Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος από εργασιακό στρες

Ακόμα κι ένα ολιγόλεπτο αριθμητικό τεστ είναι ικανό να επιδεινώσει για τουλάχιστον μία ώρα τη λειτουργία των αγγείων. Αυτό κατέδειξε μελέτη της Μονάδας Περιφερικών Αγγείων της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Nοσοκομείο, που είχε σκοπό να «μετρήσει» τις επιπτώσεις του εργασιακού - ψυχολογικού στρες στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Οι ερευνητές της Μονάδας εξέθεσαν τους εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη σε ένα είδος τεχνητού στρες μέσω ενός απλού αριθμητικού τεστ. Τους έδωσαν έναν τετραψήφιο αριθμό από τον οποίο έπρεπε να αφαιρούν τον αριθμό 7 διαρκώς επί τρία λεπτά. Οπως αποδείχθηκε, αυτή η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα να σκληρύνουν τα αγγεία των συμμετεχόντων για τουλάχιστον μία ώρα μετά το τεστ. Την ίδια ακριβώς επιβάρυνση στα αγγεία των εθελοντών επέφερε και η παρακολούθηση πολεμικής ταινίας επί 20 λεπτά. Αντίθετα, ευεργετική δράση φάνηκε ότι είχε η παρακολούθηση κωμωδίας.

Στα αποτελέσματα των μελετών αυτών αναφέρθηκαν χθες ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης και οι καρδιολόγοι κ. Χαράλαμπος Βλαχόπουλος και Εμμανουήλ Βαβουρανάκης, με αφορμή το Διεθνές Συνέδριο Καρδιαγγειακής Ιατρικής CARDIO ATHENA 2009 που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στο ξενοδοχείο Κάραβελ. Οπως τόνισαν, αρνητικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά, όπως το στρες στον εργασιακό χώρο, η χαμηλή κοινωνική και οικονομική κατάσταση και η χρόνια ψυχολογική φόρτιση, οδηγούν σε αύξηση κατά 30% του κινδύνου για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ειδικά, εξαιτίας του εργασιακού στρες –που ορίζεται από υψηλές προσδοκίες, πολλές εργασιακές ώρες και μεγάλη προσπάθεια, χωρίς όμως αναγνώριση από τους προϊσταμένους– ο κίνδυνος για καρδιαγγειακή πάθηση αυξάνεται κατά 50%.

Oι ειδικοί εστίασαν και στη σχέση του ελαιολάδου με την υγεία της καρδιάς, αναφερόμενοι σε πρόσφατη μελέτη της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Kλινικής η οποία κατέδειξε ότι το ελαιόλαδο –κυρίως το ελληνικό παρθένο– βελτιώνει τη λειτουργία των αγγείων, δύο ώρες μετά τη λήψη του. Παράλληλα, μειώνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, τα οποία οδηγούν σε πρόωρη γήρανση όλων των συστημάτων του οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα παρουσιαστούν τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα της υπέρτασης στους εφήβους, τη διαδερμική αντικατάσταση των βαλβίδων, τα νέα επικεκαλυμμένα στεντς, ενώ θα παρουσιαστούν τα πιο σημαντικά συμπεράσματα πρόσφατου συνεδρίου του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

 

Πηγή: kathimerini.gr


No Internet Connection