banner psaremagr

«Προστατέψτε άμεσα τις βόρειες Κυκλάδες»


Η Greenpeace παρουσίασε την έκθεσή της για το βόρειο τμήμα των Κυκλάδων και ζήτησε και πάλι τη δημιουργία προστατευμένης περιοχής, στο πρότυπο των Βόρειων Σποράδων, για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.


Η σπουδαιότητα της κίνησης αυτής υπογραμμίστηκε και με την συμμετοχή του ιστορικού Rainbow Warrior στην έρευνα, που αποκάλυψε τον μεγάλο θαλάσσιο πλούτο αλλά και τις εκτεταμένες καταστροφές στα οικοσυστήματα νησιών όπως η Ρήνεια, η Μύκονος, η Σύρος και η Τήνος.

Τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία οδήγησαν σε ξεριζωμένα φυτά και κομμένα ριζώματα, που φαίνοναι στοιβαγμένα στο πλάι του ίχνους σύρσης αλιευτικού εργαλείου, μέσα από τις εικόνες που αντίκρισαν οι δύτες.

Αποκαλυπτική είναι και η καταγραφή κοραλλινογενών βιοκοινωνιών που δεν έχουν χαρτογραφηθεί και απειλούνται άμεσα από τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία (μηχανότρατες).

Να προστατευτεί απολύτως η περιοχή

«Αντικρίσαμε μια ποικιλία προστατευόμενων ειδών, αχαρτογράφητα λιβάδια Ποσειδωνίας, αλλά και κατεστραμμένες εκτάσεις από συρόμενα αλιευτικά εργαλεία. Οι εικόνες αυτές αποκαλύπτουν την έλλειψη μιας πολιτικής για την προστασία της θάλασσας από την πλευρά της ηγεσίας, και τονίζουν τη μεγάλη ευθύνη που έχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος», δήλωσε η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Τελικός προορισμός της αποστολής ήταν η Γυάρος, γύρω από την οποία η Greenpeace οι επιστήμονες αλλά και οι ίδιοι οι παράκτιοι αλιείς της περιοχής ζητούν να δημιουργηθεί ζώνη απόλυτης προστασίας. Εκεί, καταγράφηκε η παρουσία εκτεταμένων λιβαδιών Ποσειδωνίας, πεδίων κοραλλινογενών βιοκοινωνιών, και προστατευόμενων ειδών θαλάσσιας πανίδας μεταξύ των οποίων και η απειλούμενη με εξαφάνιση φώκια Monachus monachus. Όλα αυτά τα νέα στοιχεία συνηγορούν για την καταλληλότητα της περιοχής για την ένταξή της σε καθεστώς απολύτης προστασίας.

Πιλοτικό πρόγραμμα για τον... επόμενο

Με την ολοκλήρωση της αποστολής της Greenpeace στις βόρειες Κυκλάδες με το ιστορικό πλοίο Rainbow Warrior, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πιλοτικό πρόγραμμα με σκοπό τη διαχείριση και προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων, και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων στην περιοχή. Ο Υπουργός υποσχέθηκε επίσης την προώθηση για έγκριση της χαρτογράφησης λιβαδιών Ποσειδωνίας στην Άνδρο που πραγματοποίησε πέρσι η Greenpeace σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Παράκτιων Αλιέων Νοτίου Αιγαίου[5]. Η ανακοίνωση έρχεται έπειτα από έντονες πιέσεις της Greenpeace και τρεις ερευνητικές αποστολές της οργάνωσης σε συνεργασία με τους Παράκτιους Αλιείς Νοτίου Αιγαίου.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αναγνωρίζοντάς την ως το πρώτο από τα πολλά βήματα που πρέπει να κάνουμε ως χώρα για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τις θάλασσές μας», δήλωσε η Άντζελα Λάζου. «Απαραίτητη προϋπόθεση τώρα είναι η νέα κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευση. Η ανακήρυξη των βόρειων Κυκλάδων σε θαλάσσιο καταφύγιο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο μιας πολιτικής που θα έχει ως άξονα την προστασία του φυσικού μας πλούτου», συνέχισε η Άντζελα Λάζου.

Θα το εφαρμόσουμε άμεσα

Ο κ. Κουβέλης δήλωσε: «Αναγνωρίζοντας ότι μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιοι οικότοποι είναι η αλιεία με τράτες, ο Μεσογειακός Κανονισμός για την Αλιεία (ΕΚ 1967/2006) υποχρεώνει την Ελλάδα να προστατεύσει τα λιβάδια Ποσειδωνίας από την καταστροφή που προκαλούν οι συγκεκριμένες μέθοδοι αλιείας. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσει τη θαλάσσια ζωή και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στον Κανονισμό.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί υποχρέωσή του να προχωρήσει στην εφαρμογή του Κανονισμού στην περιοχή των Βόρειων Κυκλάδων και στην καταγραφή των ευαίσθητων οικοσυστημάτων στην υπόλοιπη χώρα. Ευελπιστούμε δε στη χάραξη μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για τη θάλασσα, η οποία θα στοχεύει στην προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου πλούτου της χώρας μας».

Οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε

Ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Η Ελλάδα, όντας μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα και που η πλειοψηφία του αλιευτικού δυναμικού της αποτελείται από μικρούς παράκτιους αλιείς, έχει τη δυνατότητα και οφείλει να πρωτοστατήσει στην εφαρμογή του Μεσογειακού Κανονισμού, πρεσβεύοντας την ιδέα μιας αειφόρου και υπεύθυνης αλιείας. Όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική κίνηση για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου μας και την εξασφάλιση των ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτόν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι ίδιοι οι αλιείς αποφασίζουν να δράσουν και να προστατεύσουν τον τόπο τους. Το λιγότερο που έχει να κάνει η νέα κυβέρνηση είναι να εισακούσει το κάλεσμά τους και να προχωρήσει στην ανακήρυξη των βόρειων Κυκλάδων σε θαλάσσιο καταφύγιο».


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


banner psaremagr

No Internet Connection