Επίσημη ομολογία για λαθρεμπόριο οργάνων στην Κίνα


Πάνω από το 65% των οργάνων που μεταμοσχεύονται στην Κίνα προέρχονται από θανατοποινίτες οι οποίοι εκτελέστηκαν, κατάσταση την οποία για πρώτη φορά ο υφυπουργός Υγείας της χώρας επισήμως χαρακτηρίζει «ανάρμοστη» και «δυνητικά επικίνδυνη», όπως αναφέρει η αγγλόφωνη εφημερίδα «China Daily».

Το δημοσίευμα, το οποίο αποδίδει το υψηλότατο αυτό ποσοστό «σε εκτιμήσεις ειδικών σε θέματα υγείας», συνιστά μια σπάνια παραδοχή του ρόλου που παίζουν οι καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών στη λεγόμενη «βιομηχανία των μεταμοσχεύσεων» στη σύγχρονη Κίνα.

Οι εκτελεσθέντες κρατούμενοι «οπωσδήποτε δεν είναι η κατάλληλη πηγή για μοσχεύματα», δήλωσε στην εφημερίδα ο υφυπουργός Υγείας Χουάνγκ Τζιεφού. Προκειμένου να καμφθεί η «μακρόχρονη εξάρτηση» της χώρας από τη χρήση οργάνων που προέρχονται από εκτελεσθέντες, η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στην Κίνα εγκαινίασε προχθές ένα « εθνικό σύστημα δωρεάς οργάνων», γράφει η εφημερίδα.

Στόχος είναι ο τερματισμός του ευρύτατου λαθρεμπορίου οργάνων, χάρη στο οποίο οι ασθενείς που έχουν χρήματα λαμβάνουν μοσχεύματα αψηφώντας τη λίστα αναμονής και το αν άλλοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η Κίνα εκτελεί περισσότερους θανατοποινίτες από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, αλλά ο αριθμός τους θεωρείται κρατικό μυστικό. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι εκτελούνται κάθε χρόνο.

Μετά τις καταγγελίες ότι όργανα αφαιρούνταν από εκτελεσθέντες χωρίς την προηγούμενη συναίνεση των ίδιων ή συγγενών τους και ότι ανθεί ένα μακάβριο και επικερδές λαθρεμπόριο, στο οποίο φέρονται εμπλεκόμενοι και διεφθαρμένοι κρατικοί λειτουργοί, η Κίνα το 2007 απαγόρευσε το λαθρεμπόριο οργάνων και τον ιδιότυπο «τουρισμό» ξένων ασθενών. Ο νόμος επιτρέπει στους θανατοποινίτες να δώσουν για μεταμόσχευση όργανά τους μόνον εφόσον αυτά προορίζονται για συγγενείς τους. « Ωστόσο, η νομοθεσία δεν μετέβαλε την κατάσταση» γράφει η «China Daily».


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑonline


No Internet Connection