Εννέα νέοι σταθμοί του μετρό μέχρι το καλοκαίρι του 2010


Με εννέα νέους σταθμούς θα «τρέχει» το μετρό μέχρι το καλοκαίρι. Τα έργα προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς και, σύμφωνα με το σχετικό σχεδιασμό, το δίκτυο του μετρό θα μεγαλώσει σταδιακά μέχρι το καλοκαίρι με εννέα νέους σταθμούς τόσο προς τα δυτικά όσο και προς τα νότια.

Συγκεκριμένα:

Τέλος 2009

Μέχρι τα τέλη του χρόνου θα δοθεί σε κυκλοφορία ο σταθμός του Χολαργού.

Επίσης, την ίδια χρονική περίοδο μπαίνει τέλος στην ιδιότυπη απομόνωση των Δυτικών Προαστίων της Αθήνας με νέους σταθμούς στο Περιστέρι, στην Ανθούπολη και στο Χαϊδάρι. Με την επέκταση αυτή, ο μεγαλύτερος δήμος της Δυτικής Αθήνας, ο Δήμος Περιστερίου, θα διαθέτει πλέον τρεις σταθμούς μετρό (Αγ. Αντώνιος, Περιστέρι, Ανθούπολη) που προβλέπεται -βάσει των μελετών- να εξυπηρετούν συνολικά 75.000 άτομα ημερησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόσταση Ανθούπολη-Σύνταγμα θα διανύεται μόλις σε 11 λεπτά ενώ σήμερα τα επιβατικά αυτοκίνητα, σε ώρες αιχμής, κάνουν τουλάχιστον 45 λεπτά.

Ακόμη, μόλις λειτουργήσει η επέκταση στο Χαϊδάρι ο χρόνος μετακίνησης των κατοίκων έως το κέντρο της Αθήνας θα είναι μόλις 9 λεπτά, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα απευθείας μετάβασης με άνεση, ασφάλεια και αξιοπιστία στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος σε 40 λεπτά. Ειδικότερα, η επέκταση αυτή αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση περιοχών που επί σειρά ετών παρουσιάζουν σημαντικές δυσκολίες πρόσβασης στον κεντρικό ιστό της πρωτεύουσας, όπως η ευρύτερη περιοχή του Αιγάλεω, του Χαϊδαρίου και της Αγίας Βαρβάρας και θα εξυπηρετεί συγκοινωνιακά ιδιαίτερους προορισμούς, όπως το Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων, το Δρομοκαΐτειο Θεραπευτήριο, το Αττικό Νοσοκομείο και τις εμπορικές επιχειρήσεις των περιοχών.

Άνοιξη 2010

Την ερχόμενη Άνοιξη άλλοι τέσσερις δήμοι του Λεκανοπεδίου αποκτούν σύγχρονους σταθμούς μετρό. Είναι η Ηλιούπολη, ο Άλιμος, η Αργυρούπολη και το Ελληνικό.

Με την επέκταση της γραμμής αυτής θα εξυπηρετείται συγκοινωνιακά η ευρύτερη περιοχή κατά μήκος του άξονα της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, δηλαδή οι περιοχές των δήμων Αγίου Δημητρίου, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Αλίμου και Ελληνικού. Συγκεκριμένα, με την προσθήκη της εν λόγω επέκτασης στο δίκτυο του μετρό εκτιμάται ότι η ημερήσια επιβατική κίνηση του μετρό αναμένεται να αυξηθεί κατά 80.000 επιβάτες. Αντίθετα, στην οδική κυκλοφορία εκτιμάται ότι θα υπάρξει μείωση της τάξεως των 50.000 μετακινήσεων με Ι.Χ. ημερησίως. Επίσης, με την αναδιάρθρωση και την επέκταση των τοπικών αστικών συγκοινωνιών, με τη διαμόρφωση σταθμών μετεπιβίβασης από και προς τις λεωφορειακές γραμμές καθώς και τη δημιουργία Χώρων Στάθμευσης Ι.Χ. στους νέους Σταθμούς, αναμένεται να εξυπηρετηθούν και νοτιότεροι δήμοι, όπως αυτοί της Γλυφάδας, της Βούλας κ.λπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόσταση από το Σταθμό Ελληνικό έως το κέντρο της Αθήνας θα διανύεται μόλις σε 14 λεπτά, ενώ με το αυτοκίνητο σε ώρες αιχμής σήμερα χρειάζονται περισσότερο από 45 λεπτά.

Καλοκαίρι 2010

Ο σταθμός της Αγίας Παρασκευής θα είναι έτοιμος το καλοκαίρι και η απόσταση Αγ. Παρασκευή – Σύνταγμα θα γίνεται σε μόλις 12 λεπτά, ενώ σήμερα χρειάζονται τουλάχιστον 45 λεπτά με Ι.Χ. σε ώρα αιχμής.


ΠΗΓΗ: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ


No Internet Connection