Νέες τεχνολογίες φυσικής αναπαραγωγής αυτόχθονων ειδών ψαριών στις λίμνες της Μακεδονίας

Αισιόδοξος για τις δυνατότητες περιβαλλοντικής αποκατάστασης των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, εφόσον εφαρμοστούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και οι νέες τεχνολογίες φυσικής αναπαραγωγής αυτόχθονων ειδών ψαριών, εμφανίζεται ο καθηγητής Γενετικής στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης, ο οποίος θα αναπτύξει απόψε το θέμα σε ημερίδα που διοργανώνει το Τμήμα Αλιείας του Επαρχείου Λαγκαδά στο Δήμο Νέας Μαδύτου, επισημαίνει ότι το εργαστήριο Γενετικής του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ έχει ολοκληρώσει το στάδιο της γενετικής μελέτης και ταυτοποίησης του DNA όλων των ειδών ψαριών που διαβιούν σε όλες τις λίμνες της Μακεδονίας ακόμη και στον ποταμό Έβρο.

Η γνώση αυτή δίνει τη δυνατότητα εκτροφής των ψαριών σε ειδικές εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, ώστε στη συνέχεια να γίνει εμπλουτισμός των λιμνών με αυτόχθονους πληθυσμούς ψαριών. Τέτοιες παρεμβάσεις, κατά τον ίδιο, μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα στη λίμνη Βόλβη, όπου τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν υποδεκαπλασιαστεί οι ποσότητες των ψαριών, εκτός του κυπρίνου (γριβάδι), ενώ γίνονται εμπλουτισμοί με ψάρια, ο γόνος των οποίων προέρχεται από το εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά τη λίμνη Κορώνεια, η ιχθυοπανίδα της οποίας αφανίστηκε πλήρως το 1995, ο κ. Τριανταφυλλίδης εκτιμά ότι εφόσον εφαρμοστεί το σχέδιο της περιβαλλοντικής της αποκατάστασης, μπορεί να επανέλθει σε παραπλήσια με την προηγούμενη κατάσταση σε οκτώ χρόνια. «Ελπίζουμε ότι αν μεταφερθούν κάποιες ποσότητες νερού θα μπορέσουν να εγκατασταθούν σε αυτό κάποια βιολογικά είδη», προσθέτει.

Στην ημερίδα, που έχει στόχο την ενημέρωση για τη ζωή των υδροτόπων, ειδικοί επιστήμονες θα αναφερθούν σε ζητήματα διαχείρισης οικοσυστημάτων, αλλά και σε καινοτόμες τεχνολογίες φυσικής αναπαραγωγής αυτόχθονων ειδών ψαριών. πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

No Internet Connection