Μέδουσα-δολοφόνος στη Μεσόγειο

ContentSegment_11070939W310_H_R0_P0_S1_V1Jpg ΜΑΔΡΙΤΗ Επικίνδυνη μέδουσα-δολοφόνος έκανε την εμφάνισή της στα νερά της Μεσογείου και προβληματίζει τις ισπανικές αρχές. Πρόκειται για το είδος Ρhysalia physalis (φυσαλία ή κυανή μέδουσα) το οποίο ζει και αναπτύσσεται στον Ατλαντικό Ωκεανό, κατά καιρούς όμως εμφανίζεται σποραδικά και στη Μεσόγειο. Οι επιστήμονες αποδίδουν τη μετακίνηση στα θαλάσσια ρεύματα και στους ευνοϊκούς ανέμους, αφού το είδος αυτό έχει σώμα σαν ασκό με μια κάθετη διαφανή μεμβράνη στην κορυφή που λειτουργεί σαν μικρό ιστίο.

Απομένει να διαπιστωθεί αν θα καταφέρει τελικά η μέδουσα να εγκατασταθεί στα νερά της Μεσογείου και να πολλαπλασιασθεί. Προς το παρόν εντοπίστηκε στα ανοικτά της Μάλαγας και εικάζεται ότι «έχει βάλει πλώρη» προς τις γαλλικές ακτές. Παλαιότερα είχε εντοπισθεί και στις νότιες ακτές της Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

Η παρουσία της σε χώρους λουομένων εγκυμονεί κινδύνους ακόμη και για τη ζωή των ανθρώπων σε περίπτωση που έρθει σε επαφή με αλλεργικά άτομα. Η διάμετρος του φουσκωτού σώματος της φυσαλίας δεν ξεπερνάει τα 20 εκατοστά. Ο κίνδυνος βρίσκεται στα πλοκάμια της που μπορούν να φτάσουν τα 20 μέτρα, με χρώμα από το ανοικτό βιολετί ως το φούξια. Στις απολήξεις τους υπάρχουν περισσότερα από 10 είδη δηλητηρίων, το καθένα διαφορετικού χρώματος και για κάποια από αυτά δεν υπάρχει αντίδοτο.

ΟΙ γιατροί συνιστούν προσοχή, χωρίς να υπερτιμούν τον κίνδυνο. Η επαφή με τα πλοκάμια δεν σημαίνει ακαριαίο θάνατο. Εκτός από το κοινό τσούξιμο, το συγκεκριμένο είδος προκαλεί ταχυκαρδία, υπερβολική εφίδρωση, μυϊκούς σπασμούς με πρόσκαιρη τοπική παράλυση και μικρή δυσκολία στην αναπνοή.

 

Πηγή: tovima.gr


No Internet Connection