9 σημάδια ότι κινδυνεύετε με απόλυση

 

Κάθε πρωί που ακούτε τον ενοχλητικό -είναι αλήθεια- ήχο από το ξυπνητήρι σας τρέμετε στην ιδέα ότι θα αντιμετωπίσετε άλλη μία δύσκολη μέρα στη δουλειά, αισθάνεστε καλά ή είστε κάπου μεταξύ των δύο; Αν κουλουριάζεστε στο κρεβάτι σας και εύχεστε να υπήρχε μία δικαιολογία για να μείνετε σπίτι, μάλλον τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά.

 

Για να είμαστε ειλικρινείς βαθιά μέσα μας το νιώθουμε, όταν …πλησιάζει το πλήρωμα του χρόνου. Μπορεί να το αρνούμαστε αλλά εφόσον περάσαμε τόσες ώρες από τη ζωή μας σε αυτή τη δουλειά, είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε πότε τα πράγματα είναι σκούρα.

Εμείς σας παρουσιάζουμε 9 σημάδια, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Αν σας θυμίζουν κάτι από την καθημερινότητά σας, καλού κακού βάλτε στο μυαλό σας την πιθανότητα να βρεθείτε σύντομα χωρίς δουλειά. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι εντοπίζοντας εγκαίρως τα επικίνδυνα σημάδια, ίσως μπορέσετε να αποτρέψετε το μοιραίο.

1 - Δεν είστε πλέον μέρος του κυκλώματος

Λόγω της θέσης σας στην εταιρεία, έχετε πρόσβαση σε κρίσιμες οικονομικές πληροφορίες. H τουλάχιστον αυτό συνέβαινε συνήθως. Μόλις πριν από ένα χρόνο γνωρίζατε την απαισιόδοξη πρόβλεψη πωλήσεων της διοίκησης νωρίτερα από τον καθένα.

Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει, και φοβάστε ότι έχετε λόγο να ανησυχείτε για τις περικοπές προσωπικού. Τώρα σπάνια επικοινωνείτε με το διευθυντή σας, εκτός αν τον πετύχετε τυχαία στο διάδρομο. Αν δεν είστε πλέον στο κύκλωμα, δυστυχώς είναι πολύ πιθανό να είστε έτοιμος για απόλυση.

2 - Σας ζητήθηκε να "πάτε μερικές μέρες διακοπές"

Δεν υπάρχει τρόπος να μεταφραστεί θετικά αυτή η φράση. Το νόημα είναι ότι δεν έχετε την αναμενόμενη απόδοση και έχετε γίνει «αναλώσιμοι». Μην μπερδεύετε αυτή τη φράση με την αντίστοιχη που ακούτε μετά από ένα μήνα εξαντλητικής δουλειάς με υπερωρίες, όταν για παράδειγμα κλείνει το οικονομικό έτος.

Αυτή τη φορά η προτροπή "πήγαινε μερικές μέρες διακοπές" , μπορεί να προέρχεται από έναν εξοργισμένο προϊστάμενο, που θα προτιμούσε να μην σας έχει στα πόδια του.

3 - Πρέπει να αλλάξετε συμπεριφορά

Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις σας προτάθηκε να αλλάξετε λίγο τη συμπεριφορά σας. Στην αρχή το πήρατε για αστείο, αλλά έχετε αρχίσει να παρατηρείτε πως οι συνάδελφοί σας έχουν αμυντική στάση, κάθε φορά που ανοίγετε το στόμα σας.

Για κάποιο λόγο έχετε την τάση να λέτε το πρώτο πράγμα, που σας έρχεται στο μυαλό. Ο καλύτερός σας φίλος ή ο αδελφός σας μπορεί να εκτιμούν τον αυθορμητισμό σας αλλά στο χώρο εργασίας σας αυτή η τακτική μάλλον εκλαμβάνεται ως έλλειψη τακτ.

Αν δεν γίνετε λίγο πιο προσεκτικοί σε αυτά που κάνετε και κυρίως σε αυτά που λέτε, απλά επιβαρύνετε τη θέση σας.

4 - Κάνατε ένα μεγάλο λάθος

Ας το πούμε απλά: αν τα κάνατε θάλασσα, κινδυνεύετε να χάσετε τη δουλειά σας. Πριν προσπαθήσετε να παρουσιάσετε το λάθος που κάνατε ως ήσσονος σημασίας, ξανασκεφτείτε το.

Η διοίκηση της εταιρείας μπορεί να έχει αντίθετη γνώμη και η επανάληψη του ίδιου ή άλλου λάθους, πιθανότατα θα προκαλέσει την απομάκρυνσή σας.

5 - Νέο αίμα έχει αναλάβει βασικά πόστα

Πηγαίνετε ένα ωραίο πρωί στη δουλειά και ανακαλύπτετε ότι το μισό προσωπικό έχει αντικατασταθεί με νέα και υποσχόμενα στελέχη. Και ξέρετε ποιο είναι το θέμα: Ο νέος εργαζόμενος έχει έρθει ορεξάτος για δουλειά και είναι εύκολο να εντυπωσιάσει, ειδικά αν έχει πολλά προσόντα.

6 - Η εταιρεία φημίζεται για το αυστηρό της προφίλ

Μερικές επιχειρήσεις τις ακολουθεί η καλή ή κακή φήμη για την εταιρική τους κουλτούρα. Όταν προσληφθήκατε, ήσασταν τόσο ενθουσιασμένος με τη νέα σας δουλειά που δε δώσατε βάση σε αυτό το θέμα.

Τώρα συνειδητοποιείτε ξαφνικά ότι μέσα σε ολόκληρη την εταιρεία είστε απλά ένας από τους πολλούς. Το ξέρατε ότι «ουδείς αναντικατάστατος», απλά τώρα μπορεί να το νιώσετε για τα καλά.

7 - Η εταιρεία σας είναι συνέχεια στα κανάλια

Θα μπορούσε να είναι καλό σημάδι κάτω από κανονικές συνθήκες, αλλά δυστυχώς ζούμε στην εποχή της εταιρικής κατάρρευσης. Αν ακούτε φήμες για απολύσεις, τρέξτε για να σωθείτε. Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.

Η ίδια συμβουλή ισχύει σε περίπτωση εξαγοράς, συγχώνευσης ή ανακατάταξης προσωπικού. Δεν αποκλείεται να βρεθείτε άνεργοι χωρίς να το καταλάβετε.

8 - Νέα διοίκηση

Μπορεί να σας αντιμετώπιζαν ως το αστέρι της εταιρίας στο παρελθόν, αλλά τώρα τα πάντα φαίνεται να αλλάζουν. Η γραμμή της νέας διοίκησης είναι ριζική ανανέωση και αναδιαμόρφωση. Όπως ακριβώς ένα νέος προπονητής σε μία ομάδα ποδοσφαίρου θέλει να επενδύσει σε νέα ταλέντα. Προετοιμαστείτε, λοιπόν, ψυχολογικά για σαρωτικές αλλαγές και βέβαια για το ενδεχόμενο να μην είστε το αγαπημένο παιδί του νέου αφεντικού.

9 - Κακή κριτική από το διευθυντή σας

Σε πρώτη φάση η κριτική από τους ανωτέρους σας θα μπορούσε να είναι ένα θετικό βήμα για την επαγγελματική σας εξέλιξη. Όχι όμως όταν είναι μονίμως αρνητική. Αν το αφεντικό σας είναι συνέχεια πάνω από το κεφάλι σας, μην το παίρνετε πάνω σας . Μπορεί ήδη αυτή τη στιγμή να κρίνεται το μέλλον σας στην εταιρεία. Η αλήθεια είναι ότι αν η αξία σας ήταν αναμφισβήτητη, δε θα βλέπατε συνέχεια τη δουλειά σας να μπαίνει κάτω από το μικροσκόπιο.

Τι να κάνετε; Προσπαθήστε να αντιστρέψετε το αρνητικό κλίμα και βελτιώστε την απόδοσή σας πριν να είναι πολύ αργά.

 

ΠΗΓΗ: Cosmo.gr


No Internet Connection