Βερνίκι για αυτοκίνητα χωρίς γρατσουνιές

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα επαναστατικό υλικό το οποίο έχει την ικανότητα να αυτοεπιδιορθώνεται σε περίπτωση που υποστεί ζημιά. Πρόκειται για ένα πολυμερές υλικό το οποίο μπορεί να τοποθετείται σε διάφορες επιφάνειες και να τις προστατεύει. Για παράδειγμα, θα μπορεί να τοποθετείται στα αυτοκίνητα και έτσι να εξαφανίζονται άμεσα (μισή-μία ώρα) γρατσουνιές και γδαρσίματα.

Η «μυστική» δύναμη του υλικού είναι τα μόρια χιτοζάνης από τα οποία αποτελείται. Η χιτοζάνη είναι χημική ουσία που υπάρχει στα καβούρια και σε άλλα είδη οστρακοειδών. Η έκθεση της ουσίας στο ηλιακό φως προκαλεί μια χημική αντίδραση η οποία έχει ως αποτέλεσμα να επιδιορθώνονται γρήγορα οι όποιες ζημιές έχουν προκληθεί.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Southern Μississippi δημιούργησαν το νέο υλικό αναμειγνύοντας τη χιτοζάνη με ένα μείγμα πολυουρεθάνης, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή «μαλακά» βερνίκια και χρησιμοποιείται σε ευρεία γκάμα προϊόντων. Το νέο υλικό που δημιουργείται από αυτή την πρόσμειξη αποτελείται από δύο μέρη: από μόρια χιτοζάνης και ετεροκυκλικές οργανικές ενώσεις (oxetane). Οταν προκαλείται ένα γδάρσιμο στο υλικό, οι οργανικές ενώσεις αρχίζουν να αποσυνδέονται. Οταν το υλικό εκτεθεί σε ηλιακό φως, αναλαμβάνουν δράση τα μόρια χιτοζάνης, σπεύδοντας να συνδέσουν εκ νέου τις οργανικές ενώσεις, με αποτέλεσμα να διορθώνεται η ζημιά. πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

No Internet Connection