Τεράστιο κομμάτι πάγου της Ανταρκτικής είναι έτοιμο να αποκολληθεί

Τεράστιο κομμάτι πάγου της Ανταρκτικής είναι έτοιμο να αποκολληθεί, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στο κύκλο των επιστημόνων, αφού είναι θέμα χρόνου το πότε θα συμβεί.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τα αίτια στη ραγδαία εξέλιξη του φαινόμενου του θερμοκηπίου και κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για το πώς μπορεί να αλλάξει μορφή η επιφάνεια του πλανήτη τα επόμενα χρόνια.

Το κομμάτι του πάγου που ετοιμάζεται να καταρρεύσει έχει το μισό μέγεθος της Σκωτίας, ή το ίδιο μέγεθος με την πολιτεία του Κονέκτικατ στην Αμερική και βρίσκεται στη περιοχή της Ανταρκτικής με το όνομα Wilkins, ενώ είναι ελάχιστα συνδεμένο με τη γη

antarctic-ice-collapse1-300x220 Οι τελευταίες αναφορές δείχνουν ότι το λεπτό στρώμα πάγου που συνδέει  την περιοχή Wilkins με το νησί της Ανταρκτικής Charot, βρίσκεται στα τελευταία στάδια στης αποκόλλησης.

Είναι το μεγαλύτερο κομμάτι πάγου που ετοιμάζεται να αποκολληθεί από την Ανταρκτική.

Εικόνες από την Ευρωπαική Διαστημική Υπηρεσία δείχνουν ότι έχουν παρουσιαστεί καινούργια ραγίσματα στο κομμάτι πάγου που ενώνει την περιοχή του Wilkins με το νησί Charcot.

Η Ευρωπαική Διαστημική Υπηρεσία εκτιμά ότι αφού αποκολληθεί το κομμάτι πάγου θα σχηματιστεί ένα τεράστιο παγόβουνο έκτασης 1,400 τετραγωνικών μιλίων και θα πλέει στον ωκεανό.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μετά την αποκόλληση του κομματιού του πάγου δεν θα σημειωθεί άμεσα άνοδος της στάθμης της θάλασσας, καθώς το παγόβουνο θα πλέει στον ωκεανό, αλλά είναι μια προειδοποίηση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο πλανήτη.

Οι αλλαγές στη περιοχής της Ανταρκτικής και συγκεκριμένα στο Wilkins, γίνονται με ραγδαίους ρυθμούς, εκπλήσσοντας τους επιστήμονες. Πέρυσι τον Φεβρουάριο ένα κομμάτι έκτασης 164 τετραγωνικών μιλίων αποκολλήθηκε. Το ίδιο συνέβη το Μάιο με κομμάτι έκτασης τετραγωνικών μιλίων.

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχει χαθεί έδαφος έκτασης 694 τετραγωνικών μιλίων συνολικά το 14% της συνολικής έκτασης στην εν λόγω περιοχή.

 

Πηγή: econews.gr


No Internet Connection