banner psaremagr

Το φιάσκο του ΟΤΕ με… το πάγιο ΟΤΕ


Σε φιάσκο κατέληξε η ιδιότυπη μάχη οπισθοφυλακών του ΟΤΕ για την υπεράσπιση των… ιερών χωμάτων των πάγιων χρεώσεων που επιβάλει στους συνδρομητές του, ενώ όλοι οι εναλλακτικοί πάροχοι τις έχουν προ πολλού καταργήσει, διαμορφώνοντας ελκυστικότερους «πακέτα» υπηρεσιών για τους συνδρομητές και «πριονίζοντας» την πελατειακή βάση του Οργανισμού.

Μόλις στις αρχές Ιουνίου, ο ΟΤΕ κλιμάκωσε πέρα από κάθε όριο λογικής έναν αγώνα που φαινόταν εκ των προτέρων χαμένος: έφθασε στο σημείο να σύρει στα δικαστήρια την Forthnet, επειδή τόλμησε σε ένα δελτίο Τύπου να αμφισβητήσει τη χρησιμότητα των πάγιων χρεώσεων του Οργανισμού, με τη φράση: «Αν, λοιπόν, σας φαίνεται περίεργο να πληρώνετε 14,75 €/μήνα για το τίποτα, το ιδιόκτητο δίκτυο της Forthnet είναι στη διάθεσή σας».

Ο ΟΤΕ θεώρησε δυσφημιστική αυτή την αναφορά και ζήτησε από το δικαστήριο να υποχρεώσει την Forthnet να την απαλείψει από τα κείμενά της. Όχι μόνο αυτό, αλλά θεώρησε σκόπιμο να εκδώσει και δελτίο Τύπου για το θέμα, χωρίς βέβαια να μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει στους συνδρομητές του σε ποια ακριβώς πρόσθετη υπηρεσία, που δεν θα την πρόσφερε ένας εναλλακτικός πάροχος, αντιστοιχούν αυτά τα 177 ευρώ το χρόνο που φεύγουν από την τσέπη του και καταλήγουν στα ταμεία του ΟΤΕ.

Πριν προλάβει να επανέλθει η σιγή από το μέτωπο των αδιέξοδων μαχών με τους εναλλακτικούς παρόχους για το πάγιο, ο ίδιος ο ΟΤΕ τοποθέτησε οριστικά στο χρονοντούλαπο της (μονοπωλιακής) ιστορίας του όλη την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούσε, για να πείσει ότι δήθεν οι πάγιες χρεώσεις δεν πληρώνονταν «για το τίποτα».

Χθες, ο ΟΤΕ παρουσίασε δύο νέα προγράμματα σταθερής τηλεφωνίας, με τα οποία καταργείται ουσιαστικά κάθε πάγια χρέωση, «ανταποκρινόμενος στις νέες τάσεις της αγοράς», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση! Φαίνεται ότι ο ΟΤΕ αντιλήφθηκε με αρκετά χρόνια καθυστέρησης της τάσης της αγοράς, που είχαν εμφανισθεί ήδη από τα πρώτα χρόνια ανταγωνισμού με εναλλακτικούς παρόχους, προφανώς επειδή τον βόλευε η συνέχιση απαρχαιωμένων πρακτικών του (μονοπωλιακού) παρελθόντος.

Έτσι, ο ΟΤΕ πλέον προσφέρει νέα οικονομικά προγράμματα για κλήσεις σε αστικά - υπεραστικά – κινητά, με χρεώσεις που ξεκινούν από 19,80 ευρώ τελική τιμή συμπεριλαμβανομένου του παγίου γραμμής, όπως ανακοινώθηκε. «Οι τιμές των νέων ολοκληρωμένων οικονομικών προγραμμάτων είναι οι τελικές: περιλαμβάνουν δηλαδή και το πάγιο της γραμμής. Με αυτόν τον τρόπο, οι πελάτες έχουν καλύτερο έλεγχο του λογαριασμού τους», εξηγείται στη σχετική ανακοίνωση.

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο ΟΤΕ παραδέχεται ότι μέχρι τώρα, με την επιβολή παγίων, οι συνδρομητές του «δεν είχαν τον καλύτερο έλεγχο του λογαριασμού τους», διατύπωση που αποτελεί μια εύσχημη παραδοχή όσων υποστήριζαν ως τώρα οι εναλλακτικοί πάροχοι και μάλιστα με τρόπο πειστικό προς τους συνδρομητές του ΟΤΕ, οι οποίοι τον εγκατέλειπαν για να αναζητήσουν αλλού χαμηλότερες χρεώσεις. Βέβαια, οι διοικούντες τον ΟΤΕ δεν φθάνουν στο σημείο να «τσαλακώσουν» το κύρος τους, με την παραδοχή, ότι οι χρεώσεις επιβάλλονταν «για το τίποτα», αλλά έστω κι έτσι το μήνυμα είναι σαφές: έξι ολόκληρα χρόνια μετά την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, ο ΟΤΕ αντιλήφθηκε ότι στις νέες συνθήκες του ανταγωνισμού δεν έχουν θέση οι παλιές, καλές (για τα ταμεία του…) μονοπωλιακές αυθαιρεσίες.

Η νέα εμπορική στρατηγική του Οργανισμού φαίνεται απλή, όσο και ο «καθαρός» τρόπος σκέψης των νέων Γερμανών αφεντικών του, που μάλλον έχουν καταλάβει όσα δεν καταλάβαιναν τα εγχώρια στελέχη του εδώ και χρόνια: ο ΟΤΕ υπολογίζει ότι θα «ματώσει» για κάποιο διάστημα, χάνοντας σταδιακά τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ των πάγιων χρεώσεων, αλλά θα «χτυπήσει στα ίσα» τους ανταγωνιστές του και θα επιταχύνει την ήδη ταχεία διαδικασία «διάβρωσης» των οικονομικών μεγεθών τους, που οδηγεί σε λουκέτα τις ασθενέστερες εταιρείες και όλα δείχνουν ότι θα αφήσει στο παιχνίδι ελάχιστους μεγάλους «παίκτες».

Με απλά λόγια, ο ΟΤΕ χάνει προσωρινά, ελπίζοντας ότι η ήδη δεσπόζουσα θέση του στην αγορά θα γίνει ακόμη ισχυρότερη, αφού με τα νέα πακέτα υπηρεσιών θα σταματήσουν οι μαζικές αποσυνδέσεις συνδρομητών και ίσως, με λίγη καλή τύχη, η συνδρομητική του βάση να πάψει γρήγορα να φθίνει.

Βέβαια, η απλούστερη και λιγότερο «πονηρή» λύση, για να κρατήσει τους πελάτες του ο ΟΤΕ, θα ήταν να καταργήσει τις πάγιες χρεώσεις σε όλους τους συνδρομητές, αντί να προσπαθεί να δελεάσει με πακέτα χωρίς πάγιο μόνο όσους έχουν την πρόνοια να αναζητούν χαμηλότερες χρεώσεις, αφήνοντας βέβαια τους λιγότερο «ευαίσθητους» καταναλωτές να επιβαρύνονται με τις άχρηστες πάγιες χρεώσεις. Αλλά αυτή η λύση θα είχε υψηλότερο κόστος και προς το παρόν δεν επιλέγεται.

Το νέο μάρκετιγκ του ΟΤΕ, που φέρνει πάλι τον Οργανισμό στον 21ο αιώνα, ενώ ως τώρα «φλέρταρε» με τις πρακτικές άλλων εποχών, οδηγεί στην τελική φάση του το μεγάλο «πόλεμο» στις τηλεπικοινωνίες, που άρχισε με την απελευθέρωση το 2003. Ο ΟΤΕ ελπίζει ότι στο τέλος του πολέμου θα έχει κατακτήσει πάλι μια σχεδόν μονοπωλιακή θέση στην αγορά, κλείνοντας και αποδυναμώνοντας ανταγωνιστές, ώστε να βελτιώσει και τα απογοητευτικά οικονομικά μεγέθη του –σύμφωνα με δημοσκόπηση αναλυτών από το Reuters στο δεύτερο τρίμηνο προβλέπεται «βουτιά» κερδών 70%.

Το μέλλον θα δείξει αν θα το καταφέρει. Αλλά μέχρι τότε ο Οργανισμός οφείλει μια «συγγνώμη» στους εναλλακτικούς παρόχους που δέχονταν τις επιθέσεις του, άδικα όπως ομολογείται πλέον και από τον ίδιο τον ΟΤΕ, κάθε φορά που αναφέρονταν με τις διαφημίσεις του στις άχρηστες πάγιες χρεώσεις…

 

ΠΗΓΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection