ένα υψηλά ιστάμενο πρόσωπο, ενδεχομένως ο ίδιος ο αυτοκράτορας. Για τη χρήση του οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα. Το χαρακτηρίζουν «αινιγματικό» και «διακριτικό» κτίριο, αφού είχε κατασκευαστεί έτσι ώστε να μη φαίνεται μίλια μακριά.

Πρωτοπόρος
Στο μεταξύ, ο Νέρωνας, μία από τις πιο σκοτεινές μορφές της ρωμαϊκής αρχαιότητας, εκτός από Ρωμαίος αυτοκράτορας μπορεί να χαρακτηριστεί και «πατέρας» των περιστρεφόμενων κτιρίων, κάτι που ανακάλυψε και εφάρμοσε η εποχή μας από τον 20ό αιώνα και μετά, δηλαδή με καθυστέρηση 19 αιώνων.

Οι αρχαιολόγοι, με επικεφαλής τη Φρανσουάζ Βιλεντιέ, ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τα λείψανα μιας εντελώς πρωτοποριακής για την εποχή της κυκλικής τραπεζαρίας, διαμέτρου 16 μέτρων, που πατούσε σε έναν πεσσό πλάτους τεσσάρων μέτρων, που έφερε τέσσερις σφαιρικούς μηχανισμούς και περιστρεφόταν ολόκληρο το 24ωρο σε μίμηση της κίνησης της Γης.

Το όλο οικοδόμημα περιστρεφόταν γύρω από έναν μηχανισμό που αποκτούσε κίνηση από τη δύναμη του νερού και συνδεόταν με κάποιον χώρο που πρέπει να ήταν οι κουζίνες.

«Δεν συγκρίνεται με τίποτε από όσα έχουμε δει μέχρι τώρα από τη ρωμαϊκή αρχιτεκτονική», δήλωσε η Βιλεντιέ εντυπωσιασμένη όσο και οι προσκεκλημένοι του Νέρωνα.

Αλλωστε αυτός ήταν ο σκοπός της κατασκευής της τραπεζαρίας: να εντυπωσιάζει ο αυτοκράτορας τους αριστοκράτες, τους άρχοντες και τους επιφανείς Ρωμαίους που είχε ως συνδαιτυμόνες του. Η περιστρεφόμενη τραπεζαρία βρέθηκε στην κορυφή του Παλατίνου Λόφου και ήταν τμήμα του Ντόμους Αούρεα, του ανακτόρου του Νέρωνα.


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection