Ο χάρτης που θα σώσει τη Γη !!

Ο χάρτης δεν έβγαζε κάποιο νόημα. Ηταν ένας από εκείνους τους γεμάτους κουκκίδες τοπογραφικούς χάρτες, μια φωτοτυπία 8,5x11 που σου στέλνουν μέσω ταχυδρομείου προκειμένου να σε ενημερώσουν για ένα κατασκευαστικό σχέδιο που πρόκειται να γίνει κοντά στο σπίτι σου. Τις περισσότερες φορές, μέχρι να καταλάβεις τι γίνεται, απλώς το πετάς στα σκουπίδια.

Η Ρεμπέκα Μουρ, παρ' όλα αυτά, τον συγκεκριμένο χάρτη δεν τον πέταξε. Ηταν το καλοκαίρι του 2005 και ο εν λόγω χάρτης ταχυδρομήθηκε από μια εταιρεία κοινής ωφέλειας που ήταν ιδιοκτήτρια γης στα βουνά της Σάντα Κρουζ στην Καλιφόρνια κοντά στο σπίτι της. Η Μουρ, προγραμματίστρια υπολογιστών, είχε αρχίσει εκείνη την περίοδο να «παίζει» με τα ψηφιακά εργαλεία χαρτογράφησης. Οταν πήρε την «ανεξιχνίαστη» ειδοποίηση από την εταιρεία, έβγαλε το αγαπημένο της εργαλείο χαρτογράφησης, το Google Earth.

Δορυφορική εικόνα

Το Google προσφέρει το λογισμικό, με το οποίο πολλοί χρήστες έχουν πλέον εξοικειωθεί: τη δωρεάν εφαρμογή στην επιφάνεια εργασίας την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να κοιτούν τις δορυφορικές εικόνες της κατοικίας τους. Ωστόσο, η Μουρ «έπαιζε» με αυτό το λογισμικό πριν ακόμα το αποκτήσει η Google. Τα περισσότερα ψηφιακά συστήματα πληροφοριών για τη γεωγραφία απλώς προσφέρουν το είδος των επιπέδων τοπογραφικών εικόνων που θα έπαιρνε κανείς σε έναν τυπικό χάρτη πεζοπορίας. Το εργαλείο της Google Earth το «πήγε πιο μακριά». Είχε δορυφορική εικόνα οπότε μπορούσες να δεις πραγματικές εικόνες τού πώς έμοιαζε η Γη και οι ενσωματωμένες τρισδιάστατες πληροφορίες σού επιτρέπουν να πετάξεις μέσα από τοπία σαν να είσαι μέσα σε ελικόπτερο. Η Μουρ ήταν τόσο ενθουσιασμένη με τις δυνατότητες χρήσης του λογισμικού που, πρόσφατα, προσελήφθη στην Google ως επικεφαλής τεχνικός για το συγκεκριμένο προϊόν.

Το φαράγγι Los Gatos Greek, όπου ζει η Μουρ, είναι το είδος του τόπου όπου οι άνθρωποι μετακομίζουν διότι αγαπούν και φροντίζουν τη φύση. Η Μουρ «έριξε» το πακέτο των πληροφοριών στο λογισμικό και έψαξε για τη γη της εταιρείας. Τα αποτελέσματα την ανησύχησαν πολύ. Οι παρεμβάσεις από την υλοτομία θα δημιούργησαν σοβαρή διάβρωση του εδάφους, συνεπώς πλημμύρες και καταστροφές. Την ίδια περίοδο έμαθε ότι δεν ήταν η μόνη στο φαράγγι που ανησυχούσε για το προτεινόμενο σχέδιο υλοτομίας. Μια μικρή ομάδα γειτόνων ήδη συζητούσαν τα σχέδια της εταιρείας και αναζητούσαν τρόπους να οργανώσουν τη διαμαρτυρία τους. Ολοι τους συνασπίστηκαν υπό την οργάνωση «Γείτονες Κατά της Ανεύθυνης Υλοτομίας» (NAIL), αλλά το αποτέλεσμα της αναμέτρησης ήταν εξαιρετικά αμφίβολο.

Ωστόσο, σε αυτήν τη συγκεκριμένη αναμέτρηση μεταξύ Δαβίδ και Γολιάθ, ο πιο αδύναμος είχε ένα μυστικό όπλο. Η Μουρ συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να χρησιμοποιήσει την Google Earth για να οδηγήσει τους κατοίκους του φαραγγιού σε μια εναέρια περιήγηση πάνω από την προτεινόμενη για υλοτομία περιοχή, προκειμένου να τους βοηθήσει να καταλάβουν τους διάφορους κινδύνους που κρύβονται πίσω από την πραγματοποίηση μιας τέτοιας επιχείρησης τόσο κοντά στα σπίτια και στις κοινότητές τους.

«Εναέρια παρακολούθηση»

Οταν παρουσίασε την εργασία της ενώπιον 300 γειτόνων, η αντίδρασή τους ήταν πολύ έντονη. Επειτα από δέκα λεπτά «εναέριας» παρακολούθησης και παρατήρησης οι γείτονες της έλεγαν: «Δεν μπορεί να συμβεί αυτό. Πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να κινητοποιηθούμε». Αρκετοί από αυτούς ήταν σοκαρισμένοι. «Νόμιζα ότι ήμουν πολύ καλά πληροφορημένη... όμως σχεδόν έπεσα από την καρέκλα μου όταν κοίταξα προσεκτικά την παρουσίαση της ζώνης υλοτομίας στο Google Earth», έγραψε η κάτοικος Λίζα Σκαρλάτο σε ένα τοπικό περιοδικό, μετά τη συνάντηση. «Αυτή η τρισδιάστατη παρουσίαση μου έδωσε μια φανταστική εικόνα από ψηλά του πόσο επιθετική θα είναι η υλοτομία».

Για την παρουσίαση της Μουρ κατά της υλοτομίας ενδιαφέρθηκαν πολιτικοί, τηλεοπτικά κανάλια και τοπικές εφημερίδες. Ακόμη και ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ που ασχολείται με τα περιβαλλοντικά θέματα, Αλ Γκορ, υπέγραψε την αίτηση της NAIL και έκανε δήλωση κατά του σχεδίου αφ' ότου είδε την «πτήση» σε μια επίσκεψη στο Google. «Δεν χρειάστηκε, καν, να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους ανθρώπους», δήλωσε η Μουρ στο οικολογικό περιοδικό, «Conscious Choice», που κάλυψε την εκστρατεία της. Τελικά, ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες, η αίτηση για άδεια που έκανε η εταιρεία απορρίφθηκε.

Η νίκη των κατοίκων προκάλεσε το άμεσο ενδιαφέρον των περιβαλλοντικών ομάδων που άρχισαν να έρχονται σε επαφή με τη Μουρ για να μάθουν πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την Google Earth για τις δικές τους εκστρατείες. Η Μουρ άρχισε να εγκαθιστά προγράμματα στο Google ώστε να βοηθήσει τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Καθώς η ζήτηση συνέχισε να αυξάνεται, η εταιρεία άρχισε να συνειδητοποιεί ότι υπήρχε μια τεράστια ευκαιρία να βοηθηθούν οι οργανισμοί προκειμένου να παρουσιάσουν και να στηρίξουν τους στόχους τους. Το 2007, η εταιρεία δημιούργησε μια νέα μονάδα, το Google Earth Outreach, ώστε να κάνει ακριβώς αυτό επιλέγοντας τη Μουρ ως επικεφαλής. «Το εργαλείο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να βρεθούν πιθανές λύσεις καθώς και να εντοπιστούν προβλήματα», υποστηρίζει η Μουρ που επιθυμεί να προωθήσει αυτό το εργαλείο ώστε να μπορούν όλοι να το χρησιμοποιούν για να προστατεύσουν το περιβάλλον τους.

Η γενοκτονία στο Νταρφούρ

Μετά την υπόθεση του Los Gatos Greek, το μουσείο για το Ολοκαύτωμα στην Ουάσιγκτον χρησιμοποίησε το Google Earth για να γνωστοποιήσει πληροφορίες σχετικά με τη γενοκτονία στο Νταρφούρ. Οι χρήστες του Google Earth μπορούν να πετάξουν πάνω από χωριά που καταστράφηκαν και να μάθουν σχετικά με το πώς εκδιώχτηκαν από τον τόπο τους τόσοι άνθρωποι. Ενας μη κερδοσκοπικός οργανισμός της Ανατολικής Ακτής χρησιμοποίησε με επιτυχία το εργαλείο ώστε να κάνει γνωστές τις επιπτώσεις στο περιβάλλον που προκαλούν τα ανθρακωρυχεία στις βουνοκορφές της Appalachia. Η UNESCO το χρησιμοποίησε για να προσελκύσει το ενδιαφέρον σχετικά με τις περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς που κινδυνεύουν. Και το περασμένο καλοκαίρι η Μουρ και μια ομάδα του Google Earth Outreach πέταξαν στη Βραζιλία για να διδάξουν στις αυτόχθονες φυλές του Αμαζονίου το πώς να χρησιμοποιούν τις δορυφορικές εικόνες ούτως ώστε να εντοπίζουν την παράνομη υλοτομία και τις παράνομες δραστηριότητες εξόρυξης στη γη τους. *
ΠΗΓΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/03/2009

No Internet Connection