banner psaremagr

Τα εκτρεφόμενα ψάρια

 

Ο κτηνίατρος–ιχθυολόγος Γεώργιος Α. Μπέλλος αποκαθιστά την παρεξηγημένη διατροφική αξία των εκτρεφομένων ψαριών , δίνοντας μας χρήσιμες πληροφορίες για τις προδιαγραφές που τηρούνται κατά την εκτροφή τους.

“Τα εκτρεφόμενα ψάρια ελέγχονται για τη διατροφική τους αξία συνεχώς με βάση τις προδιαγραφές της μικροβιολογικής, χημικής και ποιοτικής ανάλυσης ζωικών τροφίμων, σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE, L. 265, 8-11-95, 17; EE, L. 332, 30-12-95, 15; EE, L. 125, 23-5-96, 35). Επομένως θα ανιχνευθούν μικρόβια και παράσιτα, που θα ήταν υπεύθυνα για την υποβάθμιση των ψαριών ως ανθρώπινα τρόφιμα και θα ληφθούν, εάν υπάρξουν, τα ανάλογα μέτρα.

Επιπλέον θα πιστοποιηθεί η φυσιολογική τους χημική σύσταση, που αποτελεί μεγάλη επένδυση των Εκτροφών σε συνεργασία με Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Εργαστήρια, για να προσεγγίζει, όσο περισσότερο γίνεται, ή, ακόμη, να είναι ίδια με τη σύσταση των αντίστοιχων ψαριών που διαβιώνουν ελεύθερα στο φυσικό υδάτινο περιβάλλον. Αυτό επιτυγχάνεται με συμβατά μέσα με τη βιολογία και την ευζωία των ψαριών, καθώς και με την ανθρώπινη διατροφή και ασφάλεια.

Από το 1999, η χρήση αντιβιοτικών στις εκτροφές ιχθύων μειώθηκε στο ελάχιστο, μετά την εφαρμογή του Προγράμματος Διατήρησης Υγείας και Ευζωίας Ιχθύων που περιλαμβάνει τη χρήση εμβολίων και υγειονομικών μέτρων. Τα αντιβιοτικά και άλλες επιβλαβείς ουσίες για τα ψάρια και για τον άνθρωπο υπόκεινται σε υποχρεωτικό έλεγχο πιστοποίησης απουσίας καταλοίπων τους στη σάρκα των ψαριών ανθρώπινης κατανάλωσης. Αυτός ο έλεγχος αφορά παραγόμενα ψάρια από εκτροφές για την προστασία, την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη του καταναλωτή, καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις εισαγωγές εκτρεφόμενων ψαριών από κράτη εκτός αυτής, σύμφωνα με την Οδηγία 96/23/EC.

Τα ψάρια μεγαλώνουν με αυστηρές υγειονομικές συνθήκες στις εκτροφές, αφού από το 1999, εφαρμόζεται το σύστημα υγειονομικού και ποιοτικού ελέγχου σε ορισμένα κρίσιμα σημεία όλων των σταδίων της γραμμής παραγωγής των εκτρεφόμενων ψαριών, σύμφωνα με τη μέθοδο Hazard Assessment of Critical Control Points (HACCP) (OIE, 2000). Το σύστημα αυτό θα προλάβει τις διαταραχές αύξησης και τις μολύνσεις αυτών των ψαριών, που θα υποβαθμίσουν τη διατροφική τους αξία ως ανθρώπινα τρόφιμα.

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ

Κατά τη συντήρηση των ψαριών πάνω από 3 ημέρες εκτός νερού, σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία περί Τροφίμων (Άρθρο 2 του Β.Δ. 804/1966) θα πρέπει να αφαιρούμε τα αβγά τους, αφού και αυτά περιλαμβάνονται στα σπλάγχνα (εντόσθια) και είναι γνωστά ως «θηλυκές γονάδες» και αλλοιώνονται πολύ εύκολα. Ω ς εκ τούτου, θα πρέπει να αφαιρούνται για την αποφυγή της αποσύνθεσης των ψαριών.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection