Εξασθενές χρώμιο βρέθηκε στην Εύβοια

Σοκ έχουν προκαλέσει οι αναλύσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών σε δειγματοληψία πόσιμου νερού που έγινε σε 14 σημεία στη περιοχή της Ευβοίας, καθώς ανιχνεύθηκε υψηλή συγκέντρωση της καρκινογόνου ουσίας. Ακόμα και η συγκέντρωση ολικού χρωμίου ξεπερνάει το όριο των 50μg/I σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Οι αναλύσεις  έγιναν από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της  εφημερίδας Το Έθνος, το θέμα έχει αρχίσει και παίρνει τεράστιες διαστάσεις ύστερα από καταγγελίες που έγιναν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας για τις περιοχές του Δήμου Μεσσαπίων και Νέας Αρτάκης, που με τη σειρά της ανέθεσε την έρευνα στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι αναλύσεις που έγιναν σε ιδιωτικές γεωτρήσεις του Δήμου Μεσσαπίων και Νέας Αρτάκης έδειξαν υψηλή συγκέντρωση εξασθενές χρωμίου στα υπόγεια ύδατα των περιοχών ενώ οι συγκεντρώσεις ολικού χρωμίου ξεπερνούν τα όρια σε ορισμένα δείγματα νερού.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό καθώς βάζει σε κίνδυνο το περιβάλλον αλλά και τη δημόσια υγεία των κατοίκων.

Ενδεικτικά, σε δεξαμενή που καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων σε Ψαχνά και Καστέλλα βρέθηκε στο νερό εξασθενές χρώμιο που αγγίζει τα όρια 36μg/Ι.

Σε αναλύσεις που έγιναν σε γεώτρηση κατοικίας στη Καστέλλα βρέθηκαν 128μg/Ι εξασθενές χρώμιο και 130 μg/Ι σε ολικό χρώμιο.

Ακόμα έγινε δειγματοληψία νερού σε πηγάδι που υδροδοτεί την περιοχή Δάφνη ανιχνεύθηκαν 18 μg/Ι εξασθενούς χρωμίου, ενώ στη βρύση που πίνουν νερό κάτοικοι και μικρά παιδιά έξω από την εκκλησία Κοντοδεσπότη βρέθηκε η τοξική ουσία σε ποσότητα 16μg/Ι.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι το εξασθενές χρώμιο όταν βρίσκεται σε ποσότητα της τάξης των 20 μg/Ι προέρχεται από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Ο κος Γιάννης Ζαμπετάκης επίκουρος καθηγητής Χημείας και Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δήλωσε στο Έθνος της Κυριακής ότι αν υπάρχουν πεταμένα τοξικά απόβλητα με τη σειρά τους απορροφώνται από το  έδαφος και ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και η ρύπανση μπορεί να ταξιδέψει χιλιόμετρα μακριά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να αναθεωρήσει το όριο του εξασθενές χρωμίου προς το μηδέν, συμπλήρωσε ο κος Ζαμπετάκης.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας ανέθεσε στο Χημείο του Κράτους να γίνουν νέες αναλύσεις από το δίκτυο ύδρευσης των συγκεκριμένων περιοχών.

Οι αναλύσεις έδειξαν ποσότητες ολικού χρωμίου κάτω του ορίου 50μg/Ι που προβλέπει η νομοθεσία.

Οι κάτοικοι των περιοχών είναι προβληματισμένοι  για τη ποιότητα του νερού τους.

 

Πηγή: econews.gr


No Internet Connection