banner psaremagr

Κίνητρα για απόσυρση και αγορά νέων αυτοκινήτων


«Πράσινη»... φωτιά στα τέλη παλιών Ι.Χ.

της Χαράς Τζαναβάρα

Τσουχτερή αύξηση των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων από 50 έως και 150 ευρώ, με τον μανδύα της περιβαλλοντικής ευθύνης και ως αντιστάθμισμα κίνητρα για την απόσυρση περίπου 730.000 συμβατικών αυτοκινήτων συμβατικής τεχνολογίας, που με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 600 εκατ. ευρώ, ενέκρινε χθες η κυβερνητική επιτροπή και ανακοίνωσε στη συνέχεια ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Η επιβάρυνση, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, θα πληρωθεί από τους ιδιοκτήτες των περίπου 6,5 εκατ. ιδιοκτητών οχημάτων όλων των κατηγοριών και μάλιστα ώς τα τέλη του χρόνου, μέσω των «τσιμπημένων» τελών κυκλοφορίας για το έτος 2010.

Τα κίνητρα για την απόσυρση, που υπολογίζεται να φθάσουν τα 2,3 δισ. ευρώ, θα ισχύσουν ώς το 2012 και εκτιμάται ότι θα καλύψει περίπου το 50% των αυτοκινήτων συμβατικής τεχνολογίας, ενώ είναι βέβαιο ότι δεν θα συγκινήσουν ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες των 750.000 ιδιοκτητών καταλυτικών οχημάτων πρώτης γενιάς με διαπιστωμένα αυξημένες εκπομπές ρύπων. Αλλωστε, ο «μπαμπούλας» των περιορισμών στην κυκλοφορία αφορά μόνον την Αθήνα και προβλέπεται να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2011. Με άλλα λόγια, «έχει ο Θεός»...

Το περιβαλλοντικό όφελος από την απόσυρση των «γερασμένων» οχημάτων αποτιμάται από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ σε μειωμένες εκπομπές ρύπων κατά 25-35% ώς το 2012, με προοπτική να φθάσουν 50-60% το 2015.

Προς το παρόν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου, της Θεσσαλονίκης και των άλλων αστικών κέντρων θα συνεχίσουν να ζουν σε νέφος όζοντος και αιωρούμενων σωματιδίων κάθε φορά που ανεβαίνει ο υδράργυρος, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα. «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο», απάντησε ο κ. Σουφλιάς σε ερώτηση της «Ε», ενώ στην ομιλία του έσπευσε να απολογηθεί για τις καθυστερήσεις, αλλά και τις εκπτώσεις στο εθνικό πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει τον Μάιο του 2008, με τη δέσμευση ότι θα θεσμοθετηθεί το φθινόπωρο του ίδιου έτους.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επέδωσε την καθυστέρηση στην οικονομική κρίση, ενώ για τις προτάσεις που αφορούν τη βιομηχανία και την κεντρική θέρμανση διαβεβαίωσε πως έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται.

Το πακέτο για τα αυτοκίνητα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ χωρίζεται σε δύο μεγάλες ενότητες:

* ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ. Η επιβάρυνση για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος προστίθεται στα γνωστά τέλη κυκλοφορίας και κατανέμεται ανάλογα με τον κυβισμό. Η τελική οφειλή διαμορφώνεται όμως με βάση τη χρονολογία κυκλοφορίας, η οποία συνδέεται με τις προδιαγραφές της Κομισιόν που κατά διαστήματα γίνονται όλο και πιο αυστηρές. Με την περιβαλλοντική επιβάρυνση από 50 έως και 150 ευρώ, ένας ιδιοκτήτης ΙΧ 1.600 κυβικών, που ταξινομήθηκε το 1998, σήμερα πληρώνει τέλη κυκλοφορίας 202 ευρώ και στο τέλος του χρόνου θα κληθεί να πληρώσει 302 ευρώ. Προβλέπονται ωστόσο μειώσεις της τάξης των 18 ευρώ για οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει μετά το 2005 και δεν είναι υβριδικά. Τα τελευταία απαλλάσσονται στην ουσία σήμερα από την καταβολή τελών και πληρώνουν συμβολικά ένα ευρώ. Το μέτρο θα συνεχίσει να ισχύει αλλά μόνον για όσα είναι έως 2.000 κυβικά. Τα μεγαλύτερα θα πληρώνουν το 50% αυτού που αντιστοιχεί στην κλάση ευρώ.

* ΚΙΝΗΤΡΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ. Αποσυνδέεται η απόσυρση του γερασμένου οχήματος από την αγορά νέου. Η επιδότηση εξαρτάται από τα κυβικά του παλιού αυτοκινήτου και κυμαίνεται από 500 έως και 2.200 ευρώ. Η διαδικασία θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, που θα προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών και προβλέπεται να εκδοθεί μέσα στον Αύγουστο. Η διαδικασία θα είναι ανάλογη με αυτή που είχε εφαρμοστεί στις αρχές της δεκαετίας του '90 από τον τότε υπουργό Στέφανο Μάνο και θα γίνει μέσω του ΟΔΔΥ. Εχει προστεθεί επίσης το σύστημα ανακύκλωσης οχημάτων.

Όποιος θα θελήσει να αγοράσει νέο αυτοκίνητο χαμηλών εκπομπών, θα παίρνει επιπλέον 1.000 ευρώ, ανεξάρτητα από τον κυβισμό του. Δεν θα υπάρχει επιδότηση για όσους αγοράσουν νέο όχημα χωρίς να προηγηθεί απόσυρση.

Εκτιμάται ότι θα σπεύσουν να επωφεληθούν από τα κίνητρα όσοι έχουν γερασμένα αυτοκίνητα με χαμηλή τιμή μεταπώλησης και εφόσον έχουν την άνεση για την αγορά νέου οχήματος. Υπολογίζεται ότι θα αξιοποιηθεί περισσότερο από ιδιοκτήτες φορτηγών, όπου σχεδόν το 40% των κυκλοφορούντων οχημάτων είναι συμβατικής τεχνολογίας.

Ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε χθες και τον «πράσινο δακτύλιο», που θα είναι στα όρια του γνωστού μας εσωτερικού δακτυλίου. Θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο του 2011 και σε αυτόν θα κινούνται ελεύθερα όσα οχήματα εκπέμπουν έως 140 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά διανυόμενο χιλιόμετρο. Τα ρυπογόνα οχήματα δεν θα μπαίνουν στον δακτύλιο τις ημέρες και ώρες εφαρμογής του και θα κινούνται στο κέντρο μόνον Σαββατοκύριακα, πολύ πρωινές και πολύ βραδινές ώρες. Τα υπόλοιπα οχήματα θα συνεχίσουν να ακολουθούν το σύστημα των μονών-ζυγών.

Σε δύο χρόνια, όπως είπε, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο διεύρυνσής του με βάση και την προώθηση των έργων στο μετρό. Είπε επίσης ότι δακτύλιο μπορεί να εφαρμόσουν και άλλες πόλεις, με απόφαση των τοπικών αρχών.

 

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection