Θα έπνιγαν την Κοζάνη στο… πετρέλαιο

Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε σοβαρή οικολογική καταστροφή στην Κοζάνη. Σε φθαρμένο εξάρτημα αγωγού δεξαμενής πετρελαίου (χωρητικότητας 5.000 τόνων) του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου παρατηρήθηκε διαρροή. Οπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων, περισσότεροι από 200 τόνοι καυσίμου απομονώθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων, και για την ακρίβεια λίγο πριν διαφύγουν στα αρδευτικά κανάλια με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες για το οικοσύστημα της περιοχής.

Η διαρροή έγινε αντιληπτή την περασμένη Παρασκευή από το προσωπικό της απογευματινής βάρδιας του ΑΗΣ, ενώ, αν και η οσμή πετρελαίου είχε «καλύψει» την περιοχή, η διαρροή έγινε αντιληπτή από τους κατοίκους με καθυστέρηση 48 ωρών. Το περίεργο της υπόθεσης είναι το πώς πήρε δημοσιότητα το γεγονός. Σχεδόν από σύμπτωση. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό στον ΕΤ, την περασμένη Κυριακή μέλη του «Συλλόγου ανέργων και περιβάλλοντος Αγίου Δημητρίου» εντόπισαν ιδιωτικό συνεργείο απορρύπανσης να προσπαθεί να καθαρίσει την έξοδο του βιολογικού καθαρισμού χρησιμοποιώντας σύστημα απορρόφησης και συλλογής πετρελαιοκηλίδων. Το συμβάν προκάλεσε –όπως ήταν φυσικό– ανησυχία τόσο στους κατοίκους της περιοχής όσο και στις οικολογικές οργανώσεις.

Ο νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής, ενημερώθηκε για το γεγονός από τον διευθυντή του Σταθμού κ. Θεόδωρο Παπαδέλη. Κι όπως ήταν φυσικό το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να εκφράσει την ανησυχία του για όσα συνέβησαν για ένα τόσο ευαίσθητο όσο κι επικίνδυνο θέμα, το οποίο ενδεχομένως να έμενε κρυφό αν δεν αποκαλυπτόταν από τα μέλη του Συλλόγου.

Τα υπόλοιπα κύλησαν λίγο ως πολύ κατά τρόπο αναμενόμενο. Δηλαδή, ο κ. Δακής ζήτησε να ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης κι έδωσε εντολή σε κλιμάκιο υπαλλήλων να μεταβεί άμεσα στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και να πραγματοποιήσει αυτοψία.

Μετά την ολοκλήρωσή της, στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι 200 τόνοι πετρελαίου να διαχυθούν στα κανάλια της περιοχής.

Ωστόσο, με ανακοίνωσή της η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης ζητά να πληροφορηθεί από τους υπευθύνους τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων που πήρε το συνεργείο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από τα αρδευτικά κανάλια περιμετρικά του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

πηγή: e tipos


No Internet Connection