banner psaremagr

Ρεκόρ συμμετοχών στην «Ωρα της Γης»

Περίπου ένα δισεκατομμύριο κάτοικοι σε όλο τον κόσμο κατέβασαν για μία ώρα τον διακόπτη

Το Εμπάιερ Στέιτ Μπίλντιγκ της Νέας Υόρκης, οι Πυραμίδες της Γκίζας, οι πύργοι Πετρόνας στην Κουάλα Λουμπούρ, ο ουρανοξύστης Ταϊπέι 101 στην Ταϊβάν ήταν μερικά από τα μνημεία και κτίσματα που μαζί με τη «δική μας» Ακρόπολη «έσβησαν τα φώτα». Η «Ωρα της Γης» (χθες 8.30 - 9.30 μ.μ.) ήταν μια παγκόσμια συμβολική χειρονομία διαμαρτυρίας, μια κοινή πράξη αγωνίας για την περιβαλλοντική υποβάθμιση του πλανήτη και την αναγκαιότητα άμεσης αναστροφής της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η ετήσια διαμαρτυρία που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της οργάνωσης WWF το 2007, διευρύνθηκε το 2008 και ξεπέρασε κάθε προηγούμενο συμμετοχών, χθες.

Ενδεικτικά, σε πάνω από 200 ιστορικά κτίρια του Παρισιού έσβησαν τα φώτα, μεταξύ αυτών το Λούβρο, ο καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων και η Οπερα του Παρισιού.

Πέρυσι, είχαν δηλώσει συμμετοχή στην «Ωρα της Γης» 370 πόλεις σε 35 χώρες, φέτος ο αριθμός ξεπέρασε τις 1.200 πόλεις με συνολικό πληθυσμό ένα δισεκατομμύριο κατοίκους, που «ψήφισαν κατεβάζοντας τον διακόπτη». «Για πρώτη φορά στην ιστορία, άνθρωποι όλων των ηλικιών, των εθνοτήτων, των φυλών, άνθρωποι από κάθε κοινωνικό πεδίο ένωσαν την αγωνία τους. Σβήνοντας το φως ψήφισαν Γη, όσοι το άφησαν ανοιχτό ψήφισαν Φαινόμενο του Θερμοκηπίου».

H WWF θα παρουσιάσει επισήμως τον αριθμό όσων συμμετείχαν στην «Ωρα της Γης» στους ηγέτες που θα συγκεντρωθούν στην Κοπεγχάγη για την Παγκόσμια Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή στα τέλη του χρόνου. Στη σύνοδο θα αποφασιστούν και τα μέτρα που θα ληφθούν σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της απειλής αποσταθεροποίησης του παγκόσμιου κλίματος.

Ως γνωστόν, οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν όλες τις χώρες του πλανήτη, αλλά έχουν ιδιαίτερα ζοφερές επιπτώσεις για τους φτωχούς κατοίκους ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Οι άνθρωποι που συνέβαλαν το λιγότερο στην καταστροφή του κλίματος είναι αυτοί που θα υποφέρουν χειρότερα από τις συνέπειες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έλαβαν μέρος στη χθεσινή «Ωρα της Γης» για τον απλό λόγο ότι ζουν κάθε μέρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα...

Η ελληνική έκπληξη

Η Ελλάδα αποτέλεσε μια από τις εκπλήξεις της φετινής διοργάνωσης χάρη στην ένθερμη συμμετοχή πολιτών και φορέων στην παγκόσμια διαμαρτυρία ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο ενθουσιασμός κορυφώθηκε όταν τελικά κατακτήσαμε την πρώτη θέση. Χθες, λίγες ώρες πριν από την «Ωρα της Γης» περίπου 35.000 ηλεκτρονικές υπογραφές είχαν συγκεντρωθεί από τους Ελληνες ενδιαφερομένους. Το αντίστοιχο group στο facebook αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλές, αφού εκεί εκδήλωσαν ενδιαφέρον πάνω από 100.000 μέλη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue, το 89% των ερωτηθέντων δήλωναν ότι θα «κατεβάσουν» τον διακόπτη.

Συνολικά «διακόπτη κατέβασαν» 710 επιχειρήσεις, 370 δήμοι και κοινότητες, 220 σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, 450 blogs και 190 φορείς. Ταυτόχρονα, πολλοί αρχαιολογικοί χώροι «σκοτείνιασαν» για μια ώρα προσφέροντας ένα σπάνιο θέαμα: ο Παρθενώνας, ο λόφος του Φιλοπάππου, ο ναός του Ποσειδώνα και το φρούριο στο Σούνιο, ο ναός του Ηφαίστου και το Διονυσιακό Θέατρο.

Τη διοργάνωση της καμπάνιας είχε αναλάβει στην Ελλάδα η WWF, ο ΣΚΑΪ και η «Καθημερινή». Καθοριστικής σημασίας ήταν και η στήριξη της προσπάθειας από σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και βέβαια ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. «Εφτασε η ώρα να ξεφύγουμε από την πορεία της αυτοκαταστροφής, αφού εμείς φέρουμε την ευθύνη για την οικολογική κρίση» είχε δηλώσει εμφαντικά ο Πατριάρχης.

 

Πηγή: news.kathimerini.gr


banner psaremagr

© 2004 - 2019 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

No Internet Connection