Χαμένο στο διάστημα το ινδικό διαστημόπλοιο


Η Ινδία έχασε κάθε επαφή με ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο που πραγματοποιεί την πρώτη του αποστολή στο φεγγάρι, σύμφωνα με όσα δήλωσε το Σάββατο η εθνική διαστημική υπηρεσία.

Η επικοινωνία με το σκάφος Chandrayaan-1 διακόπηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου. "Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Εάν δεν αποκαταστήσουμε επικοινωνία θα χάσουμε το διαστημόπλοιο", δήλωσε ο Σ. Σάτις, εκπρόσωπος του Ινδικού Οργανισμού για την Εξερεύνηση του Διαστήματος (ISRO).

Η αποστολή, που κόστισε 79 εκατομμύρια δολάρια, ξεκίνησε εν μέσω εθνικής ευφορίας τον περασμένο Οκτώβριο, βάζοντας την Ινδία στον ασιατικό διαγωνισμό για την κατάκτηση του διαστήματος δίπλα στην ανταγωνίστριά της Κίνα και ενισχύοντας τον ισχυρισμό της ότι αποτελεί παγκόσμια δύναμη.

Ένα μήνα αργότερα, ένα εξερευνητικό όχημα έφθασε στο φεγγάρι και έστειλε εικόνες της σεληνιακής επιφάνειας.

Ωστόσο, ένα κρίσιμο αισθητήριο όργανο στο κυρίως σκάφος, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, παρουσίασε τον Ιούλιο προβλήματα λειτουργίας, προκαλώντας φόβους ότι η διετής αποστολή μπορεί να χρειαζόταν να περικοπεί.

Ένας από τους κύριους στόχους της αποστολής ήταν να βρει Ήλιο 3, ένα ισότοπο που είναι πολύ σπάνιο στη Γη αλλά μπορεί να αποτελέσει πηγή ενέργειας στο μέλλον στην πυρηνική σύντηξη.

Ο ISRO έχει σχέδια για την αποστολή σε τέσσερα χρόνια μίας επανδρωμένης αποστολής στο διάστημα και στη συνέχεια στον Άρη.ΠΗΓΗ: ΣΚΑΪΝΕΑ


No Internet Connection