banner psaremagr

Πιο δυνατό μυαλό χάρη στα ηλεκτρονικά τουβλάκια!


Μπορεί να κλείνει φέτος 25 χρόνια ζωής σε ένα «σύμπαν» όπου το προσδόκιμο είναι σαφώς χαμηλότερο, όμως παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλές. Μπορεί επίσης να είναι ένα από τα απλούστερα ηλεκτρονικά παιχνίδια, όμως το Τetris έχει έναν άσσο στο... τουβλάκι: σύμφωνα με μια νέα έρευνα αυξάνει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου.

Η ομάδα των επιστημόνων από το αμερικανικό ερευνητικό ίδρυμα Μind Research Νetwork, με επικεφαλής τον νευρολόγο δρ Ρίτσαρντ Χέιερ, «στρατολόγησαν» για το πείραμά τους 26 έφηβες. Τους ζήτησαν να παίζουν Τetris για 30 λεπτά ημερησίως για τρεις μήνες. Με το τέλος της περιόδου αυτής, τις υπέβαλαν σε μαγνητική τομογραφία και συνέκριναν την εγκεφαλική ισχύ τους με συνομηλίκους τους που δεν είχαν παίξει ποτέ το παιχνίδι.

Διαπίστωσαν λοιπόν πως αυτή η καθημερινή ενασχόληση με τα τουβλάκια του Τetris (για τους ελάχιστους που ίσως δεν το γνωρίζουν, σκοπός του Τetris είναι να συνταιριάζεις τα τουβλάκια διαφόρων σχημάτων που πέφτουν από ψηλά ώστε να συγκροτείς συμπαγείς σειρές που εξαφανίζονται) παχαίνει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου. «Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν μια αλλαγή στον εγκέφαλο», δήλωσε ο δρ Χέιερ. «Το πάχος του εγκεφαλικού φλοιού αυξάνεται κατά λιγότερο από μισό χιλιοστό». Και ο εγκεφαλικός φλοιός παίζει ζωτικό ρόλο στη μνήμη, την προσοχή, την αντίληψη, τη σκέψη, τη γλώσσα και τη συνειδητότητα.

Ο δρ Χέιερ ασχολείται με το Τetris από το 1991. Έψαχνε τότε ένα παιχνίδι που θα τον βοηθούσε να ερευνήσει τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν καταπιάνεται κανείς με κάτι περίπλοκο. «Το 1991», λέει, «κανείς δεν είχε ακούσει το Τetris. Πήγα σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών να δω τι είχαν και ο υπάλληλος μου είπε, “να, δοκιμάστε αυτό, μόλις το παραλάβαμε”... Το Τetris ήταν το τέλειο παιχνίδι, είναι εύκολο να το μάθεις, χρειάζεται εξάσκηση για να γίνεις καλός- ένα άριστο εργαλείο για τη νευροεπιστήμη».

Το μεγάλο ερώτημα όμως παραμένει: αυτή η νέα εγκεφαλική δύναμη που αποκτά κανείς παίζοντας Τetris μπορεί να τον βοηθήσει σε κάτι άλλο πέραν του... να παίζει Τetris; Ο δρ Χέιερ δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει μέχρι να έχει μια σίγουρη απάντηση.

ΕΙΝΑΙ «ΠΑΙΔΙ» ενός Σοβιετικού προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών, του Αλεξέι Πατζίτνοφ. Το δημιούργησε στις 6 Ιουνίου του 1984, ενόσω εργαζόταν στο Κέντρο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Ντοροντίσιν της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών στη Μόσχα. Το όνομά του βγαίνει από το ελληνικό τετρα- (όλα τα τουβλάκια αποτελούνται από τέσσερα μέρη) και το τένις, το αγαπημένο παιχνίδι του Πατζίτνοφ.

ΣΤΟ 100όΤΕΥΧΟΣ του εξειδικευμένου περιοδικού «Εlectronic Gaming Μonthly», το Τetris κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των «Σπουδαιότερων Παιχνιδιών Όλων των Εποχών».

Είναι το παιχνίδι με τις περισσότερες επίσημες και ανεπίσημες παραλλαγές και μέχρι σήμερα.

ΤΟ 1988, ο Τζον Μπερεζουστόφσκι έκανε ολόκληρη διατριβή με θέμα «Είναι δυνατόν να παίζει κάποιος Τetris εσαεί;».

Κατέληξε στο συμπέρασμα πως το Game Οver είναι αναπόφευκτο ακόμα και για τον πιο έμπειρο παίκτη- και ο λόγος είναι τα τουβλάκια με σχήμα S και Ζ: αν ο παίκτης βομβαρδιστεί με πολλά τέτοια τουβλάκια, αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα αφήσει κενό σε μια γωνία, και με την αυξανόμενη ταχύτητα του παιχνιδιού θα χάσει.


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ


banner psaremagr

No Internet Connection