Ο άνθρωπος απειλεί τους καρχαρίες

 

Δεν απειλούν οι καρχαρίες τον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος τους καρχαρίες, υπογραμμίζουν οι ειδικοί μετά τον εντοπισμό δύο καρχαριών σε μια παραλία της Μεσογείου.

Συναγερμός σήμανε την Πέμπτη το απόγευμα σε μια παραλία του Κανέ-αν-Ρουσιγιόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία. Οι λουόμενοι είδαν δύο καρχαρίες και δόθηκε αμέσως σήμα να βγουν όλοι από τη θάλασσα.

Παρά ταύτα, οι επιθέσεις καρχαριών παραμένουν ένα σπάνιο φαινόμενο: σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Φλόριντα, από το 2001 ως το 2008 λιγότεροι από 4 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από αυτή την αιτία στον κόσμο.

Τον περασμένο Ιούνιο, μια γαλλίδα τουρίστρια έχασε τη ζωή της από καρχαρία στην Ερυθρά Θάλασσα, νοτίως της αιγυπτιακής πόλης Μάρσα Αλάμ.

"Στους καρχαρίες δεν αρέσει η ανθρώπινη σάρκα", λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Νικόλ Οσεντά, συντονίστρια της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Shark Alliance στη Γαλλία.

Οι επιθέσεις σε ανθρώπους οφείλονται κατά κανόνα σε λάθος, καθώς οι καρχαρίες νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με θαλάσσιες χελώνες, εξηγεί.

Τα περισσότερα θύματα είναι σέρφερ (56,6%) και ακολουθούν οι λουόμενοι (35,8%) και οι δύτες (7,6%).

Στο βιβλίο του "Οι Αρχοντες της θάλασσας", που εκδόθηκε πέρυσι, ο καναδός ερευνητής Ροντ Στιούαρτ υπερασπίζεται τους καρχαρίες, υπογραμμίζοντας ότι κάθε χρόνο οι ελέφαντες και οι κροκόδειλοι σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο.

 

ΠΗΓΗ: ΣΚΑΪΝΕΑ


No Internet Connection