Βιότοπος Βόρειας Καρπάθου-Σαρίας

 

Ο συνολικός πληθυσμός του είδους που χρησιμοποιεί την περιοχή εκτιμάται ότι είναι 23 άτομα διαφόρων ηλικιών, εκτός των νεογέννητων!

Η Βόρεια Κάρπαθος και η Σαρία είναι περιοχές με εκτεταμένους ορεινούς όγκους, απότομα φαράγγια και απόκρημνες βραχώδεις ακτές.

Η ιστορία της Καρπάθου, όπως είναι το όνομα του νησιού κατά τον Όμηρο, χάνεται στα βάθη του χρόνου. Η Όλυμπος, δυσπρόσιτη και απομονωμένη από το υπόλοιπο νησί, διατήρησε τη μοναδική αρχιτεκτονική της και σήμερα αποτελεί παραδοσιακό οικισμό. Η παράδοση, αποτελεί μια ζωντανή πραγματικότητα που φαίνεται στην εσωτερική διακόσμηση των σπιτιών, στις φορεσιές των γυναικών, στη χειροτεχνία, και στο τραγούδι με τα παραδοσιακά όργανα, τη λύρα, την τσαμπούνα, και το λαγούτο.

Ανατολικά, η Βόρεια Κάρπαθος, καλύπτεται από δάσος τραχείας πεύκης Pinus brutia. Στο νησί έχουν καταγραφεί 923 είδη φυτών από τα οποία 66 είναι ενδημικά της Ελλάδας, 28 είναι ενδημικά της Κρήτης, 11 είναι ενδημικά του συμπλέγματος Κάσου-Καρπάθου και 9 είναι ενδημικά της Καρπάθου-Σαρίας. Η Σαρία, έχει χαρακτηριστεί "Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά της Ευρώπης", καθώς φιλοξενεί αξιόλογο αριθμό σπάνιων αρπακτικών πουλιών, όπως ο Σπιζαετός Hieraaetus fasciatus, η Αετογερακίνα Buteo rufinus, και ο Μαυροπετρίτης Falco eleonorae.

Στα ρέματα της Βόρειας Καρπάθου συναντάμε ένα ενδημικό είδος βάτραχου (Rana cerigensis). Η σαλαμάνδρα Mertensiela luschani helverseni γνωστή και ως κοχυλίνα, αποτελεί ξεχωριστό υποείδος και συναντάται μόνο στο σύμπλεγμα Καρπάθου-Κάσου, στο Καστελλόριζο και στη ΝΔ Μ.Ασία. Στη θαλάσσια περιοχή, γύρω από τη Βόρεια Κάρπαθο και τη Σαρία, ξεχωριστή σημασία έχει η παρουσία των υποθαλάσσιων λιβαδιών της Ποσειδωνίας, Posidonia oceanica, που εμπλουτίζουν τη θάλασσα με οξυγόνο και αποτελούν ιδανικό βιότοπο για τη διαβίωση και αναπαραγωγή των ψαριών.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα της Καρπάθου και ιδιαίτερα η Β. Κάρπαθος και η Σαρία, θεωρείται περιοχή εξαιρετικής σημασίας για την προστασία της Μεσογειακής φώκιας σε εθνικό επίπεδο.

Η Κάρπαθος, η Σαρία καθώς και η γύρω θαλάσσια περιοχή, ανήκουν στο Δίκτυο NATURA 2000, αφού διαθέτουν ποικιλία οικοτόπων και φιλοξενούν σπάνια είδη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η MOm, αναγνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, εκπόνησε το 1999 Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την περιοχή, προτείνοντας την δημιουργία μιας Προστατευόμενης Περιοχής με την ονομασία «Περιοχή Οικοανάπτυξης Ολύμπου». Δυστυχώς μέχρι και σήμερα η περιοχή δεν έχει επίσημα χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη.

Το 2003 η Πολιτεία συμπεριέλαβε την περιοχή της Καρπάθου, στις περιοχές προτεραιότητας και ίδρυσε τον Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου-Σαρίας, έναν από τους 27 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Παρόλο που τα πρώτα 3 χρόνια παρέμεινε ανενεργός, λόγω έλλειψης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, το τελευταίο διάστημα με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον του ΚΠΣ, ξεκινά να υλοποιεί κάποιες βασικές δράσεις διαχείρισης.

Η MOm, είναι μέλος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης από το 2006 και συμβάλλει ενεργά στη λειτουργία του. Πρόσφατα στηρίζοντας άμεσα τον Φορέα Διαχείρισης του παραχώρησε το ταχύπλοο σκάφος της "Σαρία" και τον εκθεσιακό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό που διατηρούσε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.

 

ΠΗΓΗ: MOm


No Internet Connection