banner psaremagr

Η ρύπανση γέννησε φύκι- δολοφόνο

Αποκαλύφθηκε η αιτία που σκοτώνει μαζικά τα ψάρια στον Μαλιακό

Τοξικά φύκια που αναπτύχθηκαν λόγω της εκτεταμένης ρύπανσης στον Μαλιακό Κόλπο είναι η αιτία του μαζικού θανάτου των ψαριών που εκβράζονται κατά χιλιάδες νεκρά στις παραλίες εδώ και περίπου 50 ημέρες.

Πρόκειται για μικροφύκια του γένους Chattonella, τα οποία ανιχνεύθηκαν από τους επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) σε ημιθανή ψάρια. Μάλιστα το φαινόμενο, όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, έχει πρωτόγνωρη έκταση και ένταση για τα ελληνικά δεδομένα. Ήδη, συνεργεία που έχουν μισθωθεί από τη Νομαρχία Φθιώτιδας μαζεύουν τόνους νεκρών ψαριών από τις παραλίες στο πέταλο του Μαλιακού.

«Τα συγκεκριμένα μικροφύκια είναι ένα είδος που δεν μας ήρθε από άλλες περιοχές. Υπήρχε στη χώρα μας» υπογραμμίζει ο βιολόγος ερευνητής κ. Κώστας Κουκάρας, ο οποίος ήταν ο πρώτος που είχε εντοπίσει το Chattonella σε ιχθυοτροφείο στη Λάρισα. Όπως υποστηρίζει: «Πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες στη φυτοπλαγκτονική μάζα για να αναπτυχθεί. Στην προκειμένη περίπτωση διαμορφώθηκαν, όπως φαίνεται, σε αυτή την περιοχή αυτές οι συνθήκες που είναι απαιτούμενες».

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες τα συγκεκριμένα μικροφύκια έχουν τη δυνατότητα για κάποια περίοδο που διαρκεί από 1 έως 6 μήνες να παράγουν ιχθυοτοξίνες και νευροτοξίνες οι οποίες δρουν κυρίως στα βράγχια των ψαριών προκαλώντας σημαντικές βλάβες.

Το συγκεκριμένο είδος εντάσσεται στα τοξικά φύκια, τα οποία καταστρέφουν το θαλάσσιο οικοσύστημα. Σε ειδικές περιπτώσεις, λόγω του όγκου από τις νευροτοξίνες μπορεί να επιδράσουν ακόμη και στον ανθρώπινο οργανισμό, δυσκολεύοντας την αναπνοή όχι μόνο στους λουόμενους αλλά και σε αυτούς που βρίσκονται στις παραλίες.

Για την περίπτωση του Μαλιακού, πάντως, οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί. «Αν μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει κάτι θετικό, θα λέγαμε ότι το Chattonella δεν περνά στην τροφική αλυσίδα αλλά παραμένει στους μαζικούς θανάτους των ψαριών» υπογραμμίζει ο εξειδικευμένος βιολόγος κ. Κώστας Κουκάρας.

«Δεν απειλούν τη δημόσια υγεία»
«Τα εν λόγω μικροφύκη δεν ενοχοποιούνται για δηλητηριάσεις στον άνθρωπο και ως εκ τούτου η παρουσία τους δεν αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία» υπογραμμίζει και σε έκθεσή του προς τη Νομαρχία Φθιώτιδας ο αναπληρωτής καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Νικολαΐδης.

Ωστόσο, όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να γίνει κάποια παρέμβαση. Μάλιστα σε σύσκεψη που έγινε χθες οι ψαράδες της περιοχής που έχουν να ψαρέψουν σχεδόν δύο μήνες άκουγαν από τους επιστήμονες ότι θα πρέπει να συνηθίσουν ενδεχομένως και να ζουν με αυτό το φαινόμενο όσο η ρύπανση συνεχίζεται στον Μαλιακό Κόλπο.

Αν και επισή- μως δεν αναφέρθηκαν οι πηγές της ρύπανσης, εντούτοις ενοχοποιούνται τα αστικά απόβλητα, αφού στο μεγαλύτερο μέρος της Φθιώτιδας δεν λειτουργούν βιολογικοί καθαρισμοί και τα περισσότερα λύματα καταλήγουν στη θάλασσα. Μια δεύτερη αιτία ρύπανσης του Μαλλιακού είναι τα απόβλητα από τα φυτοφάρμακα των καλλιεργειών τα οποία καταλήγουν στη θάλασσα μέσω του Σπερχειού, μαζί με απόβλητα εργοστασίων και ελαιοτριβείων.

Τεράστια ζημιά για εκατοντάδες οικογένειες

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣευθύνες καταλογίζουν οι ψαράδες στους υπευθύνους για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Τα πρώτα δείγματα είχαν αποσταλεί για ανάλυση σε ειδικά εργαστήρια στις 11 Μαρτίου. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις εκείνης της περιόδου δεν είχε βρεθεί κάτι ύποπτο. Τώρα διαπιστώνεται ότι ο τρόπος με τον οποίο είχαν συλλεγεί τα δείγματα δεν ήταν ο κατάλληλος. Οι πρώτες απαντήσεις ήρθαν τελικά έναν μήνα αργότερα, όταν το εργαστήριο του ΕΛΚΕΘΕ εντόπισε το τοξικό φύκι, ενώ 48 ώρες αργότερα εντοπίστηκε και από το εργαστήριο του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι μαζικοί θάνατοι των ψαριών, όμως, έχουν ως συνέπεια να υποστούν τεράστια ζημιά εκατοντάδες οικογένειες που ζούσαν από την αλιεία. Ήδη μια ιχθυοτροφική επιχείρηση έχει χάσει περισσότερα από τρία εκατομμύρια ψάρια (τσιπούρα και λαβράκι).

 

Πηγή: tanea.gr


banner psaremagr

No Internet Connection