Αρπακτικό Χ: Φόβος και τρόμος στους ωκεανούς

Ήταν το τρομερότερο θαλάσσιο πλάσμα που έζησε ποτέ στους ωκεανούς του πλανήτη και μπροστά του ο πιο φοβερός δεινόσαυρος της στεριάς, ο Τυραννόσαυρος Ρεξ, θα φάνταζε άκακος. Ήταν ένας πελώριος πλειόσαυρος-τέρας, τα απομεινάρια του οποίου, ηλικίας 147 εκατ. ετών, ανακαλύφθηκαν από νορβηγούς ερευνητές, στην αρκτική νήσο Σβάλμπαρντ, κοντά στο Βόρειο Πόλο. Του δόθηκε το όνομα "Αρπακτικό Χ", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τους Times του Λονδίνου.

Η ανακάλυψη έγινε από επιστημονική ομάδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του πανεπιστημίου του Όσλο, υπό τον καθηγητή παλαιοντολογίας Γιορν Χούρουμ, που βρήκε στο μόνιμα παγωμένο υπέδαφος τουλάχιστον 20.000 τεμάχια, μεταξύ των οποίων σχεδόν όλο το σαγόνι που είχε μήκος πάνω από τρία μέτρα και τα δόντια με μήκος 30 εκατοστά το καθένα. "Είναι ο πιο θηριώδης κυνηγός που έζησε ποτέ. Ένα πραγματικό τουρμπο-αρπακτικό", δήλωσε ο Χούρουμ και είπε ότι με το δάγκωμά του "θα μπορούσε να διαλύσει ένα τζιπ Χάμερ".

Το φονικό δάγκωμα του τρομερού πλειόσαυρου ήταν 11 φορές πιο ισχυρό από αυτό του τρομερού Τυραννόσαυρου, του φόβου και τρόμου των πλασμάτων της στεριάς την εποχή των δεινοσαύρων. Το "Αρπακτικό Χ" μπορούσε να δαγκώσει με ισχύ 72.700 κιλών ανά τετραγωνική ίντσα επιφανείας, έναντι μόλις 6.600 κιλών του Τυρανόσαυρου και 5.500 κιλών των αλιγατόρων που έχουν το πιο δυνατό δάγκωμα σήμερα από όλα τα πλάσματα.

Οι ερευνητές έχουν εκπλαγεί από το μέγεθος του ζώου, που ξεπερνά και αυτόν ακόμα τον Πλειόσαυρο, που είχε επονομαστεί "Το Τέρας" και είχε βρεθεί πέρυσι στην ίδια περιοχή. Το "Αρπακτικό Χ" εκτιμάται ότι είχε μήκος περίπου 15 μέτρα ή και παραπάνω, ενώ ζύγιζε γύρω στους 45 τόνους.

Παρόλα αυτά, από πλευράς μήκους, ήταν μικρότερο από το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό που έχει ποτέ βρεθεί, έναν ιχθυόσαυρο μήκους 22,5 μέτρων, που έζησε πριν 210 εκατ. χρόνια, ενώ είχε περίπου το ίδιο μήκος με το μεγαλύτερο απολίθωμα καρχαρία που έχει ποτέ ανακαλυφθεί. Όμως το "Αρπακτικό Χ" ήταν εφοδιασμένο με πολύ μεγαλύτερα δόντια και, σε συνδυασμό με την ικανότητα του να κινείται με τρομερή ταχύτητα χάρη στα πλευρικά πτερύγια του (τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος του σώματός του), θα ήταν πολύ πιο φονικός και επικίνδυνος από οποιοδήποτε άλλο γνωστό πλάσμα των θαλασσών.

Οι Νορβηγοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το "Αρπακτικό Χ" και "Το Τέρας" πιθανώς ανήκουν στο ίδιο είδος πλειόσαυρων, καθώς μοιάζει η ανατομία, η φυσιολογία και η στρατηγική του κυνηγιού τους. Τομογραφίες του κρανίου του πλειόσαυρου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου έδειξαν ότι είχε εγκέφαλο ίδιο σε μέγεθος και αναλογίες με αυτόν ενός μεγάλου λευκού καρχαρία, που θεωρείται η "τέλεια φονική μηχανή" της εποχής μας.

"Εσπερόνυχος" με βάρος μόλις δύο κιλά
Σε μια άλλη συναφή εξέλιξη, Καναδοί παλαιοντολόγοι των πανεπιστημίων Κάλγκαρι και Αλμπέρτα ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν το μικρότερο δεινόσαυρο της Βόρειας Αμερικής, με το μισό μέγεθος μιας σημερινής γάτας και βάρος δύο κιλών. Ο επονομαζόμενος "Εσπερόνυχος", πριν 75 εκατ. χρόνια, έτρεχε στα δύο του πόδια, έτρωγε έντομα, πουλιά, μικρά θηλαστικά και, ίσως μωρά άλλων δεινοσαύρων

πηγη: sigmalive


No Internet Connection