Οργή για τα κοράλλια


Σάλος από την απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Κιλτίδη να χορηγήσει άδειες για την αλιεία κοραλλιών.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για τον αφανισμό των κοραλλιών, ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι προέχει η μελέτη των φυσικών τους αποθεμάτων.

Το τέλος του Αυγούστου βρήκε τις οικολογικές οργανώσεις σε αναβρασμό μετά την απόφαση Κιλτίδη να επιτρέψει την αλιεία του πολύτιμου κόκκινου κοραλλιού με το χέρι ή με σκαπάνη από δύτες, αλλά και από αλιευτικά σκάφη που διαθέτουν συσκευή δορυφορικής παρακολούθησης.

«Αυτό που επιβάλλεται να γίνει αρχικά είναι η χαρτογράφηση του βυθού και μετά να περάσουμε στη διαχείριση των κοραλλιών. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η σύνταξη μίας μελέτης για τον εντοπισμό και την καταγραφή των φυσικών αποθεμάτων του κόκκινου κοραλλιού», δήλωσε στο «Εθνος» ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Βαφείφης.

Καταστροφή
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η χορήγηση αδειών αφορά την αλιεία δέκα ειδών κοραλλιών, ουσιαστικά όμως αναφέρεται μόνο στο κόκκινο κοράλλι, το οποίο υπάρχει σε αφθονία στο Αιγαίο και καταστρέφεται από την παράνομη αλιεία.

Οι επιστήμονες δυσκολεύονται να εκτιμήσουν τα αποθέματα του κόκκινου κοραλλιού, κυρίως επειδή αυτά βρίσκονται σε μεγάλα βάθη κάτω από τα 60 μέτρα, τα 80, τα 90 μέτρα, ακόμη και στα 250 μέτρα.

Γύρω από τη Θάσο, τη Λήμνο, τον Αϊ-Στράτη, τη Χαλκιδική, τις Σποράδες και την Εύβοια υπάρχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα κόκκινου κοραλλιού και εκεί «ανθεί» η παράνομη αλιεία με δύτες που βουτούν σε μεγάλα βάθη με μπουκάλες που περιέχουν μείγματα αερίων, ή με «σταυρό», ένα μακρύ τσιμεντένιο δοκάρι με «φούντες» που σαρώνουν τα πάντα.

Η υπουργική απόφαση έφτασε στη Βουλή ύστερα από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επισήμαναν ότι απαιτούνται δεκαετίες για την ανανέωση ενός κοραλλιού που θα αφαιρεθεί από τον θαλάσσιο πυθμένα σήμερα, ενώ πέρα από την εντυπωσιακή του ομορφιά και την εμπορική του αξία, αποτελεί επίσης κι ένα σημαντικό κομμάτι της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας. Οι βουλευτές ζητούσαν από τον υπουργό να αποσύρει την απόφασή του, ενώ στο πλευρό τους είχαν και σχεδόν το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

«Τέτοιες αποφάσεις πρέπει να παίρνονται ύστερα από σκέψη και πολλή μελέτη.

Τα κοράλλια κινδυνεύουν και οφείλουμε να καταγράψουμε και να προστατεύσουμε τους πληθυσμούς τους», σημείωσε ο κ. Βαφείδης.

Εκτός από το κόκκινο κοράλλι, στις ελληνικές θάλασσες και κυρίως στο Αιγαίο υπάρχει και το «γιούσουρι», το γνωστό μαύρο κοράλλι της Μεσογείου, το οποίο έχει μεν μεγάλη οικονομική αξία, αλλά η επεξεργασία του είναι δύσκολη και για τον λόγο αυτό κρίνεται ασύμφορο.

ΙΤΑΛΟΥΣ ΔΥΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Οι ψαράδες του Αιγαίου αναφέρουν ότι Ιταλοί δύτες με σύγχρονο εξοπλισμό αλιεύουν παράνομα κόκκινα κοράλλια και καταστρέφουν τον βυθό. Οι αποικίες του υπάρχουν σχεδόν αποκλειστικά στη Μεσόγειο, αλλά τα αποθέματα σε Ιταλία και Ισπανία εξαφανίστηκαν, ενώ της Ελλάδας είναι ακόμη πολύ πλούσια. Οι αλιείς πουλούν στους εμπόρους σχεδόν 80 ευρώ το ένα κιλό με κομμάτια κόκκινου κοραλλιού, ενώ πενταπλάσια είναι η τιμή ενός ατόφιου κλωναριού και φήμες λένε ότι κομμάτια του που έχουν αλιευθεί στη θάλασσα του Αλμποράν (Αλγερία-Μαρόκο-Ισπανία) πουλήθηκαν μέχρι και 20.000 δολάρια.

Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι τα κοσμήματα που περιέχουν έστω κι ένα πολύ μικρό κομμάτι από κόκκινο κοράλλι είναι πολύ πιο ακριβά από αυτά που κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου από ατόφιο χρυσάφι. Το κόκκινο κοράλλι θεωρείται πολύτιμος λίθος για την κοσμετολογία, ενώ η πούδρα που παράγεται από την αποξήρανσή του χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική για τα υλικά των σφραγισμάτων. Ωστόσο, οι αρχαίοι λαοί, κυρίως κάτω από την Κρήτη, θεωρούσαν ότι είχε μαγικές και θεραπευτικές ικανότητες και σε αρχαίους τάφους στην Ελβετία βρέθηκαν κομμάτια του που πιθανόν χρησιμοποιούνταν ως φυλαχτά.

Σήμερα το κόκκινο κοράλλι αποκαλείται και «κόκκινο χρυσάφι», αποφέροντας τεράστια κέρδη σε νόμιμους και παράνομους εκμεταλλευτές του. Τα κλαδιά του κοραλλιού φτάνουν σε μήκος περίπου τα 25-30 εκατοστά και είναι στερεές ασβεστολιθικές αποθέσεις, που αναπτύσσονται πάνω σε βράχους και ναυάγια, σε ήρεμες και καθαρές θάλασσες με σχετικά υψηλή αλατότητα.

 

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


No Internet Connection