Νεκροταφείο ψαριών ο Μαλιακός

«Είμαστε σε απόγνωση. Ο Μαλιακός κόλπος έγινε Νεκρά Θάλασσα, ένα απέραντο νεκροταφείο ψαριών»... Οι παράκτιοι αλιείς στη Φθιώτιδα είναι από αναστατωμένοι ως πανικοβλημένοι. Εδώ κι έναν μήνα βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές, όπως λένε και οι γηραιότεροι, φαινόμενο: τόνοι ψαριών πεθαίνουν μαζικά μέσα στο πέταλο του Μαλιακού, δημιουργώντας πολύ έντονο προβληματισμό στην τοπική κοινωνία.

Χθες, ύστερα από σύσκεψη στη Νομαρχία Φθιώτιδας, στελέχη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών αποφάνθηκαν πως το περιστατικό θνησιμότητας των ψαριών «φαίνεται ότι δεν οφείλεται σε υποβάθμιση ορισμένων φυσικοχημικών παραγόντων ή σε παραμέτρους του υδάτινου περιβάλλοντος που ανάγονται σε ανθρώπινη δραστηριότητα».

Οπως διευκρινίζει και ο πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΘΙΑΓΕ, Σπύρος Κυριάκης, «με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής, φαίνεται πως το φαινόμενο δεν οφείλεται σε ρύπανση ή μόλυνση».

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως «η πιο πιθανή αιτία από τα μέχρι σήμερα δεδομένα μπορεί να είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια των ψαριών εξαιτίας της μεγάλης παρουσίας φερτών ξένων υλών στο υδάτινο περιβάλλον και ενδεχομένως σε συνδυασμό με την υπερβολικά υψηλή παρουσία φυτοπλαγκτονικών οργανισμών».

Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του ΕΘΙΑΓΕ, Σωφρόνιος Παπουτσόγλου, «τα μέχρι στιγμής στοιχεία μας δείχνουν πως οι πολλές φερτές ύλες που κατέβασε ο Σπερχειός από τις έντονες φετινές βροχοπτώσεις λειτούργησαν ως θρεπτικά συστατικά για το φυτοπλαγκτόν και αυτό αναπτύχθηκε ραγδαία. Φερτές ύλες και φυτοπλαγκτόν επικολλώνται στα βράγχια των ψαριών με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η αναπνευστική τους λειτουργία και να πεθαίνουν από ασφυξία».

Να σημειωθεί πως, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, ο Σπερχειός είχε να κατεβάσει νερά πάνω από πέντε χρόνια. «Οι ουσίες που ήρθαν από τον Σπερχειό δεν ήταν ρυπογόνες. Οι σχετικές αναλύσεις έχουν γίνει», επισημαίνει ο κ. Παπουτσόγλου, κάνοντας λόγο για «φυσικό φαινόμενο, περίπου αντίστοιχο του οποίου είχε εμφανιστεί πέρσι και στον Αμβρακικό».

Για «παροδικό φαινόμενο, που δεν εμπνέει λόγο ανησυχίας» κάνει λόγο ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, Ευστάθιος Μπαλόπουλος. Στο κοινό τους ανακοινωθέν οι επιστήμονες αναφέρουν επίσης πως το φαινόμενο «βρίσκεται σήμερα σε σχετική ύφεση», ενώ σημειώνουν πως οι έρευνες συνεχίζονται.

Οι ψαράδες, ωστόσο, που είναι ανάστατοι τονίζουν πως τα νερά του Σπερχειού ήταν πάντα ευλογία γι αυτούς, αφού «περιμέναμε να βρέξει, να κατεβάσει νερά το ποτάμι για να τρέξουμε στη θολούρα και να πιάσουμε ψάρια»... Η τοπική κοινωνία βρίσκεται στο πόδι.

«Νεκρή θάλασσα»
«Αυτό το κακό δεν έχει ξαναγίνει στην περιοχή μας. Εχει νεκρώσει η θάλασσα», μας λέει ο Παύλος Σπυρίδων, ψαράς και δύτης στη Στυλίδα. Αυτό που ταράζει ιδιαίτερα τον κόσμο είναι πως το φαινόμενο φαίνεται να έχει επεκταθεί σε όλο σχεδόν τον κόλπο, αφού τις περασμένες ημέρες βρέθηκαν μέχρι και στα Καμένα Βούρλα νεκρά ψάρια.

«Βρήκαμε μέχρι και κρανιούς 30 κιλών και σαλάχια πεθαμένα», λένε πολύ ανήσυχοι οι ψαράδες και ζητάνε πειστικές απαντήσεις και οικονομική στήριξη από την πολιτεία. Οπως λένε, άλλωστε, πλήττονται κυρίως «πατόψαρα», δηλαδή αυτά που ζουν στον βυθό - τσιπούρες, μουρμούρες, λαβράκια, μελοκόπια, σπάροι, λυθρίνια κ.ά.

«Εχουμε τεράστια απώλεια εισοδήματος και δεν ξέρουμε πότε θα βγάλουμε μεροκάματο», λέει ο Κώστας Παπαευθυμίου. «Πώς θα κάνουμε Πάσχα; Πώς θα ζήσουμε; Εχουμε μέρες να βγούμε για ψάρεμα και ο κόσμος δεν αγοράζει ψάρια», αναρωτιέται ο Γιώργος Τσάτσουλας.

Η ψαραγορά στη Στυλίδα και τη Λαμία έχει παγώσει. «Περνούσαν 150-200 άτομα καθημερινά από το πρατήριο του συνεταιρισμού και τώρα δεν περνούν ούτε δέκα. Ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί. Αντιμετωπίζουμε οικονομική καταστροφή», τονίζει ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Στυλίδας, Πέτρος Κουλακιώτης.

«Τι Σπερχειός, τι Ασωπός», σημειώνει από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Ζαμπετάκης και συμπληρώνει: «Τα ψάρια και η αλιεία πεθαίνουν από τους ανέλεγκτους ρυπαντές και η πολιτεία απλά παρακολουθεί το φονικό. Η κοντόφθαλμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και η ανύπαρκτη διαχείριση των απορριμμάτων έχουν καταστρέψει την πατρίδα μας».

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ
Εξειδικευμένες αναλύσεις

Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, που έμειναν την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη στην περιοχή, συλλέγοντας δείγματα ώστε να τα στείλουν στο Γενικό Χημείο του Κράτους, αφήνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς να αποκλείουν το επεισόδιο ρύπανσης.

Στην περιοχή βρέθηκε από την περασμένη Τρίτη και συνεργείο του ΕΛΚΕΘΕ προκειμένου να συλλέξει δείγματα από το ίζημα του βυθού και τη στήλη του νερού για εξειδικευμένες αναλύσεις, καθώς οι πρώτες αναλύσεις που έκανε στα τέλη Μάρτη δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό. «Το οξυγόνο στον κόλπο είναι σε άριστη κατάσταση. Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής δεν μας δείχνουν κάποια ανωμαλία στη λειτουργία του συστήματος», μας είπε ο κ. Βασίλης Καψιμάλης, επικεφαλής της αποστολής.

ΨΑΡΑΔΕΣ:
Από τον Μάρτιο άρχισε ο εφιάλτης

Το πρώτο καμπανάκι χτύπησε στον Μαλιακό στις 11 Μάρτη, όταν ψαράδες από την Αγ. Μαρίνα εντόπισαν νεκρά ψάρια -κυρίως μουρμούρες και τσιπούρες- στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Η Νομαρχία Φθιώτιδας έστειλε δείγματα σε ειδικό Ινστιτούτο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η τοξικολογική εξέταση δεν έδειξε επιβάρυνση σε φυτοφάρμακα και δηλητήρια οργανικής σύνθεσης ή μεταλλικά δηλητήρια, ενώ ο μικροβιολογικός έλεγχος ήταν αρνητικός για παθογόνους μικροοργανισμούς και παθογόνα παράσιτα.

Το φαινόμενο όμως συνεχίστηκε με εντεινόμενους ρυθμούς. «Δεν πέρασε μέρα όλο αυτόν τον καιρό που να μη δούμε νεκρά ψάρια. Πολλά ξεβράζονταν στις παραλίες, άλλα τα έτρωγαν οι γλάροι στον αφρό της θάλασσας και δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσα ενδεχομένως υπάρχουν πεθαμένα στον βυθό», περιγράφουν οι ψαράδες. Οι δύτες άλλωστε της περιοχής έχουν εντοπίσει και στον βυθό νεκρά ψάρια.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ:
Αγωγός αποβλήτων ο ποταμός Σπερχειός

Η έντονη αναστάτωση των ανθρώπων πάντως φαίνεται και από το γεγονός πως προχθές συστάθηκε «Κίνηση Πολιτών Μαλιακός SΟS». Στην πρώτη της ανακοίνωση κάνει λόγο για εκρηκτική κατάσταση στον κόλπο του Μαλιακού, ενώ αναφέρει πως «ο Μαλιακός αργοπεθαίνει και τα νεκρά ψάρια αυτών των ημερών είναι ένα από τα δείγματα.

Ολοι ξέρουμε τις εστίες ρύπανσης. Είναι τα εργοστάσια, τα ελαιοτριβεία, τα αστικά λύματα, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, οι κτηνοτροφικές μονάδες, τα σκουπίδια παντού και ότι γενικά κουβαλάει ο Σπερχειός».

Σε ερώτηση που υπέβαλαν, άλλωστε, προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γρ. Ψαριανός και Μ. Παπαγιαννάκης, υπενθυμίζουν πως «η αυξανόμενη ρύπανση των νερών του Σπερχειού από χημικά βιομηχανικά απόβλητα, αστικά λύματα, φυτοφάρμακα και λιπάσματα οδήγησε στην καταδίκη της Ελλάδας στις 31 Ιανουαρίου του 2008, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της οδηγίας πλαίσιο 2000/60/ΕΚ για τα ύδατα».

Οι ίδιοι τονίζουν πως «η κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού, αν και εντάσσεται στο δίκτυο NATURA 2000, ως προστατευόμενη περιοχή, εξακολουθεί να είναι τραγική με λόφους σκουπιδιών, υπολείμματα σφαγείων και υγρά απόβλητα βιοτεχνιών των δήμων, που μολύνουν τα νερά του ποταμού, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των καλλιεργητών και των καταναλωτών. Η ρύπανση μεταφέρεται στις εκβολές του ποταμού και στον τελικό αποδέκτη του τον Μαλιακό Κόλπο».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

 

Πηγή: ethnos.gr


No Internet Connection