Νέα μπλεξίματα Nestle με Επ. Ανταγωνισμού!


Λίγους μήνες μετά την έκδοση της απόφασης-καταπέλτη κατά της Nestle , για σοβαρές καταχρηστικές πρακτικές στην ελληνική αγορά καφέ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει δεχθεί νέα καταγγελία για την ισχυρότερη εταιρεία του κλάδου, σύμφωνα με την οποία η απόφαση της Επ.Αντ. έχει μείνει στα χαρτιά και οι καταχρηστικές πρακτικές συνεχίζονται στα σούπερ μάρκετ!

Υπενθυμίζεται, ότι ύστερα από καταγγελία της εταιρείας Δρίτσας, διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας από την Nestle, με τις σοβαρότερες αυτών να εντοπίζονται στην αγορά λιανικής του στιγμιαίου καφέ, όπου η ελληνική θυγατρική του πολυεθνικού κολοσσού έχει σχεδόν μονοπωλιακή θέση.

Για τις παραβάσεις αυτές, στην αγορά λιανικής του στιγμιαίου καφέ, η Nestle Ελλάς Α.Ε. υποχρεώθηκε να τις σταματήσει και να τις παραλείπει στο μέλλον, με απειλή προστίμου 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης, όταν με απόφαση της Επιτροπής βεβαιώνεται η συνέχιση ή η επανάληψη των παραβάσεων. Επιπλέον, επιβλήθηκε στην εταιρεία πρόστιμο για τις παραβάσεις των ετών 2002-2006, ύψους 29.786.764 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Nestle προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο για να προσβάλει την απόφαση, ζητώντας και την αναστολή της καταβολής του προστίμου, ισχυριζόμενη ότι σε περίπτωση που το καταβάλλει θα υποστεί σοβαρή ζημία και θα τεθεί σε κίνδυνο η επιβίωσή της! Το δικαστήριο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έκανε δεκτούς αυτούς τους ισχυρισμούς (πώς θα ήταν δυνατό άλλωστε να «γονατίσει» η θυγατρική της μεγαλύτερης επιχείρησης στον κόσμο, από μια οικονομική επιβάρυνση ασήμαντη σε σχέση με τα μεγέθη της μητρικής εταιρείας;). Έτσι, η Nestle υποχρεώθηκε να καταβάλει άμεσα τα 18 από τα 30 εκατ. ευρώ του προστίμου.

Όμως, σύμφωνα με νεότερη καταγγελία που έχει υποβληθεί στην Επιτροπή, η Nestle «κάτω από τη μύτη» της Αρχής συνεχίζει τις καταχρηστικές πρακτικές της και αφήνει ανεφάρμοστη, σε βασικά σημεία της, την απόφαση-καταπέλτη:

1. Η εταιρεία Δρίτσας φέρεται να προσκρούει σε άρνηση των περισσότερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ να τοποθετήσουν τα προϊόντα της στα ράφια τους, όπου βέβαια κυριαρχούν τα προϊόντα της Nestle. Αυτή η άρνηση αποτελεί σοβαρή ένδειξη, ότι η Nestle εξακολουθεί να ανταμείβει πλουσιοπάροχα τα σούπερ μάρκετ για να διατηρείται ο αποκλεισμός μη επιθυμητών ανταγωνιστών από τα ράφια.

2. Τους τελευταίους μήνες, η Nestle επιχειρεί να «θωρακίσει» το στιγμιαίο καφέ της από κάθε πίεση ανταγωνισμού, με προσφορές τόσο ελκυστικές, που οδηγούν τους καταναλωτές σχεδόν υποχρεωτικά στην «επιλογή» των προϊόντων της. Για παράδειγμα, μαζί με ένα κουτί Nescafe προσφέρεται ένα ηλεκτρικό μίξερ χειρός για την παρασκευή φραπέ, το οποίο είναι προφανές ότι έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από το ίδιο το «βασικό» προϊόν.

Η Επιτροπή δεν έχει ελέγξει ακόμη τη βασιμότητα αυτών των καταγγελιών, ώστε να επιβάλει στη Nestle τα πρόστιμα που απειλούνται, με βάση την απόφασή της. Άλλωστε, βρίσκεται σε μεταβατική φάση, καθώς αναμένεται να ορισθεί νέος πρόεδρος και μέλη της Ολομέλειας, η θητεία των οποίων έχει λήξει –σύμφωνα με πληροφορίες, στη θέση του προέδρου προωθείται από την κυβέρνηση συνταξιούχος δικαστικός.

Εξάλλου, η Επιτροπή θα βρίσκεται για πολύ καιρό ακόμη σε διοικητικό χάος, με ευθύνη του προέδρου Σπ. Ζησιμόπουλου, καθώς πρόσφατα το Διοικητικό Εφετείο έκρινε παράνομες τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την επιλογή διευθυντών και τμηματαρχών, αφήνοντας ουσιαστικά μετέωρη όλη τη διοικητική ιεραρχία της Αρχής!


ΠΗΓΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ 10


No Internet Connection