Tσουχτερά» πρόστιμα σε αρύθμιστους καυστήρες!!

Οι επιχειρήσεις φυσικού αερίου άρχισαν ήδη να επεξεργάζονται νέα σειρά δελεαστικών προτάσεων, για να αυξηθεί το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών ακινήτων προς το πολλαπλώς φιλικότερο προς το περιβάλλον γκάζι. H οικονομική κρίση όχι μόνο δεν έχει φρενάρει τις αιτήσεις των νοικοκυριών να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου, αλλά αντίθετα το ενδιαφέρον τους αυξάνεται κατακόρυφα. Το 2008 οι συνδέσεις με το φυσικό αέριο αυξήθηκαν στην Αττική κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Σε όλη τη χώρα εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2012 θα ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο τα νοικοκυριά που θα είναι πελάτες των επιχειρήσεων φυσικού αερίου. Ο σημαντικότερος λόγος γι’ αυτό το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, το φυσικό αέριο ήταν, είναι και θα παραμείνει φθηνότερο από το πετρέλαιο.

Η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνεται με βάση την τιμή του πετρελαίου, αλλά πάντα η διαφορά του 20% μεταξύ των δύο καυσίμων παραμένει σταθερή.

Κάθε μήνα συγκεντρώνονται, σε ό,τι αφορά για παράδειγμα την Αττική, οι τιμές πώλησης του πετρελαίου σε 2.500 πρατήρια. Η μέση τιμή είναι η τιμή μήνα του πετρελαίου, αλλά και η τιμή του φυσικού αερίου μειωμένη κατά 20%. Επειδή το ένα είναι υγρό και το άλλο αέριο, οι μονάδες μέτρησης διαφέρουν. Για το λόγο αυτό καθορίζεται ως κοινή μονάδα μέτρησης η κιλοβατώρα.

Σήμερα δεσμεύονται για εγκαταστάσεις υποδοχής φυσικού αερίου μόνον όσοι κατασκευάζουν νέες οικοδομές σε περιοχές όπου περνά ή πρόκειται να περάσει δίκτυο. Οι ιδιοκτήτες αυτών των κτιρίων είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν όχι μόνο στην εκπόνηση της σχετικής μελέτης, αλλά και σε εγκατάσταση των σωληνώσεων, ειδάλλως δεν μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν. Δεν υποχρεώνονται όμως να συνδεθούν αργότερα με το φυσικό αέριο.

Με τη νέα ρύθμιση θα είναι υποχρεωτική και η σύνδεση με το δίκτυο του φυσικού αερίου και δεν θα αφορά μόνον τις καινούριες οικοδομές, αλλά και όλες τις παλιές.

Τι θα συμβεί αν κάποιος αγνοήσει αυτήν την υποχρέωση;
Καταρχήν θα υπόκειται σε αυστηρό έλεγχο της απόδοσης του καυστήρα πετρελαίου και θα αντιμετωπίζει τα «τσουχτερά» πρόστιμα που προβλέπει και τώρα νόμος για τις εκπομπές ρύπων πέραν των επιτρεπτών ορίων.

Εξετάζεται επίσης η περίπτωση να διακόπτεται η ηλεκτροδότηση του κτιρίου.

Η σύνδεση με το δίκτυο του φυσικού αερίου θα διαπιστώνεται με την υποβολή σχετικού πιστοποιητικού στην αρμόδια υπηρεσία της νομαρχίας (διεύθυνση Ανάπτυξης) .Θα εφαρμοστεί, δηλαδή, κάτι αντίστοιχο με αυτό που επιβάλλεται για τον εκσυγχρονισμό των παλιών ασανσέρ.

Πολιτική των επιχειρήσεων φυσικού αερίου είναι να εφαρμόζουν από καιρού εις καιρόν «πακέτα» προσφορών.
Σήμερα όσοι υποβάλλουν αίτηση σύνδεσης με το δίκτυο σε περιοχές όπου ακόμα δεν έχουν, αλλά προγραμματίζονται, εργασίες εγκατάστασης δικτύου, γλιτώνουν τελείως τα τέλη σύνδεσης. Πώς μπορούν να πληροφορηθούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες πότε θα περάσει δίκτυο φυσικού αερίου από την περιοχή τους. Η ΕΠΑ, λόγου χάριν, ξέρει σε ποιους δρόμους ποιων δήμων θα περάσει το δίκτυό της κατά τους επόμενους τουλάχιστον 8 μήνες. Αυτό το ευνοϊκό μέτρο μάλλον δεν θα αλλάξει, ακόμα και όταν η σύνδεση με το δίκτυο αερίου επιβληθεί με υπουργική απόφαση.

Ενδέχεται, δε, να επεκταθεί η δωρεάν σύνδεση και για τα ακίνητα δίπλα στα οποία περνά ήδη δίκτυο. Σίγουρο θεωρείται ότι θα ενισχυθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τη δαπάνη αγοράς των καυστήρων του φυσικού αερίου που θα αντικαταστήσουν τους καυστήρες πετρελαίου.

Όπως λέει στην «Α.τ.Κ.» ο μηχανολόγος μηχανικός Βαγγέλης Παπατζιτζές, που ασχολείται με τις εγκαταστάσεις Φ.Α., το κόστος αυτής της αντικατάστασης μαζί με τις σωληνώσεις κυμαίνεται στα 2.800 με 3.000 ευρώ για μια μεσαίου μεγέθους πολυκατοικία 10-12 διαμερισμάτων. Το κόστος αυτό αποσβένεται σε διάστημα 3 χρόνων.

πηγή: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ


No Internet Connection