banner psaremagr

Το αλκοόλ έχει τις οδηγίες χρήσης του


Πώς μπορούμε να πίνουμε ποτά χωρίς να μας... πίνουν εκείνα;

Υπάρχουν οδηγίες χρήσης για το αλκοόλ; Μπορούμε να το καταναλώνουμε προστατεύοντας ταυτόχρονα τα οστά μας, αποφεύγοντας το ανεπιθύμητο πρήξιμο ή τον πονοκέφαλο του επόμενου πρωινού; Και ποιο είναι το πιο δημοφιλές ποτό; Η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα είναι: η τεκίλα. Παρ΄ ότι η μπίρα και το ουίσκι παραμένουν ψηλά στη λίστα των δημοφιλών αλκοολούχων, η μεξικανική τεκίλα θεωρείται το ανερχόμενο αστέρι της κατηγορίας. Το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά αυξάνεται σχεδόν κατά 10% κάθε χρόνο της τελευταίας δεκαετίας και αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Φέτος η τεκίλα έγινε το πιο δημοφιλές ποτό στη Βρετανία και μάλιστα οι ακριβές μάρκες, εκείνες που χρειάζονται 12 χρόνια για να ωριμάσουν. Υπάρχουν όμως πολλά ερωτήματα για το πώς να καταναλώνουμε αλκοολούχα ποτά χωρίς να μας... καταναλώνουν εκείνα.

Έξι ερωτήσεις και απαντήσεις για τα ποτά

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η μπίρα μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση των οστών. Είναι αλήθεια;
Είναι πιθανό. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης μελέτησαν την οστική πυκνότητα και τη διατροφικό ιστορικό 2.000 και πλέον ανδρών και γυναικών άνω των 60 ετών και διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έπιναν ένα με δύο μικρά μπουκάλια μπίρα την ημέρα είχαν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα από εκείνους που δεν έπιναν. Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα έλαβαν υπ΄ όψιν τους την ποσότητα ασβεστίου που λάμβαναν και το ιστορικό καπνίσματος, δύο παράγοντες που επιβαρύνουν την κατάσταση των οστών. Το γιατί μια μικρή καθημερινή ποσότητα μπίρας προστατεύει τα οστά δεν είναι γνωστό, ίσως όμως αυτό να οφείλεται στη σιλικόνη μία ουσία που σε υγρή μορφή απορροφάται ιδιαίτερα εύκολα από το σώμα μας και ενισχύει τα κόκαλα. Μεγάλη περιεκτικότητα σε σιλικόνη παρουσιάζουν μάλιστα τα πράσινα φασόλια, η βρόμη, τα δημητριακά και το πεπόνι.

Γιατί το ποτό επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες απ΄ ό,τι τους άνδρες;
Έχει να κάνει με τη σύνθεση του σώματός μας. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό λίπους σε σύγκριση με τους άνδρες και λιγότερα υγρά. Έτσι το αλκοόλ, που είναι υδατοδιαλυτό, «αραιώνει» πιο εύκολα στο σώμα ενός άνδρα ο οποίος έτσι αισθάνεται λιγότερο την επίδρασή του. Τα ένζυμα που διαλύουν το αλκοόλ παράγονται κυρίως στο συκώτι μας, αν και σε μικρές ποσότητες υπάρχουν και στο στομάχι. Οι άνδρες έχουν περισσότερα στο στομάχι απ΄ ό,τι οι γυναίκες και έτσι το μεταβολίζουν πιο γρήγορα.

Γιατί νιώθουμε τις επιπτώσεις του αλκοόλ περισσότερο το μεσημέρι απ΄ ό,τι το βράδυ;
Παράγουμε λιγότερα ένζυμα που διαλύουν το αλκοόλ στη διάρκεια της ημέρας παρά το βράδυ, γεγονός που εξηγεί γιατί όταν πίνουμε μετά τις 20.00 τη νύχτα, αντέχουμε περισσότερο.

Το αλκοόλ επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες προ της εμμήνου ρύσεως; Και γιατί;
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες κατά την προεμμηνορροϊκή φάση μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ένα ποτό να λειτουργήσει σαν δύο για το σώμα. Το ίδιο ισχύει και εάν (άνδρες ή γυναίκες) είμαστε κουρασμένοι. Ορισμένα φάρμακα επίσης επιδρούν στον μεταβολισμό του αλκοόλ και καθυστερούν την απορρόφησή του, όπως η ασπιρίνη και φάρμακα που παίρνουμε για το έλκος στομάχου.

Μάλλον όχι. Τα ειδικά ένζυμα μετατρέπουν το αλκοόλ σε ακιταλδεΐδη η οποία μετατρέπεται σε μη τοξικό οξικό άλας και τελικά σε λίπος, διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Αυτό το λίπος συνήθως εναποτίθεται κοντά στο συκώτι, ένας λόγος για τον οποίον το πολύ ποτό προκαλεί «κοιλιά». Έρευνα στην Τσεχία, στην οποία υπάρχει η μεγαλύτερη κατανάλωση μπίρας στην Ευρώπη, έδειξε ότι οι Τσέχοι δεν έχουν μεγαλύτερη κοιλιά σε σύγκριση με τους άλλους Ευρωπαίους. Παίρνουμε βάρος όταν λαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες απ΄ όσες χρειαζόμαστε ενώ το πού συγκεντρώνεται το λίπος είναι θέμα κληρονομικότητας. Η σωστή διατροφή και η συχνή άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε το σώμα μας σε φόρμα.

Ποιο ποτό προκαλεί λιγότερο πονοκέφαλο;
Το να μην αναμειγνύουμε ποτά, το να πίνουμε «λευκά ποτά» όπως η βότκα και το να αποφεύγουμε το μπράντι, το ουίσκι και το μαύρο ρούμι είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τον πονοκέφαλο. Η ιατρική έρευνα ακόμα δεν έχει αποκαλύψει πολλά για τον πονοκέφαλο. Μελέτη που έγινε στη Δανία σε περισσότερους από 36.000 άνδρες και γυναίκες δεν κατέστη δυνατόν να συνδέσει την ένταση του πονοκεφάλου με συγκεκριμένο είδος αλκοόλ ή με τη συχνότητα κατανάλωσής του.


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection