Νέο πεδίο μάχης. Forthnet και ΟΤΕ στην πρώτη γραμμή


Το πρωτάθλημα της Superleague ξεκίνησε μεν προχθές, όμως, η ενασχόληση των τηλεπικοινωνιακών παρόχων με το ποδόσφαιρο να έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς η μπάλα έχει τη δική της σημασία ακόμη και στον χώρο των ευρυζωνικών συνδέσεων και της δορυφορικής τηλεόρασης.

Τα μεγάλα συμφέροντα από την διαφημιστική πίτα προσελκύουν όλο και περισσότερους τηλεπικοινωνιακούς φορείς στην διαμόρφωση νέων στρατηγικών που δίνουν έμφαση στην κάλυψη αθλητικών γεγονότων. Ο τηλεοπτικός ανταγωνισμός του φθινοπώρου στον τομέα αυτό εντείνεται ενόψει της έναρξης της αθλητικής περιόδου στις ελληνικές και ευρωπαϊκές διοργανώσεις ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Το κλειδί
Η Forthnet -λόγω Nova- είναι, φυσικά, η εταιρεία που ενδιαφέρεται περισσότερο από όλους τους τηλεπικοινωνιακούς «παίκτες» για το ποδόσφαιρο. Πλέον, όμως, δεν είναι μόνη της μετά την εμπλοκή του ΟΤΕ, ο οποίος επιδιώκοντας να ενισχύσει το περιεχόμενο του conn-x TV (η υπηρεσία για την μετάδοση τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων), έχει επενδύσει σημαντικά στην απόκτηση των δικαιωμάτων για τη μετάδοση των αγώνων μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, όπως, για παράδειγμα, αυτό της Γερμανίας (Μπουντεσλίγκα).

Σημειωτέον πως η μετάδοση από το conn-x TV του ευρωπαϊκού αγώνα του ΠΑΟΚ απέναντι στη νορβηγική Βαλερένγκα στις αρχές Αυγούστου προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη και αποτελεί σαφή ένδειξη των προθέσεων του ΟΤΕ.

Στα μέσα Ιουλίου, οι συνδρομητές του conn-x TV ήταν περίπου 5.000 και ο στόχος για το σύνολο της χρονιάς είναι οι 20.000, και οι αγώνες ποδοσφαίρου και γενικότερα το αθλητικό περιεχόμενο θεωρούνται κλειδί για την προσέλκυση συνδρομητών. Δεν είναι τυχαίο ότι η προσπάθεια -στις αρχές του 2009- της On Telecoms να αποκτήσει τα δικαιώματα της Superleague είχε ως στόχο την προσέλκυση νέων συνδρομητών.

Επιπλέον, ο ΟΤΕ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία υλοποίησης της πλατφόρμας δορυφορικής ψηφιακής τηλεόρασης, η οποία θα ανταγωνιστεί τη Nova, και η οποία είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα χρειαστεί και αθλητικό περιεχόμενο προκειμένου να ανταγωνιστεί τη θυγατρική της Forthnet, η οποία στη μέχρι τώρα πορεία της στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων.

Χορηγίες
Η ενασχόληση των τηλεπικοινωνιακών παρόχων δεν σταματά μόνο στην απόκτηση δικαιωμάτων για τη μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων αλλά επεκτείνεται και στις χορηγίες ομάδων. Η Cosmote ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες τη χορηγία της στην ΠΑΕ ΑΕΚ, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος ΟΤΕ έχει και τον Παναθηναϊκό στο ποδόσφαιρο. Επίσης, η Cosmote συνεργάζεται και με την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού.

Από τις υπόλοιπες εταιρείες, η Wind είναι χορηγός σε αρκετές ομάδες της Superleague και χορηγός φανέλας στον Πανιώνιο, η hellas online ήταν χορηγός του Κυπέλλου Ελλάδας, ενώ η On Telecoms είχε προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες στο παρελθόν. Οσο για τη Vodafone, αποφάσισε να κάνει αλλαγή πλεύσης και σταμάτησε τη χορηγία της στον Ολυμπιακό. Ενδεχομένως και επειδή ο βρετανικός όμιλος είναι εκ των βασικών χορηγών του Champions League, της κορυφαίας ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.


του Δημήτρη Μαλλά

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑONLINE


No Internet Connection