banner psaremagr

Βουτιές σε υποθαλάσσια «σιντριβάνια»!

 

Υποθαλάσσια «σιντριβάνια» που αναβλύζουν γλυκό νερό ανακάλυψαν επιστήμονες στον πυθμένα του Κορινθιακού Κόλπου. Γύρω μάλιστα από τις πηγές αυτές έχουν δημιουργηθεί οάσεις ζωής από αμέτρητους και πολύχρωμους οργανισμούς.

Στα ανοικτά του Αιγίου, στον δυτικό Κορινθιακό Κόλπο, ο υποβρύχιος φακός των επιστημόνων από το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών αντίκρυσε ένα ασυνήθιστο θέαμα. «Σε βάθος από 25 μέχρι 30 μέτρα υπήρχαν πηγές από όπου ανέβλυζε γλυκό νερό», λέει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Γιώργος Παπαθεοδώρου. «Το νερό που αναδυόταν από τον πυθμένα είχε σχηματίσει γύρω του αρκετούς κρατήρες. Εμείς μετρήσαμε 14 από αυτούς και διαπιστώσαμε ότι οι οκτώ ήταν αρκετά μεγάλοι, καθώς είχαν διάμετρο από 30 μέχρι 70 μέτρα. Οι υπόλοιποι έξι είχαν διάμετρο από 15 μέχρι 20 μέτρα». Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου, στην οποία μετείχαν οι γεωλόγοι Δημήτρης Χριστοδούλου και Παναγιώτης Τσαρπαλής, θα επιχειρήσει σε λίγο καιρό να ποντίσει ένα μικρό υποβρύχιο παρατηρητήριο κοντά στα σιντριβάνια για να υπολογίσει την ποσότητα του νερού που εκρέει μέσα στη θάλασσα. Ο κ. Γ. Παπαθεοδώρου εκτιμά ότι οι πηγές αναβλύζουν γλυκό νερό σε μόνιμη βάση και όχι περιστασιακά. Το νερό αυτό, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας, φαίνεται να προέρχεται μερικά μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Εκεί καταλήγει, κατά πάσα πιθανότητα, αφού προηγουμένως περάσει από υδροφόρους ορίζοντες που βρίσκονται σε χερσαίες παράκτιες περιοχές. Μεγάλη ποσότητα γλυκού νερού βρίσκει διέξοδο κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας και στη συνέχεια διαχέεται στο αλμυρό νερό. Για τους Έλληνες ειδικούς όμως, η μεγάλη έκπληξη ήταν το πλήθος των οργανισμών που ζουν κοντά σε αυτές τις πηγές. Εδώ και εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια, η εκροή του γλυκού νερού δημιούργησε σε μεγάλη ακτίνα γύρω από αυτές τους κρατήρες. Και εκεί βρέθηκε να ευδοκιμεί ένα πλούσιο οικοσύστημα από οργανισμούς όπως δίθυρα, καρκινοειδή, σφουγγάρια, κοράλλια, πολύχαιτους, χταπόδια και ψάρια.

Κρατήρες
«Οι κρατήρες αυτοί έχουν ένα ιδιαίτερο φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό και γι΄ αυτό σκοπεύουμε να τους μελετήσουμε επισταμένως στο άμεσο μέλλον», προσθέτει ο κ. Γ. Παπαθεοδώρου.

«Εκτός από το γλυκό νερό μετρήσαμε και μικρές ποσότητες μεθανίου που απελευθερώνονται επίσης μέσα από τα πετρώματα που βρίσκονται κάτω από τον πυθμένα. Όμως το μυστικό της ύπαρξης του μεγάλου αριθμού οργανισμών φαίνεται να σχετίζεται με την περιεκτικότητα του γλυκού νερού σε θρεπτικά συστατικά. Καθώς το νερό κυκλοφορεί κάτω από τον πυθμένα, εμπλουτίζεται με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και δημιουργεί έτσι πρόσφορο έδαφος για τη διαβίωση και ανάπτυξη των οργανισμών.

Μπορούν να ξεδιψάσουν παραθαλάσσιες πόλεις

Στο βυθό των ελληνικών θαλασσών έχουν εντοπιστεί πολλές πηγές που αναβλύζουν γλυκό νερό. Θεωρητικά οι πηγές αυτές μπορεί να δημιουργηθούν σε βάθος μέχρι 100-120 μέτρα. Στο πλαίσιο διαφόρων ωκεανογραφικών ερευνών, ωστόσο, οι ειδικοί έχουν εντοπίσει πολλές από αυτές σε βάθος μικρότερο από 30 μέτρα και θεωρούν ότι μελλοντικά το νερό των πηγών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ελάχιστο κόστος για την υδροδότησή μας. Από ένα τέτοιο σχέδιο θα ωφελούνταν άμεσα οι πόλεις που βρίσκονται σε παράκτιες ζώνες. Ορισμένες από τις υποθαλάσσιες πηγές εκρέουν στη θάλασσα μεγάλες ποσότητες γλυκού νερού. Για παράδειγμα, στην περιοχή Στούπα στην Καρδαμύλη της Μεσσηνίας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ύστερα από μετρήσεις ότι ο όγκος του νερού που αναβλύζει ανέρχεται στα 15 με 16 κυβικά μέτρα νερού ανά λεπτό! Πρόκειται για μεγάλη ποσότητα η οποία εξέπληξε τους ειδικούς. Όμως υπάρχουν και πηγές με καταρρακτώδη ροή! Σε μία περίπτωση μάλιστα, οι επιστήμονες προσπάθησαν να προσεγγίσουν με υποβρύχιο ρομπότ μια πηγή για να μετρήσουν τον όγκο του νερού, αλλά δεν τα κατάφεραν επειδή η ορμή του νερού ήταν τέτοια που το ρομπότ δεν μπορούσε να πλησιάσει.

 

του Στέφανου Κρίκη

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑonline


banner psaremagr

No Internet Connection