banner psaremagr

Επιστήμονες: Αλλο γρίπη κι άλλο... γριπομανία


Αδικαιολόγητος επιστημονικά είναι ο πανικός που έχει δημιουργηθεί στον κόσμο λόγω της νέας γρίπης, καθώς με καλή διατροφή, ανάπαυση, αποφυγή του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της λοίμωξης και λήψη αντιπυρετικών μπορεί ο ιός να αντιμετωπιστεί, ενώ η χρήση των ειδικών αντιιικών φαρμάκων γίνεται όταν τα συμπτώματα είναι πιο βαριά. Ο πανικός οδηγεί τις μέρες αυτές σε συμφόρηση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε μεγάλα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μην εξυπηρετηθούν σοβαρά περιστατικά από άλλα αίτια!

 

Η νέα γρίπη έχει σίγουρα μεγάλη μεταδοτικότητα, καθώς μέσα σε 3,5 μήνες έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως, όμως τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και εύκολα αντιμετωπίσιμα, επισημαίνει στην «Ε» ο Επαμεινώνδας Κοσμάς, διευθυντής της 3ης Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία».

«Η κοινή γρίπη που έχουμε κάθε χρόνο έχει πιο πολλά θύματα παγκοσμίως όπως και στη χώρα μας. Η πνευμονία είναι μία από τις επιπλοκές που φοβόμαστε σε οποιαδήποτε ιογενή λοίμωξη, όπως και στη νέα γρίπη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια. Μέχρι τώρα δεν έχουμε δεδομένα ότι αυτές οι επιπλοκές είναι πιο συχνές με τη νέα γρίπη», επισημαίνει.

«Αδικαιολόγητος»

«Οπως έχουμε διαπιστώσει», προσθέτει, «οι επιπλοκές είναι πιο συχνές στην κοινή γρίπη, η οποία παρουσιάζεται στη χώρα μας και τους καλοκαιρινούς μήνες. Θεωρώ τον πανικό αυτό αδικαιολόγητο επιστημονικά και εάν παρουσιάσει κάποιος πυρετό χωρίς άλλα προβλήματα μπορεί να καθίσει σπίτι για 2-3 μέρες να ξεκουραστεί και μόνον αν παρουσιάσει επιδείνωση να δει τον γιατρό του. Ο πανικός οδηγεί τον κόσμο άδικα στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα τη μεγάλη επιβάρυνση της λειτουργίας των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και τη μη ασφαλή αντιμετώπιση σοβαρών περιπτώσεων που προσέρχονται στα τμήματα από άλλα αίτια.

Πολύ μεγαλύτερο πάντως πρόβλημα αποτελεί, για παράδειγμα, στη χώρα μας η φυματίωση, κυρίως λόγω μεταναστών, η οποία παρουσιάζει έξαρση τα τελευταία χρόνια, με σοβαρές επιπλοκές, καθώς έχουμε περιστατικά ανθεκτικά στα φάρμακα. Παγκοσμίως πεθαίνουν 2-3 εκατομμύρια από φυματίωση... Καλό θα ήταν στη χώρα μας να υπάρχουν ειδικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς η μεταδικότητά της είναι μεγάλη».

«Ως ειδικός κάνω έκκληση στον κόσμο να δει το θέμα με ψυχραιμία και να μην έρχεται με το παραμικρό στο νοσοκομείο, παρά μόνον αν δει ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ή χειροτερεύουν. Κάθε Κυριακή που φτάνουν τα πλοία από τις Κυκλάδες έρχονται 30-40 άτομα μαζεμένα που πιστεύουν ότι λόγω πυρετού ή μιας αδιαθεσίας έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα είχαν πάει σπίτι τους. Την ίδια ώρα μπορεί να έρθει ένας ασθενής με έμφραγμα και να μην υπάρχει γιατρός να τον δει...

«Χωρίς συμπτώματα»

Μια μέρα είχε έρθει ένας 55χρονος στο νοσοκομείο που άκουσε ότι στην άλλη άκρη του νησιού του εντοπίστηκε κρούσμα της γρίπης και πίστευε ότι ήταν μαζί του το προηγούμενο βράδυ σ' ένα εστιατόριο. Πανικόβλητος, απαιτούσε, χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα, να εξεταστεί!» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κοσμάς.

Τέλος, όσον αφορά το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, εξηγεί πως υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, όμως δεν υπάρχει ένδειξη ότι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι, αλλά οι υψηλού κινδύνου να παρουσιάσουν πνευμονία με διάφορα χρόνια προβλήματα υγείας και οι άνω των 65, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Το αντιγριπικό εμβόλιο που βγαίνει κάθε χρόνο καλό είναι να γίνεται από αυτές τις ομάδες, ανεξάρτητα από το αν έχουμε καινούργιο τύπο γρίπης.

 

της Σοφίας Νέτα

ΠΗΓΗ: Enet.gr-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


banner psaremagr

No Internet Connection