Συναίνεση στην αλλαγή της κοινής αλιευτικής πολιτικής

Οι ευρωπαίοι υπουργοί αλιείας ολοκλήρωσαν μια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες με σκοπό να ανατρέψουν τους ισχύοντες κανόνες που διέπουν τις αλιευτικές ποσοστώσεις, και το ανώτατο όριο αλίευσης σε ορισμένες θάλασσες.

Οι οικολόγοι και οι ψαράδες υποστηρίζουν ότι από καιρό το υπάρχον σύστημα έχει αποτύχει για τη βιομηχανία της αλιείας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει μέχρι το 2012 να έχει σχεδιάσει μια κοινή πολιτική για την αλιεία.

Υπολογίζεται ότι το υπάρχον σύστημα για τις ποσοστώσεις σημαίνει ότι για κάθε κιλό βακαλάου που πιάνεται στη Βόρεια Θάλασσα, ένα άλλο κιλό θα πρέπει να πεταχτεί στη θάλασσα ζωντανό ή νεκρό.

Υπήρξε μια ομόφωνη απόφαση για μια νέα κοινή αλιευτική πολιτική που θα στηρίζει περισσότεροι τα κράτη μέλη και τη βιομηχανία αλιείας.

Όλα τα μέλη κράτη καταβάλλουν προσπάθειες για νέα μέτρα στον τομέα της αλιείας καθώς υπάρχουν λιγότερα ψάρια, ενώ η παραγωγικότητα στην εν λόγω βιομηχανία και ο αλιευτικός στόλος μειώνονται συνεχώς.

Κατατέθηκαν πολλές προτάσεις και η Bettie Armstrong, η διευθύντρια μια εταιρείας αλιείας στη Σκωτία δήλωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα των συζητήσεων καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη να γίνουν αλλαγές.

Νωρίτερα η Δανία πίεσε την Ευρώπη να σταματήσει να θεσπίζει αυστηρούς κανονισμούς για τον τομέα της αλιείας και να βοηθήσει στην προστασία της ιχθυοπανίδας , λαμβάνοντας μέτρα όπως οι βίντεοκάμερες στα αλιευτικά για να σταματήσουν οι ψαράδες την εξαπάτηση.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι περισσότερο από το 80% των ιχθυαποθεμάτων έχει εξαντληθεί λόγω της υπεραλίευσης έναντι του μέσου στόχου του 28%, που τέθηκε αρχικά.

Η περιβαλλοντική ομάδα Greenpeace υποστηρίζει ότι ο ευρωπαϊκός αλιευτικός στόλος θα πρέπει να διχοτομηθεί.

 

Πηγή: econews.gr


No Internet Connection