«Σωτηρία» για το διαβήτη από το… συκώτι

Ένα βήμα πιο κοντά στην καταπολέμηση του διαβήτη είναι οι επιστήμονες, καθώς ανακάλυψαν έναν τρόπο να ρυθμίσουν το ζάχαρο χρησιμοποιώντας το συκώτι.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πάσχουν από τον κληρονομικό διαβήτη, ασθένεια που καταστρέφει τα κύτταρα στο πάγκρεας και αφήνει το σώμα ανίκανο να ρυθμίσει τα επίπεδα ζάχαρου στο αίμα. Αυτό έχει ως συνέπεια οι ασθενείς να εμβολιάζονται καθημερινά με ινσουλίνη, προκειμένου να ρυθμίσουν το ζάχαρο.
Τώρα οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ιατρικής του Χιούστον υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν θεραπεία που μετατρέπει τα κύτταρα στο συκώτι των ασθενών σε παραγωγούς ινσουλίνης. Μάλιστα, πιστεύουν ότι η διαδικασία αυτή μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει και τη μόνιμη θεραπεία του διαβήτη.

Ο δρ. Λόρενς Τσαν και η ομάδα του στήριξαν τα αποτελέσματά τους σε έρευνα που έγινε σε ποντίκια. Συγκεκριμένα, διοχέτευσαν ένα γονίδιο στα ποντίκια που μετατρέπει τα εμβρυϊκά κύτταρα στο συκώτι τους αντικαθιστώντας τα με τα χαλασμένα του παγκρέατος. Εν συνεχεία, ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα των ποντικιών επέστρεψε στο κανονικό μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Ο δρ. Βιτζάι Γιεκούρ, μέλος της έρευνας, αναφέρει: «Τα ποντίκια ανταποκρίθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα. Τα επίπεδα ζάχαρου έπεσαν κατακόρυφα στο κανονικό και παρέμειναν εκεί μέχρι το τέλος της ζωής τους».
Και στο παρελθόν είχαν καταφέρει οι επιστήμονες να μετατρέψουν κύτταρα του συκωτιού σε παραγωγούς ινσουλίνης, αλλά είναι η πρώτη φορά που συνειδητοποιούν την τεχνική.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές δηλώνουν ότι στην επίτευξη της θεραπείας προκύπτει ένα εμπόδιο. Δηλαδή για να «δέσει» το γονίδιο, που ονομάζεται «neurogenin3» με τα κύτταρα πρέπει να μεταφερθεί από έναν ιό, ο οποίος εικάζεται ότι θα μπορούσε να είναι θανάσιμος στους ανθρώπους.

 

Πηγή: apogevmatini.gr


No Internet Connection