Στο Ηράκλειο το ιστιοφόρο Amerigo Vespucci

 

Ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα ιστιοφόρα στον κόσμο, το γόητρο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, βρίσκεται στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Πρόκειται για το ιστιοφόρο «Amerigo Vespucci», το οποίο χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικό της σχολής ναυτικών δοκίμων της Ιταλίας και ταξιδεύει ανά τον κόσμο αποτελώντας πρεσβευτή των τεχνών, του πολιτισμού και της ναυτικής κουλτούρας της γειτονικής χώρας.

Το «Amerigo Vespucci» συμπεριέλαβε την Ελλάδα ως τελευταίο σταθμό σε ένα μακρύ εκπαιδευτικό ταξίδι, που κάλυψε λιμάνια της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Ρουμανίας, της Τυνησίας, της Τουρκίας και της Ουκρανίας.

Ο κυβερνήτης του ιστιοφόρου, στα πλαίσια των επισκέψεών του σε πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της πόλης του Ηρακλείου, επισκέφθηκε τη Νομαρχία Ηρακλείου και, συνοδευμένος από τον επίτιμο υποπρόξενο της Ιταλίας στο Ηράκλειο και δύο αξιωματικούς, συναντήθηκε με τον αντινομάρχη Μιχάλη Αστρινάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, ο κυβερνήτης ενημέρωσε τον κ. Αστρινάκη για τους εκπαιδευτικούς σκοπούς του ταξιδιού και παράλληλα τον πληροφόρησε για το ιστιοφόρο του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, που θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα πλοία στον κόσμο. Αναφέρθηκε με ενθουσιασμό στον κατάπλου του πλοίου στο Ηράκλειο, τονίζοντας ότι είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο η κρητική φιλοξενία.

Ο κ. Αστρινάκης συζήτησε με τον κυβερνήτη για την ιστορική διαδρομή της Κρήτης από την αρχαιότητα ως σήμερα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πλούσια κρητική μυθολογία. Επιπλέον, επισήμανε τους μακραίωνους δεσμούς φιλίας, που συνδέουν την Κρήτη με την Ιταλία.

Το πλοίο κατέπλευσε για πρώτη φορά στο λιμάνι του Ηρακλείου και θα παραμείνει έως την Τετάρτη. Το Ηράκλειο είναι ο τελευταίος σταθμός στο εξωτερικό, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού ταξιδιού για τους Ναυτικούς Δόκιμους της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων της Ιταλίας.

Σημειώνεται ότι βάση του ιστιοφόρου είναι το λιμάνι του Λιβόρνο. Το 1925 δόθηκε η παραγγελία ναυπήγησής του μαζί με άλλο ένα εκπαιδευτικό πλοίο, το «Χριστόφορος Κολόμβος». Το 1931 το «Amerigo Vespucci» ξεκίνησε τα ταξίδια του και με εξαίρεση την περίοδο του Β Παγκόσμιου Πολέμου εξακολουθεί έως σήμερα να είναι σε χρήση.

Τα περισσότερα ταξίδια του γίνονται στην Ευρώπη, αλλά έχει ταξιδέψει και στην Αμερική και στον Ειρηνικό. Το 2002 έκανε το γύρο του κόσμου. Τα πανιά του καλύπτουν έκταση 2.800 τμ, ενώ φέρει τρία άλμπουρα με το κεντρικό του να φτάνει τα 54 μέτρα.


ΠΗΓΗ: PathfinderNews


No Internet Connection