«Εξολοθρεύουν» τις πλαστικές σακούλες με τη φορολογία


Ένα φιλόδοξο σχέδιο ετοιμάζεται να υλοποιήσει η ιρλανδική κυβέρνηση προκειμένου να μειώσει στο ελάχιστο την χρήση της πλαστικής σακούλας, στο πλαίσιο της προσπάθειας εφαρμογής πράσινων πολιτικών για την προστασία του πλανήτη.

Πιο συγκεκριμένα, η Ιρλανδία εξήγγειλε ότι θα διπλασιάσει τη φορολογία στις πλαστικές σακούλες με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα που φορολόγησε τις πλαστικές σακούλες, ένα μέτρο που εφαρμόζεται επτά χρόνια και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης και δεδομένης της επιτακτικής ανάγκης για άμεση λήψη μέτρων, η ιρλανδική κυβέρνηση συνασπισμού η αποφάσισε να επιβάλλει νέο «χαράτσι» φορολογώντας την πλαστική σακούλα με 0,44 ευρώ.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του υπουργείου Περιβάλλοντος, η φορολογία στην ουσία θα διπλασιαστεί με στόχο να μειωθούν στο ελάχιστο οι καταναλωτές που κατακλύζουν τα καταστήματα χωρίς να έχουν φέρει μαζί τους τις οικολογικές τσάντες που έχουν καθιερωθεί πλέον για τα ψώνια.

Η απόφαση ελήφθη ένα μήνα πριν την επίσημη ανακοίνωση του προϋπολογισμού για τις περιβαλλοντικές δαπάνες.

Η επταετής εφαρμογή του μέτρου εξοικονόμησε στην ιρλανδική κυβέρνηση 120 εκατομμύρια ευρώ και μείωσε δραστικά τη χρήση της πλαστικής σακούλας.

Δεν είναι υπερβολή να πεί κανείς ότι πρόκειται για μεγάλο επίτευγμα αφού η ετήσια κατανάλωση πλαστικής σακούλας φτάνει τα 1,2 δισεκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι αντιστοιχούν τουλάχιστον 300 σακούλες σε κάθε άνθρωπο.

Σημειώνεται ότι η όλη προσπάθεια πλαισιώνεται από εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών, οι οποίοι ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν οικολογικές τσάντες όταν ψωνίζουν.

Πολλοί καταστηματάρχες μάλιστα χορηγούν δωρεάν στους πελάτες τους χάρτινες τσάντες, οι οποίες ανακυκλώνονται.

Όπως προαναφέρθηκε, το μέτρο έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία και πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να το υιοθετήσουν.


ΠΗΓΗ: ECONEWS


No Internet Connection