Ακόμη κυνηγούν τους δραπέτες του Αλκατράζ


ΑΠΟ ΤΟ 1934, οπότε άρχισε να λειτουργεί ως πολιτική φυλακή, στο νησί του Αλκατράζ έστελναν τους χειρότερους εγκληματίες. Ανάμεσά τους, τον Φρανκ Μόρις και τους αδελφούς Τζον και Κλάρενς Άνγκλιν. Όμως εκείνοι έδειξαν από την αρχή ότι δεν σκόπευαν να μείνουν για πολύ. Μια νύχτα, τον Ιούνιο του 1962, κατόρθωσαν να ανοίξουν τούνελ στον τοίχο, να τρυπώσουν στον αεραγωγό και να βγουν από το κτίριο. Έπειτα βούτηξαν στη θάλασσα κι εξαφανίστηκαν. Η απόδραση από το Αλκατράζ κατέκτησε τη φαντασία του κόσμου- και του Χόλιγουντ. Το ανθρωποκυνηγητό όμως δεν έχει τελειώσει έως σήμερα. «Καθημερινά έρχονται νέα στοιχεία» λέει ο σερίφης Μάικλ Ντάικ από το Όκλαντ της Καλιφόρνιας, ο οποίος εδώ και επτά χρόνια είναι υπεύθυνος για την υπόθεση που δεν έκλεισε ποτέ επισήμως.

Το 1962 το FΒΙ είχε υποστηρίξει πως οι άνδρες πνίγηκαν επειδή δεν θα άντεξαν για πολύ στα παγωμένα νερά και στα ρεύματα του κόλπου. Με σύγχρονα μέσα, ο Ντάικ έδειξε πως οι δραπέτες θα μπορούσαν να μείνουν ζωντανοί για τουλάχιστον δυόμισι ώρες από τη στιγμή που η σχεδία τους βούλιαζε, χρόνος αρκετός για να βγουν στην ξηρά, ενώ πριν από λίγες ημέρες 600 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, αψήφησαν τη θεωρία των ρευμάτων συμμετέχοντας σε αγώνα κολύμβησης από το Σαν Φρανσίσκο στο νησί.

Οι έρευνες συνεχίζονται. Ο σερίφης έχει μιλήσει με δεκάδες ανθρώπους που κατά καιρούς ισχυρίζονται πως είδαν τους φυγάδες. Ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες πήρε αποτυπώματα από έναν άνδρα που ταίριαζε στην περιγραφή του Κλάρενς Άνγκλιν. Τίποτα δεν έχει αποδώσει καρπούς. Και αυτό ίσως είναι, λέει ο Ντάικ, το ισχυρότερο στοιχείο που έχουμε για την υπόθεση. «Δεν υπάρχει ούτε μία απόδειξη, ούτε μία, που να δείχνει ξεκάθαρα πως οι δραπέτες πάτησαν στη στεριά» λέει ο σερίφης στο αμερικανικό δίκτυο Νational Ρublic Radio. Άλλωστε, θα μπορούσαν ποτέ τρεις σεσημασμένοι κακοποιοί, που δεν μπορούσαν να καθήσουν ήσυχοι ούτε για έναν μήνα, να έχουν περάσει 50 χρόνια κρυμμένοι; «Μερικές φορές ελπίζω να τα κατάφεραν να βγουν από το νερό ζωντανοί», γελάει. «Έτσι, ίσως καταφέρω να τους πιάσω!». Δεν έχει πάντως και πολύ χρόνο μπροστά του. Αν ζει, ο Φρανκ Μόρις θα είναι κλείνει φέτος τα 83, ο Τζον Άνγκλιν θα είναι ήδη 79 χρονών και ο Κλάρενς 78.


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ


No Internet Connection