Μάζεψαν... ψίχουλα από τη ρύθμιση των χρεών


Μόλις 170 εκατομμύρια ευρώ θα «μαζέψει» το ΙΚΑ από την τελευταία χαριστική ρύθμιση χρεών, καθώς δεν κατάφερε να πείσει τους κακοπληρωτές να περάσουν από το ταμείο.

Υπολογίζεται πως περίπου 240.000 εργοδότες χρωστούν στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας το ποσό των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο η πλειονότητα δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσφατη ρύθμιση.

Σημειώνεται πως πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά ευνοϊκή ρύθμιση χρεών που τρέχει τα τελευταία πέντε χρόνια, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μπει «ζεστό χρήμα» στο Ταμείο. Το γεγονός αυτό προκαλεί την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών, που επισημαίνουν πως με τις πρωτοβουλίες αυτές επιβραβεύονται οι κακοπληρωτές.

Άλυτο το πρόβλημα
Οπως τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ, Βασίλης Κόκκαλης, «οι χαριστικές ρυθμίσεις σε καμία περίπτωση δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι οφειλέτες.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι επιχειρηματίες μπαίνουν στη ρύθμιση, πληρώνουν μία ή δύο δόσεις και στη συνέχεια περιμένουν την ακόμη πιο ευνοϊκή ρύθμιση. Αρκεί να αναφερθεί πως πριν από πέντε χρόνια οι οφειλές ήταν ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ και τώρα έχουν εκτοξευτεί στο ποσό-ρεκόρ των τεσσάρων δισεκατομμυρίων».

Στο μεταξύ, η οικονομική κρίση φαίνεται πως δίνει τη... χαριστική βολή στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας, που βλέπει τον ρυθμό εισροής των εσόδων να μην ξεπερνά το 1% αντί του προϋπολογιζόμενου 7%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τη φετινή χρονιά η «μαύρη τρύπα» στο Ιδρυμα αναμένεται να εκτοξευτεί στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και το Ταμείο θα χρειαστεί έκτακτη χρηματοδότηση για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του.

Μία από τις βασικές αιτίες της άσχημης οικονομικής κατάστασης του ασφαλιστικού φορέα είναι οι δαπάνες του κλάδου Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό πως περίπου 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται στη συνταγογράφηση για αγορά φαρμάκων.

Μηχανογράφηση
Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, ο διοικητής του ΙΚΑ, Θ. Αμπατζόγλου, ανακοίνωσε πως από την 1η Οκτωβρίου του 2010 θα τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα μηχανογραφημένης συνταγογράφησης. Με τις προωθούμενες αλλαγές το Ταμείο φιλοδοξεί να εισπράξει 250 με 300 εκατομμύρια ευρώ.

Στην επόμενη φάση το σύστημα θα επεκταθεί σε όλα τα Ταμεία και θα συνδυαστεί με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας για όλους τους άμεσα αλλά και έμμεσα ασφαλισμένους και την αλλαγή του κανονισμού παροχών.

Πάντως, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο ΙΚΑ είναι το ότι σήμερα συζητείται στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου ο απολογισμός του... 2006!

Με βάση τον απολογισμό, στο Ταμείο τη συγκεκριμένη χρονιά υπήρχε ένα έλλειμμα της τάξης των 113 εκατομμυρίων ευρώ (αντί πλεόνασμα 50 εκατομμυρίων ευρώ που είχε προϋπολογιστεί).


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


No Internet Connection