Στην άβυσσο κυνηγούν το αρχαιότερο πλάσμα


Μια ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τον Καναδά και τη Βρετανία πιστεύει ότι στα βάθη της αβύσσου εξακολουθεί να ζει ένας μικρός θαλάσσιος οργανισμός η ύπαρξη του οποίου χρονολογείται από την εποχή της μετάβασης από τους «πρωτόγονους» οργανισμούς στις πιο πολύπλοκες μορφές ζωής. Πρόκειται για ένα ζώο το επιστημονικό όνομα του οποίου είναι Ρaleodictyon nodosum, έχει μέγεθος ανάλογο με αυτό μιας μάρκας καζίνου και την ύπαρξή του τη γνωρίζαμε μόνο από απολιθώματα.

Ο ωκεανογράφος Πίτερ Ρόνα του Πανεπιστημίου του Νιου Τζέρσι, που θεωρείται από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες στον τομέα του, μαζί με άλλους ειδικούς από όλο τον κόσμο έχουν πειστεί ότι το ζώο αυτό δεν έχει εξαφανιστεί, όπως πιστευόταν ως σήμερα, αλλά ότι αντιθέτως ζει. Για αυτό τον λόγο τα τελευταία χρόνια έχουν ριχθεί στη μάχη του εντοπισμού του.

Η ανακάλυψή του θα αποτελέσει ένα εξαιρετικής σημασίας γεγονός και γιατί θα καταρρίψει την άποψη ότι το πλάσμα αυτό εξαφανίστηκε πριν από 50 εκατομμύρια έτη, όσο και γιατί η μελέτη του θα μας αποκαλύψει πολύτιμα στοιχεία για την εξέλιξη της ζωής στη Γη.

Βεβαίως, η προσπάθεια των ερευνητών δεν είναι εύκολη, αφού αν το πανάρχαιο αυτό ζώο πράγματι ζει θα πρέπει να το ανακαλύψουν στον λασπώδη πυθμένα του Βόρειου Ατλαντικού, σε βάθος 3,5 χιλιομέτρων.

Πρόκειται για μια περιοχή το περιβάλλον της οποίας εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και της εξαιρετικά μεγάλης πίεσης νερού είναι πολύ σταθερό και έτσι οι κάτοικοί του παραμένουν εξελικτικά αμετάβλητοι.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το Ρaleodictyon nodosum ήταν από τα πρώτα όντα που έκαναν την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «έκρηξης της ζωής», στην Κάμβριο περίοδο, πριν από 500 εκατομμύρια έτη. Θεωρούν μάλιστα ότι τα πρώτα όντα εμφανίστηκαν μεν στη θάλασσα, αλλά σε ρηχά νερά, και στη συνέχεια μετανάστευσαν στα βάθη των ωκεανών όπου και ορισμένα από αυτά (όπως το Ρaleodictyon) παρέμειναν εκεί.

Πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια των επιστημόνων είναι τα διάφορα βαθυσκάφη νέας τεχνολογίας, τα οποία μπορούν να κατεβαίνουν σε πολύ μεγάλα βάθη και να συλλέγουν δείγματα από πετρώματα, αλλά και από τον πυθμένα της θάλασσας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μικρό θαλάσσιο ζώο ζει σε κοιλότητες πετρωμάτων στα βάθη του Βόρειου Ατλαντικού. Ο Ρόνα μαζί με συνεργάτες του χρησιμοποίησαν πριν από λίγα χρόνια το βαθυσκάφος «Αlvin» στο πλαίσιο ενός ντοκυμαντέρ για τα υποθαλάσσια ηφαίστεια. Κατέβηκαν με το σκάφος στην επίμαχη περιοχή και συνέλεξαν δείγματα από τα πετρώματα, ελπίζοντας ότι μέσα σε αυτά θα έβρισκαν ένα ζωντανό Ρaleodictyon nodosum. Το γεγονός ότι δεν τα κατάφεραν τότε δεν τους αποθάρρυνε και συνεχίζουν να αναζητούν το πανάρχαιο ζώο.ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑonline


No Internet Connection